Hoe verklaar je de liefde in Iran?

Hoe laat je iemand weten dat je diegene leuk vindt en dat je diegene wel ziet zitten? Hoe doe je dat in Nederland?

Een telefoontje, een babbeltje in de kroeg, een serenade voor het huis, een sms of een brief. Allemaal mogelijkheden. Maar hoe doe je dit als je student in Iran bent en er hele andere strakke wetten gelden?

Mijn Iraanse huisgenoot waar ik eerder over vertelde, heeft ook hier weer een hele eigen kijk op.

Hij had een meisje op school die hij erg leuk begon te vinden. Hij was te verlegen om dit op de vrouw af tegen haar te zeggen. Ook was hij altijd met zijn vrienden op school en te bang dat ze hem belachelijk zouden maken of zouden gaan pesten. Ze hadden alles door volgens hem.

Hij zat dus erg hard te piekeren hoe hij het haar ging vertellen. Ik kan misschien het beste een brief schrijven. Zo’n brief kan ik alleen niet zomaar aan haar geven, want ook dan hebben mijn en haar vrienden het direct door. Duidelijk de struggles van een puber.

Toen kreeg hij het idee om de brief ergens te plaatsen/verstoppen zodat zij hem kon vinden. Dan kreeg ze in ieder geval de boodschap, maar niet direct uit zijn handen.

Maar waar kan ik hem het beste verstoppen? Uiteindelijk had hij hem verstopt en liep hij naar het meisje toe.

Hé ik vind je leuk! Ik heb een brief voor je geschreven en daar in de prullenbak gelegd, zodat je hem er zelf even uit kan vissen.

Dat lijkt me in geen enkel land een goede methode om een geheime liefde aan iemand te verklaren.