Cum se mănâncă românește de Paște

Peste tot în România sărbătoarea Paștelui se întâmpină cu bucurie și mari pregătiri pentru masa tradiţională. Dintre toate bunătățile, bucatele ce nu lipsesc niciodată de pe masa de Paște sunt ouăle roșii, drobul, ciorba și friptura de miel, cozonacul și pasca dulce.

Sărbătoarea Paştelui vine însoțită de multe obiceiuri străvechi legate de ciclul reînnoirii și purificării interioare, manifestat prin ținerea Postului Mare, curățirea casei, înnoirea hainelor sau stropitul fetelor a doua zi de Paști.

Povestea ouălor roșii

Tradiția populară spune că la răstignirea lui Isus, Fecioara Maria a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le împartă soldaților. Aceștia însă au refuzat, umilindu-L pe Isus și mai mult.

În lacrimi, Fecioara Maria a lăsat coșul cu ouă la picioarele lui Isus, iar sângele șiroindu-i din corp a înroșit ouăle. Mai apoi, uitându-se la ele, Isus a zis că din ziua aceea toți creștinii să vopsească ouă roșii, acestea devenind un simbol al Învierii.

Lumina Învierii

În noaptea de Înviere, credincioșii merg la biserică și să ia Lumină. Ei trebuie să aducă de-acasă o lumânare pe care o vor aprinde cu cea pe care o scoate preotul din altar.

Lumina este simbolul Învierii și cei mai mulți oameni păstrează această lumânare rămasă nearsă și după slujba Învierii si o reaprind în cursul anului în cazul în care trec printr-o mare încercare.

Masa de Paște

Bucatele ce nu lipsesc niciodată de la masa de Paşti sunt ouăle roşii, drobul, ciorba și friptura de miel, pasca şi cozonacul. Ouăle se vopsesc în Joia Mare, fiind considerat un păcat orice lucru făcut în casă Vinerea Mare, când la Biserică se cântă Prohodul Domnului.

Prima masă de Paşti are loc după slujba de Înviere de la miezul nopţii, când familia se întoarce acasă cu lumina Învierii și toți ciocnesc cîte-un ou roșu rostind Cristos a Înviat! Se spune că cei care ciocnesc ouă în ziua de Paşte se vor întâlni și pe lumea cealaltă.

Poate cel mai așteptat preparat este drobul de miel. O variantă a drobului românesc se găsește și în tradiția scoțiană și se numește numeşte haggis, doar că acesta din urmă se fierbe în burtă de oaie şi nu are aât de multe verdețuri ca drobul de la noi.

Ciorba de miel, pe lângă faptul că este foarte hrănitoare, este și foarte gustoasă, dând un plus de savoare mesei copioase de Paști. Friptura de miel se poate servi cu piure de cartofi, spanac sau cu un sote de legume şi merge bine cu un pahar de vin roşu.

După toate bunătățile, vine rândul cozonacilor. Fie cu nucă, cu mac, cu rahat sau stafide, acest desert străvechi este nelipsit de la masa de Paști. Pasca este de-asemenea des întâlnită pe mesele românilor și e tot un fel de cozonac, făcut din aluat dospit și umplut cu brânză de vaci, smântână și stafide.

Rețete de Paști

Mai jos găsiți cu link către niște minunății de mâncăruri de Paști pregătite de binecunoscutul Chef Adrian Hădean.

Rețete de Paște a la Adrian Hădean

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Fudoo’s story.