Word jij als corporate recruiter ook platgebeld door recruitment bureaus?

Geertje Janssen
2 min readOct 31, 2017

--

De pro’s en contra’s van werken met werving & selectiebureaus

Wij horen veel over de overlast die recruiters ondervinden van acquisitie door binnen- en buitenlandse werving & selectiebureaus.

Hinderlijk? Ja!
Kan een bureau je helpen? Misschien.
Hulp bij je keuze? Lees snel verder:

Waarom gebruik maken van een werving & selectiebureau?
Een werving & selectie bureau neemt een deel van het werving- en selectieproces van je over. Als je ervoor kiest dit te outsourcen, vertrouw er dan ook op dat je dit los kunt laten. De meerwaarde van een (gespecialiseerd) werving & selectiebureau ligt in het persoonlijk contact dat het bureau heeft met de kandidaat en het netwerk waar jij gebruik van kan maken.
De expertise van een bureau kan worden ingezet om op voorhand een beeld te krijgen van de kandidaat, niet alleen van het CV, maar vooral ook van de persoonlijkheid van de kandidaat.
Daarnaast worden er vaak garantieregelingen afgesproken voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 3–6 maanden.

Voor welk bureau kies je en waar let je op?
De verleiding is groot om voor het goedkoopste bureau te kiezen, eerlijk is eerlijk, er zijn grote prijsverschillen. Ook zijn er diverse soorten tarieven en samenwerkingsvormen, “no cure — no pay”, retainerfee (waarbij gedurende het proces in delen wordt betaald), exclusiviteit of niet, etc.

Belooft het bureau je 6 CV’s in 24 uur? Dan kan je je echt afvragen of dit passende kandidaten zijn. Je kan alsnog aan de slag en zelf het werk doen waar je het bureau voor betaalt, namelijk de juiste kandidaten te vinden.

Zoals ik al schreef, is het belangrijk dat je erop kan vertrouwen dat het bureau de juiste kandidaten voor je vindt. Dat kan ze niet doen als ze niet alles weet wat belangrijk is om de vacature invullen. Dat vraagt van jou ook inspanningen. Je zal informatie moeten geven. Als je alleen de vacaturetekst mailt en men zegt dat ze er zo mee aan de slag kan, is het de vraag of ze de juiste kandidaten presenteren. Dan kan je alsnog het werk doen waar je het bureau voor betaalt.

Om alleen écht passende kandidaten gepresenteerd te krijgen zijn de volgende punten essentieel;

· Informatie over het team, de sfeer, de samenstelling, issues die er spelen, cultuur;

· Contact met de hiring manager;

· Cultuur van je bedrijf, (groei)fase waarin het zich bevindt;

· Etc.

Van leverancier naar partnership

Het is belangrijk om je te realiseren dat de nieuwe medewerkers die je aanneemt niet alleen voor de huidige functie geschikt moeten zijn, je wil ze een langetermijnperspectief bieden. De nieuwste medewerker van vandaag is de leidinggevende van morgen.

People in Science kijkt met die ogen naar professionals; de juiste kandidaat is degene die expertise inbrengt bij het bedrijf, voor nu én de toekomst.

Lisette Spoelder, directeur People in Science

--

--

Geertje Janssen

Consultant at People in Science, recruitment of science professionals and career counseling for PhDs and Postdocs