- Otomatik Ekran Parlaklığı: Sanılanın aksine otomatik ekran parlaklığı pil ömrüne ters etki yapar.Çünkü sensörler sürekli ışığı ölçtüğü için daha fazla şarj tüketir. Ekran parlaklığını elle ayarlayın.
- NightShift: Bildiğiniz üzere iOS 9.3 ile gelen gece modu iPhone’dan kurtulup gece uyumak için yatağa yattığınızda daha rahat uyumanız için tasarlandı. Detaylı bilgi için bkz. Ama nightshift daha rahat uyumamızı sağlasada ekrana filtre uygulayıp daha fazla işlemci tükettiği için daha fazla pil tüketiyor.
- Düşük Güç Modu: Eğer iPhone’unuzda çok karmaşık şeyler yapmıyorsanız yani sadece sosyal ağlar, fotoğraf çekme, telefonla konuşma vb. için basit şeyler için kullanıyorsanız düşük güç modunu sürekli açık tutabilirsiniz.
(Ben o sarı renkten rahatsız olduğum için hiç kullanmıyorum.)
- 3G/4.5G: Hayatımıza yeni giren aslında asıl adı 4G olan teknoloji gayet kullanışlı ve çok hızlı hatta 3G’den 10 kat daha hızlı olmasına rağmen 10 kat daha da fazla pilinizi tüketir.
- Hücresel Veri mi WiFi mi?: Her zaman için WiFi hücresel veriden daha az şarj tüketir.
- Son Uygulamaları Kapatma: Bi kaç hafta önce Apple CEOsu Tim Cook bir konuşmasında şöyle dedi:”Son uygulamaları kapatmak pil tüketimini etkilemiyor.”
- Son Uygulamaları Kapatmanıza Gerek Yok: Malum Android tabanlı akıllı telefonlarda RAM temizliği yapabiliyorsunuz. iPhoneda da bunu yapmanın bir yolu var. Kilit tuşuna kapat yazısı gelene kadar basılı tutun ardında home tuşuna basılı tutun. Ana ekrana döndüğünüzde RAMiniz temizlenmiş demektir.
(Son kullanıdığınız uygulamayı açıp kontrol edebilirsiniz. Yeniden başlattığı için veriler geç yüklenir.)
- Bazı Uygulamalar Şarjınızı Çok Tüketir: Bunların en başında Snapchat fazla kamera kullanımı ile geliyor. Bunları bu uygulamaların pil tüketimini Ayarlar>Pil ekranından 7 günlük kullanımınıza kadar görüntüleyebilirsiniz.
(Aktif olarak kullandığım için en çok pil tüketen uygulamam tabi ki de Twitter. Ama Snapchat’ın ve Whatsapp’ın kullanım süreleri ile kullandıkları pil miktarını rahat bi’ şekilde karşılaştırabilirsiniz.)
- Otomatik Kilit: Ekranınızın sürekli açık kalmasını engellemek için otomatik ekran kilidi özelliğini aktif edin.
- iOS Konum Servisleri: iOS’ta konum servisini zengin çocuğun ekmeğe bol bol nutella sürer misali kullanan pek fazla uygulama var. Bunların en başında Swarm/Foursquare geliyor. Ayarlar>Gizlilik>Konum>Foursquare/Swarm ayarlarından her zaman ayarını eğer açıksa kapatın. Ve eğer Facebook’ta bulunduğum şehri paylaş özelliğiniz aktifse Facebook’ta pilinizi daha çok tüketiyor. Kısacası siz Ayarlar>Gizlilik>Konum ayarlarından arka planda konumunuzu kullanan yani konumunuzu her zaman kullanan tüm uygulamaların iznini kaldırın.
- Safari Sekmeleri: Aynı anda fazla sekme açmak daha fazla RAM daha fazla pil demektir.
- iOS Sürümü: Pil ömrü için en güncel iOS sürümünü kullanmak daha mantıklıdır.
- Jailbreak: Jailbreak bilmeyenler için bir iPhone’a hükümdarlık kurmak gibidir. Yapmayın etmeyin kıymayın iPhone’a Apple candır gerek yok.
- Apple Müzik: Eğer iPhone’nuzda Apple Müzik kullanmıyorsanız Ayarlar>Müzik ayarlarından Apple Müzik ayarını kapalı tutabilirsiniz. Azda olsa pil ömrüne etkisi olur.
- Yerleşik Uygulamalar: Yerleşik uygulamalardan kastımız Wallet, iTunes, Podcasts vb. gereksiz olarak adlandırdığımız uygulamalar. Malesef bunlar pil ömrünü etkiliyor. Yapabileceğiniz bir şey malesef şu an için yok.
- WiFi ve Bluetooth: WiFi’yi yada Bluetooth’u kullanmadığınız zamanlar kapalı tutmanız pil ömrüne yardımcı olur.
- Telefon Operatörü: iPhone’unuz operatörünüzün kapsama alanında çekme sinyaline göre daha fazla güç tüketir. Örneğin operatörünüzün az çektiği alanlarda iPhone baz istasyonuna bağlanabilmek için daha fazla güç tüketir. Böyle durumlarda geçici olarak uçak modunu aktif hale getirip pil ömrüne yardımcı olabilirsiniz.
- iPhone Animasyonları: iPhone’un uçan kaçan animasyonlarını en aza indirmek pil ömrüne ilaç gibi gelir.Ayarlar>Genel>Erişilebilirlik>Hareketi Azalt ayarından açık hale getirebilirsiniz.
- Spotlight: Spotlight aramalarını kapatarak verilerin sürekli hazır bulunmasını engellediğinizden dolayı pil ömrüne baya yararı olur.
- Siri: Siri, hey siri. Canımdır kendisi ama maalesef oda pil katili, batarya katili!
Burada yazdığım teknikleri gün içinde kullanıp pil ömrünüzü arttırabilirsiniz ancak bir çok para verdiğimiz iPhone’unuzun nimetlerinden fedakarlık yapmak zorunda kalacaksınız. Hepsini uygulamak yerine bir kaçını uygulayabilirsiniz.
Ama en sevdiğim tavsiyem bir tane Powerbank satın alınmanız> Bkz.
Sizde bunların haricinde iPhone pil ömrü için teknikler biliyorsanız lütfen yorum yapmayı ihmal etmeyin.