Image for post
Image for post

Introduction

I have taken my first steps towards acquiring skills related to data science by doing the IBM Data Science Professional Certificate course on Coursera. The last module of this course is a capstone project. This project is about using data science toolset on a real-life problem and demonstrating the creation of value by applying the learned skills. I present here the summary of my project and the findings. The analysis was performed in Python. If you are interested in the details, then you can find a more detailed report and the Jupyter notebook at the end of the post.

Business Problem

For this project, I chose a hypothetical business problem. …


So here is a collection of my favourite photos from the past few weeks while walking from Leon to Santiago de Compostela and then visiting Finisterre and Muxia.

Image for post
Image for post
Leon


Finisterre-be eljutni 3–4 napos gyaloglással vagy egy kb másfél órás busz úttal lehet. Ezúttal az utóbbit választottam.

Finisterre fő látványossága a világítótorony. A szokások szerint a zarándokok itt szokták megtekinteni a naplementét és ezzel teljesen lezárul a zarándoklat.

Eleinte felhős volt az idő, de az erős szélnek köszönhetően ez gyorsan változott, így nagyon változatosra sikerült a naplemente, ezernyi színnel és még több árnyalattal. Nem is tudtam ebben a témában a kellő szigorral válogatni a képeim közül, így ez némileg nagyobb hangsúlyt kap a mostani fotók között.

Az eredeti tervek szerint gyalog akartam eljutni Muxia-ba, de végül itt is a buszos verzió lett a nyerő. Muxia eléggé más. Kisebb és nyugodtabb, mint Finisterre. Maga a település egy szűk sávban helyezkedik el és mindkét oldalról a tenger határolja. Legmagasabb pontjáról jól belátható szinte az összes ház, míg az ellenkező irányba elnézve egy műemléket látni egy templommal és egy kis világítótoronnyal. A műemlék egy olajtanker hajó balesetének állít emléket, melynek köszönhetően vastag olaj borította a partokat itt, kb 15 éve. …


Ez a nap azzal indult, hogy reggel 7-re mentem sorbanállni kiváltani a compostela-t. Előző nap többektől hallottam, hogy 2–3 órát álltak sorba, szóval ezt igyekeztem megspórolni.

Jól is tettem, hogy már nyitás előtt egy órával odamentem, ugyanis így tizedik lettem a sorban. Márpedig a hagyomány szerint minden nap az első tíz zarándok ingyen ebédet kap a katedrális mellett lévő hotel éttermében!

Este még voltak szép fények, így az óvárost eléggé körbejártam.

Image for post
Image for post


Az utolsó napra 28km maradt. Reggel 7.21-kor kezdtem neki és egy hosszabb és egy rövidebb megállóval le is küzdöttem. 12:30-kor láttam meg először a katedrális tornyait egy dombtetőről és 13:40-kor már ott ültem előtte.

Az utolsó szakaszon főleg az erdei részek tetszettek, főleg a friss fenyőillatokkal. Ahogy várható volt, az utolsó szakaszon már elég nagy tömeg volt. Ma gyakorlatilag végig zenét hallgattam, hogy magam tudjak lenni.

Azt hiszem nagyjából másfél órát ültem a téren a katedrális előtt. Sok mindent átgondoltam, ami útközben volt és amikre az út rávilágított. Emlékezetes pillanatok maradnak ezek. …


Az utolsó előtti szakasz. Ez a két utolsó kicsit hosszabb, kb 52km van szétosztva a két napra. De a terep nem nehéz, jól lehet haladni.

Reggel szemerkélt az eső és friss idő volt, kiváló a tempós gyalogláshoz. A mai szakaszban a borravalót is otthagytam, ugyanis a nagy lendülettel csak később néztem meg a térképet, hogy merre van a szállás, amit foglaltam, így egy jókora szakaszon vissza kellett mennem és ezzel kb 2,5km pluszt tettem meg.

A tervek szerint holnap érkezés a célhoz.

Image for post
Image for post

Ismét egy könnyebb szakasz, kifejezetten jól esett a gyaloglás. A táj mérsékelten volt változatos, de a reggeli fények továbbra is jó lehetőségeket nyújtanak a fotózáshoz.

A hátralévő távot két részletben tervezem megtenni, ezek kicsivel hosszabb szakaszok lesznek, de nem lesz benne nagyobb szintkülönbség.

Ma végre ettem egy paellát, amiben tengeri dolgok voltak. Első alkalommal kóstoltam meg a tintahalat és a kagylót. Nem lettek a kedvenceim, de nem volt vészes.

Image for post
Image for post

A nap első része erős ködben telt, de mellette nem volt hideg. A mai szakasz egy viszonylag könnyű 20-as volt, némi emelkedővel, ami kifejezetten jól esett.

Az utolsó száz kilométer erősen érezhető, többnyire füllhallgatóval mentem, hogy kizárjam magamat a hangzavarból. Volt olyan pillanat, amikor úgy éreztem, hogy egy koreai városnéző turistacsoport tagja vagyok.

Image for post
Image for post

A mai szakasz viszonylag egyszerűbb volt, néhány dombocskát leszámítva. A nap nagyrészében erős köd volt, délutánra viszont Portomarínban már a szokásos, erős napsütés volt.

Sok szép erdei- félerdei rész, földművelési földek közötti út volt a jellemző a mai napra. Az út bő egyharmadában egyáltalán nem fájt a lábam, ami kifejezetten felemelő és felszabadító érzés volt.

Image for post
Image for post

Viszonylag könnyű volt a mai szakasz, szűk 20-ast mentem (talán még kicsit kevesebbet). Úgy tervezem, hogy 24-én érek Santiago-ba, szóval van még időm. Ráadásul több ismerős is idáig jött és jó szállást sikerült találni, így ért véget a mai szakasz Barbadelo-ban.

Ez kb 3km-re van Sarria-tól, amin ma keresztül jöttem. Ez a legközelebbi lehetőség arra, hogy valaki compostela-t szerezzen, ahhoz ugyanis legalább 100km-t kell megtennie. Ez azt is jelenti, hogy innentől érezhetően sűrüsödni fog a mezőny.

Sarria nem ragadott meg különösképpen, az előváros olyan, mint egy falu, míg az óváros (érthető módon) nagyon ráállt a camino turizmusra. Plusz, sikerült még egy „falunapra” is betalálni, onnan lesznek a bocis képek. Ennek apropóján ismét úgy döntöttem, hogy nem fogok marhahúst enni.

Image for post
Image for post

Gabor Koros

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store