Sabem què mengem? Blockchain aplicat a la traçabilitat alimentària
Sobretot pel que fa als productes alimentaris que mengem, la confiança entre productors i consumidors és essencial. Com a consumidors, ens interessa conèixer l’origen dels productes que adquirim i quins han estat els seus processos pels que ha passat abans d’arribar a la nostra taula. Com a productors tenim especial interès en demostrar la seguretat dels nostres productes i en fer valer tots els processos que han estat necessaris per a garantir-ne la qualitat.
La traçabilitat d’un producte, és a dir, el seu historial o els diferents processos pels que passa al llarg de tota la cadena alimentaria fins que l’adquirim és, per tant, quelcom d’interès per tots els actors ja que, a través d’ella, la confiança dels consumidors es pot veure incrementada.
Tanmateix, el fet que en la cadena alimentària cada cop hi intervenen més operadors (recol·lectors, productors, elaboradors, distribuïdors, etc.) i també pel caràcter exportador del sector, fa que molts consumidors estiguin a centenars o milers de quilòmetres de distància del lloc d’origen del producte, el que dificulta la traçabilitat d’aquest.
Les noves tecnologies faciliten la traçabilitat dels productes alimentaris i, concretament, la cadena de blocs o blockchain és especialment útil, fiable i eficaç per garantir-la. Aquesta tecnologia pot ajudar a generar la confiança que els consumidors esperen del productors.
Com pot ajudar blockchain a millorar la traçabilitat alimentària?
Blockchain, o cadena de blocs en català, és una tecnologia que permet realitzar transaccions digitals de manera segura sense necessitat d’intermediaris. Qualsevol informació introduïda a blockchain es distribueix de manera descentralitzada a tots els ordinadors que conformen la xarxa de forma que les transaccions queden registrades i no es poden modificar.
L’existència d’una tecnologia que garanteix la immutabilitat de la informació i fa innecessària l’existència d’intermediaris suposa una sèrie d’avantatges pel sector alimentari.
Imaginem-nos una empresa que ven xocolata. En la seva elaboració hi intervenen diferents operadors i elements que afectaran la qualitat del producte i el seu preu. Pensem en els pagesos que cultiven el cacau, els adobs i pesticides amb els que tracten les plantacions, les condicions en les quals els grans de cacau han estat fermentats i assecats, el procés d’empaquetat i emmagatzematge, els transportistes, les condicions d’humitat i temperatura en les que s’ha guardat el producte, etc. Cada actor és responsable del tram de la cadena alimentària en la que opera i habilita el seu sistema de traçabilitat.
La manca d’homogeneïtat en els sistemes de traçabilitat de cadascun dels operadors de la cadena alimentària dificulta que la informació sobre tots els processos pels quals un producte ha passat abans d’arribar al mercat pugui arribar als consumidors.
La tecnologia blockchain permet homogeneïtzar els sistemes de traçabilitat ja que, fent ús d’aquesta tecnologia, cada operador implicat en el procés de producció pot incorporar, de manera senzilla, informació sobre quines han estat les seves intervencions. A més, gràcies a l’Internet de les Coses (IoT) la introducció d’aquesta informació es pot automatitzar usant diferent sensors capaços de detectar els canvis en un producte.
Amb una simple aplicació basada en blockchain, tant productors com consumidors podran consultar i verificar la informació sobre la traçabilitat d’un producte. D’aquesta manera, l’empresa de xocolata que hem utilitzat com a exemple, pot garantir que els seus productes segueixen uns estàndards de qualitat i la confiança dels consumidors en la marca s’incrementarà.
És complicat utilitzar blockchain?
No. Un dels principals reptes de qualsevol tecnologia disruptiva és aconseguir que s’usi de manera generalitzada. Si bé el disseny d’aplicacions en base a la tecnologia blockchain requereix d’experts en programació, aquestes aplicacions ens ofereixen un alt nivell d’usabilitat.
Amb una simple aplicació de mòbil, els diferents operadors de la cadena alimentària poden registrar informació sobre el tram en el que operen i pujar-la a blockchain. De la mateixa manera, qualsevol client que vulgui visualitzar la traçabilitat d’un aliment ho podrà fer amb la lectura d’un simple codi QR que podem incorporar al producte.
Grans empreses del sector alimentari com Carrefour o Nestlé han començant a utilitzar aplicacions basades en blockcahin per gestionar la traçabilitat d’alguns dels seus productes. Això els ha permès poder oferir tota aquesta informació als seus clients. Val a dir que cada cop són més les petites i mitjanes empreses que veuen en la tecnologia de la cadena de blocs una oportunitat per fer valer la qualitat dels seus productes i procurar-se la confiança dels consumidors.
Des de la Fundació Nord disposem d’un equip tècnic propi que desenvolupa projectes d’innovació tecnològica basats en blockchain, tant per empreses del sector alimentari com per altres organitzacions que estiguin interessades en:
- Posar en valor la qualitat dels seus productes.
- Garantir que els productes arriben en bones condicions al consumidor final.
- Comprovar la procedència dels productes comercialitzats.
- Reduir els costos dels intermediaris i millorar la coordinació amb els proveïdors.
- Facilitar els processos de rendició de comptes de l’empresa.
- Modernitzar i innovar en processos interns.
Si vols conèixer com blockchain et pot ajudar a tu i a la teva organització a millorar els processos interns, posa’t en contacte amb nosaltres a info@fundacionorod.cat.
Segueix la Fundació Nord a les nostres xarxes socials:
Telegram: https://t.me/fundacionord
Twitter: https://twitter.com/FundacioNord
Web: www.fundacionord.cat
Linked-in: https://www.linkedin.com/company/fundacionord