6 pași simpli pentru un bucătărit mai creativ

Fie că eşti un bucătar mai avansat sau doar un gurmand dornic să experimenteze cu reţete şi idei noi, gătitul pentru tine e o adevărată plăcere.

Încearcă ideile ce urmează şi adaugă un plus de magie la tine în bucătărie!

1. Descoperă savoarea condimentelor

Dacă până acum erai poate obişnuit să pui din entuziasm o mulţime de condimente în tot ce găteai, de la salate, la paste, sosuri, supe sau fripturi, data viitoare când găteşti înfrânează-ţi această tentaţie şi foloseşte doar un singur condiment, tocmai pentru a-i descoperi unicitatea.

Cu cât foloseşti mai multe ingrediente, cu-atât rezultatul se va transforma într-un “ghiveci” de arome în care una o estompează pe alta, fără ca mâncarea să mai aibe o notă distinctă, unică.

2. Folosește sare kosher

În ultima vreme, tot mai des se vorbeşte despre sarea kosher. Ei bine, acest tip de sare se extrage din apă de mare prin evaporare sau din mine, iar în comparaţie cu sarea obişnuită care este rafinată şi cu iod, sarea kosher are o granulaţie mai mare, este grunjoasă şi nerafinată, ceea ce-i dă un gust special. O poţi folosi la aproape orice, mai puţin la prăjituri, tocmai pentru că având o granulaţie mai mare, se topeşte mai greu.

3. Cot la cot cu copiii

Dacă ai copii prin preajmă, cheamă-i ca aliaţi în bucătărie. Ei nu au în minte toate definiţiile adulţilor despre cum ar trebui să fie sau să arate un anumit fel de mâncare. Îi poţi întreba pur şi simplu cum ar dori ei să arate noua formă de fursecuri, ce să pui în salată sau ce să mâncaţi drept garnitură la un fel principal.

4. Descoperă-ți gusturile

Învaţă despre istoria condimentelor şi a mirodeniilor, devino mai receptiv la arome, culori şi miresme. Creativitatea constă în abilitatea ta de-a face cât mai multe combinaţii noi folosind tot ce ai deja la îndemână.

Fă-ţi o colecţie de reţete ce-ţi stârnesc curiozitatea şi apoi găseşte elementul comun. Ce anume te atrage la anumite reţete? Apoi, caută şi mai multe reţete de felul acela.

5. Tu esti artistul

Mâncarea gătită în casă are o energie aparte pe care cea din restaurante pur şi simplu nu o are. Când pregăteşti mâncarea acasă, depui nu doar un efort, ci îţi pui şi intenţia de-a crea ceva bun şi gustos, iar dacă mai ai şi musafiri, plăcerea e cu-atât mai mare.

Această bucurie de-a găti e la fel de importantă ca mâncarea însăşi. Dacă acum începi să faci primii paşi în arta culinară, începe să te priveşti ca pe-un artist. Încearcă tot ce-ţi vine în minte, urmăreşte ce fac alţii, apoi schimbă şi adaptează după propriul tău gust.

6. Distrează-te!

Data viitoare când începi să găteşti, pune-ţi o muzică care-ţi place, suflecă-ţi mâinile cu entuziasm şi simte bucuria de-a pregăti cu-adevărat ceva unic cu mâinile tale.

Fii atent la fiecare ingredient, fii prezent în tot ce faci pentru că arta de a găti implică şi multe experienţe senzoriale. Observă cum aroma ingredientelor se schimbă pe măsură ce avansezi în reţetă. La fel şi texturile, culorile şi mirosurile.

Bucură-te de acest întreg proces al gătitului şi mâncarea ta va fi însufleţită de o nouă formă de energie şi încântare!

Vrei un strop de inspirație? Intră pe Fudoo.com și lasă-te încântat de bucătăria grecească, spaniolă, japoneză, chinezească, turcească, italiană și multe altele!

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.