APA Stili Atıf Verme ve Kaynak Gösterme Kuralları — Bölüm 1: Giriş
Merhaba arkadaşlar, blogun ve serinin ilk gönderisi için akademik dünyada sık kullanılan atıf verme ve kaynak gösterme stillerinden biri olan APA kurallarını tanıtmaya çalışacağım. Bugünkü yazının konusu sanırım bu yazı bittikten sonra yakın bir arkadaşımın ödevindeki kaynakçayı düzenlemek olacağından bu doğrultuda olacak :D
Çünkü maalesef üniversitedeki bir çok bölümde lisans düzeyinde litaratür taraması yapma, atıf verme, kaynakça hazırlama, intihalin ne olduğu ve bir çok kritik konuda yeterli eğitim verilmemekte. Umarım bu naçizane blog serisi bir nebze de olsa yardımcı olacaktır.
Bu serideki blog yazıları için aşağıdaki kaynaklar baz alınacaktır.
Neden atıf yapmalıyız ve kaynak göstermeliyiz ?
APA kurallarına geçmeden öncelikle bazı şeyleri açıklığa kavuşturmamızda fayda vardır. Bilim kümülatif yapısından dolayı önceki çalışmalar üzerine gelişen bir yapıya sahiptir ve yapılan tüm çalışmalar önceki çalışmalar tarafından desteklenmelidir. Dolayısıyla bu durumda çalışmanızı hangi çalışmaya, kimin çalışmasına dayandırdığınızı belirtmek önemli bir husustur. Böylelikle insanlar ortaya attığınız tezin doğruluğunu ve güvenilirliğini test edebileceklerdir.
— Ya ama ben kendi aklımdan yazıyorum. O zaman kaynakçaya ne yazıcaz ?
Elbette aklından güzel şeyler geçiyordur güzel kardeşim. Peki fakat diğerleri bu konuda neler diyor, hiç baktın mı ?
İşte bu nedenle kafamızdaki tezi ortaya koymadan önce literatür taraması yapmaya ihtiyacımız var. Bir konudaki hali hazırda mevcut düşüncelerin ne dediğini bilmeden, anlamadan yeni bir şey ortaya koyamazsınız. Bu temelini atmadan bir bina yapmaya benzer, muhtemelen ilk rüzgarda devrilecektir.
— Tamam atıfımı verdim fakat hoca kopyala yapıştır yapmışsın diyor bu sefer de ?
Kendi çalışmanızda başka bir çalışmaya atıf vereceğiniz zaman öncelikle atıf vereceğiniz kısmı kendi cümlelerinizle yazdığınızdan emin olunuz. Çünkü kopyala yapıştır ya da ufak kelime değişiklikleri yaparak hem alıntı yaptığınız kişinin entellektüel haklarına zarar vermiş olur hem de mevcut olanın üzerine farklı bir şey koyamazsınız. Eğer alıntı yapacağınız cümle (ya da paragraf) tam ihtiyacınız olan şey ise bu durumda doğru davranış alıntı yaptığınız yeri tırnak içine almak olacaktır.
— Ya hacı, tezime uygun kaynak bulamıyom, napcam ben ya off…
Tezini illa doğrulamak zorunda değilsin ki ? Hem bilim doğrulanarak değil yanlışlanarak gelişen bir şey. Mevcut literatür ne diyorsa onu belirtmek zorundasın, sırf kendi tezini doğrulamak için ne idüğü belirsiz kaynaklardan atıf vererek lafı çarpıtmana gerek yok.
— Peki son soru: Bir kaynak içerisindeki atıfı direk kullanabilir miyim ?
Hem evet hem hayır. Nadir yayın yapılan konularda konuyla ilgili bir kaynaktaki kaynakça bölümünü bu konuyla ilgili ufak bir bibliyografi olarak düşünebiliriz. Fakat hangi kaynaktan faydalandıysan ona atıf vermelisin. Esas olan budur.
APA Kuralları
APA, American Psychological Association’ın bilimsel yayınlar için yayınladığı bir tür kurallar dizisidir. Son sürümü 6 dır. Temel yapı hemen hemen korunsa da gösterim konusunda APA 6’da bazı değişiklikler vardır. (Erişim tarihinin yazılmaması, doi numarası varsa bunun belirtilmesi vs.)
Bu makale serisinde APA 6 ve önceki sürümlere göre atıf verme ve kaynak gösterme kuralları işlenecektir. İlgili konulara ait makaleler yazıldıkça alt kısma bağlantılar eklenecektir.