O zi în Constanța

Fudoo
4 min readMay 31, 2017

--

Sursa foto: facebook.com/cazinoconstanta

Pentru cei mai mulţi dintre noi, Constanţa înseamnă pur şi simplu “la mare” şi rar ne gândim câte frumuseţi istorice putem găsi aici. Întemeiat în secolul al VI-lea i.Hr. de vechii colonişti greci din Milet, vechiul port Tomis a străbătut o cale lungă.

A fost ocupat şi de romani, de genovezi (vezi Farul Genovez pe str. Remus Opreanu, aproape de Cazino) şi otomani, pentru ca azi Constanţa să devină al 4-lea port ca mărime din Europa. Un oraş al contrastelor, în care ai mereu ceva nou şi interesant de făcut şi descoperit.

Iată care sunt propunerile noastre pentru a petrece o zi întreagă în Constanţa:

Muzeul de Istorie şi Arheologie

Sursa foto: facebook.com/teiubescromania2015

Îţi poţi începe traseul la Muzeul de Istorie şi Arheologie, unul din cele mai bogate muzee din ţară, având peste 430.000 de obiecte din preistorie până în anii ’40, oferind o imagine amănunţită a trecutului istoric al Dobrogei.

La ieşire, în piaţa din faţa muzeului poţi vedea statuia poetului grec Ovidiu, exilat la Tomis în anul 8 d.Hr.

Edificiul Roman cu Mozaic

Sursa foto: ecomareaneagra.wordpress.com

Datând din secolul al IV-lea d.Hr., acest monument aparţine vechiului oraş Tomis şi a fost descoperit întâmplător, în urma unor lucrări edilitare efectuate în 1959. Aici a existat un complex cu trei terase care lega vechiul port de restul oraşului şi avea un mozaic foarte frumos de cca 2,000 metri pătraţi, din care azi se mai păstrează o treime.

Tot aici, mai poţi admira şi pereţii unei săli imense aflate pe terasa superioară, plus alte decoraţiuni interesante din perioada antică.

Casa cu Lei

Sursa foto: watcher.ro

În apropiere, vei descoperi şi “Casa cu lei”, un simbol al oraşului, construită de un negustor armean la începutul secolului XX. Aici a trăit timp îndelungat un important colecţionar de artă, însă după al doilea război mondial casa a fost naţionalizată și transformată în restaurant, iar în prezent este închisă.

Numele de “Casa cu lei” provine de la cei patru lei sculptaţi ce tronează pe coloanele clădirii.

Marea Moschee din Constanța

Sursa foto: travelinconstanta.ro

Foarte aproape, vei găsi Moscheea “Carol I”. Numită şi “Geamia regelui”, aceasta este cea mai mare moschee din România, construită în 1912 la iniţiativa regelui Carol I, ca un omagiu adus comunităţii musulmane din Constanţa. Moscheea a fost construită în stil arabo-bizantin cu motive arhitecturale româneşti, având ca model Moscheea Konia din Anatolia, Turcia.

Dacă te încumeţi să urci cele 140 de scări până în vârful minaretului (locul de unde musulmanii sunt chemaţi la rugăciune), te vei bucura de o privelişte foarte frumoasă asupra oraşului.

Cazinoul și bustul lui Mihai Eminescu

De-aici, mergi mai departe spre faleză și vei recunoaște imediat celebrul Cazino, construit în stil Art Nouveau în 1910. Un real simbol al orașului, Cazinoul a fost ridicat din inițiativa regelui Carol I, dar astăzi oscilează cu grație între măreţie şi uitare.

Pe faleză, foarte aproape de Cazino, vei găsi și bustul lui Mihai Eminescu, realizat de sculptorul român Oscar Han, în anul 1930.

În încheiere

Sperăm că ţi-am stârnit curiozitatea de-a petrece o zi în Constanţa, explorând locuri cu parfum istoric de la malul mării şi pentru că ştim că o astfel de tură îţi va da o mare poftă de mâncare, îţi recomandăm să treci pe la Madame Margo (Mircea cel Bătrân 97) pentru o mâncare & cocktailuri excelente!

--

--

Fudoo

Fudoo e un serviciu premium de livrare de mâncare creat pentru a putea comanda mâncare online într-un mod cât mai simplu, sigur și rapid. #justfudooit