‘’Voetballers zijn mietjes’’, en de verdediging tegen die uitspraak is slecht

fransdevries
3 min readJul 12, 2015

--

“Een gevallen roept om zijn fiets, een gevallen voetballer om zijn moeder”. Dit heerlijke citaat maakt de manier waarop een hoop mensen naar het wielrennen en het voetbal kijken goed duidelijk. Het is cliché, maar desalniettemin niet minder waar.

Dit stuk is een reactie op de post van Jurgen Steenwelle op medium. Korte tijd later schreef Sjoerd Moussou van het AD een column, dus voor het gemak zal ik ook direct zijn kritiek beantwoorden. Zijn beklagen zich allebei over het feit dat in deze tijd de bekende kritiek over voetballers opsteekt. Hiermee zijn ze zelf het volgende cliché geworden in de rij na de clichés die ze zelf bekritiseren. Ik voeg mij met dit stuk vrolijk in dat rijtje en wordt misschien wel het volgende cliché.

Ik betoog dat de kritiek volkomen terecht is en ik geef het voetbal wat tips om met de kritiek om te gaan. Laat ik er nog bij vermelden dat ik zelf ook voetballiefhebber ben.

Er wordt vooral gewezen op het feit dat de sporten zo verschillend zijn. De sporten zijn inderdaad verschillend, maar dat wil niet zeggen dat je een oordeel over sportiviteit achterwege moet laten.

Ten eerste wordt gesteld dat wielrenner er niets aan heeft om een schwalbe te maken. Dat is meer dan waar, maar dat is hooguit een verklaring in het verschil, geen excuus. Het is een triest argument omdat feitelijk wordt toegegeven dat het voetbal zo verrot is, dat spelers er baat bij hebben om zich onsportief te gedragen. Daarbij pleit het de voetballer onterecht vrij van zijn verantwoordelijkheid.

Voor een wielrenner heeft het inderdaad geen zin om een schwalbe te maken en voor een voetballer kan het wel zin hebben. Dan heeft de voetballer altijd nog de eigen keuze om wel of geen schwalbe te maken. Misschien zouden de voetballiefhebbers zich eens moeten afvragen waarom de uitspraak niet is: “Een gevallen wielrenner roept om zijn fiets, een rugby’er om zijn moeder”.

Welke sport je ook doet, je kan je altijd sportief gedragen.

De kritiek was veel sterker geweest als die zich gericht had op onsportief gedrag in het wielrennen. Iedere sport heeft zijn rotte appels en rotte momenten. Zo zagen we Uran gisteren na de finish Gesink in een duw geven, waarschijnlijk vanwege een eerder incident. Het was nauwelijks in beeld en zo gebeurt er wel meer in een peloton dat niet of nauwelijks gezien wordt. Wat dat betreft hebben voetballers het lastiger omdat zij iedere seconde een tientallen camera’s op hun neus hebben.

De vergelijking van Moussou dat voetballers het hele jaar top hoeven te presteren en wielrenners niet. Alhoewel het seizoen wellicht iets korter is, zijn de wedstrijddagen en wedstrijduren er veel meer. Eén Tour de France is bijvoorbeeld al goed voor meer dan een halve clubcompetitie. Als het al waar zou zijn, spreekt het eerder in het voordeel van wielrenners. Zij hebben namelijk minder kans om hun klasse te tonen, en zijn daarom gevoeliger voor pech. Het glazen kooi-argument en het salarisargument zijn niet echt duidelijk, noch overtuigend. Salarisniveau spreekt juist in het voordeel van de wielrenners. En bij het glazen kooi-argument worden oorzaak en gevolg omgedraaid.

Dat een geblesseerde renner niet gewisseld mag worden, maakt alleen meer duidelijk wat voor een zware sport wielrennen is. Dat spreekt volgens mij niet echt in het voordeel van de voetballers. Datzelfde geldt voor het vijfde argument van Steenwelle. Argument drie klopt simpelweg niet. Een renner heeft genoeg tegenstanders die kunnen profiteren van een blessure.

Als je liefhebber bent van het voetbal krijg je genoeg momenten om van de sport te genieten. Stukjes schrijven over of de terecht is, hebben geen zin. Beter kan je je focussen op het sportiever maken van het voetbal. Zo zou de arbitrage gebaat zijn bij betere hulpmiddelen om het onsportief gedrag tegen te gaan. Daarnaast zou het goed zijn als het onsportieve gedrag van voetballers niet wordt gebagatelliseerd door te stellen dat de sport nou eenmaal anders is dan wielrennen. Veroordeel het onsportieve gedrag van voetballers, zonder toe te geven dat voetballers ‘minder’ zouden zijn dan wielrenners.

Het is altijd beter stil te zitten als je geschoren wordt.

--

--