“Οικονομολόγοι” σε δράση


Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή μιά κάποια κυρία Άννα Θεολόγου που αυτοσυστήνεται σαν οικονομολόγος να γράφει σε ειδησιογραφικά site της Κύπρου εικάζοντας το τί μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα άμα τη έξοδο απ’το ευρώ.

Η κυρία Θεολόγου διαπράττει το cardinal sin που διαπράττουν συχνά πυκνά οι δήθεν του οικονομίας, να προβαίνουν σε δηλώσεις χωρίς να έχουν διαβάσει τη βιβλιογραφία ή να δούν τα στοιχεία που καταδεικνύουν το εσφαλμένο των λεγομένων τους.

Ναί μετά από αρκετό καιρό ακόμη ένα άρθρο αφιερωμένο στους δήθεν.


Η έξοδος της Ελλάδας απο το ευρώ, δεν σημαίνει έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυρία Θεολόγου διατείνεται με περισσή αυτοπεπείθηση πως μια πιθανή έξοδο απ΄το Ευρώ δεν σημαίνει έξοδο απ’την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς όμως υπάρχει ένα working paper Withdrawal and Expulsion from the EU and EMU της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2009 γραμμένο απ΄τον νομικό σύμβουλο της ΕΚΤ κύριο Φοίβο Αθανασίου που προσπαθεί να ρίξει φώς στο θέμα.

Από εκείνο το paper διαβάζουμε:

unilateral withdrawal would undoubtedly be legally controversial; that, while permissible, a recently enacted exit clause is, prima facie, not in harmony with the rationale of the European unification project and is otherwise problematic, mainly from a legal perspective; that a Member State’s exit from EMU, without a parallel withdrawal from the EU, would be legally inconceivable;

Συνεπώς με την άποψη του νομικού συμβούλου της ίδιας της ΕΚΤ εκ πρώτης όψεως μια αποχώρηση απο το ευρώ χωρίς παράλληλα αποχώρηση απ’την ΕΕ είναι νομικά ασύλληπτο. Η κυρία Θεολόγου προφανώς αγνοεί το εν λόγω paper εξού και η αυτοπεπείθηση των λεγομένων της.

Φυσικά εδώ επεισέρχονται και άλλοι παράμετροι εκτός της νομικής και πιθανώς εδώ να ποντάρει η κυρία Θεολόγου και οι συν αυτή ομονοούντες πως θα χαριστεί στην Ελλάδα η συμμετοχή στην ΕΕ. Όμως και εδώ υπάρχει πρόβλημα!

H ΕΕ μετά το αρχικό σοκ της κρίσης του 2010 (που την βρήκε παντελώς απροετοίμαστη) έχει ψηφίσει και εγκρίνει (καλώς ή κακώς) κανονισμούς που επιβάλλουν δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη μέλη της ΕΕ (όχι μόνο του Ευρώ) όπως παράδειγμα το Stability and Growth Pact που μπήκε σε ισχύ απ΄το 2012 και επιβάλλει χρηματικές κυρώσεις σε κράτη που δεν ακολοθούν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξημένες αρμοδιότητες παρακολούθησης των οικονομιών της ΕΕ.

Η Ελλάδα που με τα πεπραγμένα Τσίπρα εώς τώρα δεν δείχνει διάθεση να ισοσκελίσει προϋπολογισμούς θα βρεθεί ξανά και ξανά στη θέση του κατηγορούμενου.


Η Γερμανία απεύχεται την έξοδο της Ελλάδας διότι θα ενδυναμώθει το Ευρώ και θα μειωθούν οι εξαγωγές της.

Το επόμενο μαργαριτάρι της κυρίας Θεολόγου είναι πως άμα την έξοδο της Ελλάδας απ’το Ευρώ το κοινό νόμισμα θα ενδυναμωθεί έναντι του δολαρίου, συνεπώς οι εξαγωγικές χώρες όπως η Γερμανία θα πληγούν και άρα είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρώ ώστε να είναι συνεχώς υποτιμημένο το νόμισμα βοηθώντας τις εξαγωγές της.

Εδώ η κυρία Θεολόγου λανθάνεται εις διπλούν:

Λάθος Πρώτο:

Η Γερμανία πλήττεται από ένα δυνατό ευρώ.

Λάθος Δεύτερο

Η αδύναμη οικονομία της Ελλάδας έχει αντίκτυπο στο ευρώ.

Ο πρώτος παραλογισμός της κυρίας Θεολόγου είναι εύκολος να αντικρουσθεί. Τα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο της Γερμανίας είναι εύκολο να βρεθούν απ’την στατιστική υπηρεσία της χώρας την Destatis.

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου απ΄την ΕΚΤ.

Εδώ παρατηρούμε 2 πράγματα που σε κάθε περίπτωση αντικρούουν την κυρία Θεολόγου. Πρώτον πως οι εξαγωγές της Γερμανίας φαίνονται να μην επηρεάζονται απ΄την ισοτιμία με το δολάριο και δεύτερο υπάρχει κάμψη των εξαγωγών το 2008–09 παρόλο που το αντίστοιχο διάστημα η ισοτιμία Ευρώ Δολαρίου έπεσε σχεδόν 20%.

Το πιο πάνω συμβαίνουν διότι το συγκριτικό πλεονέκτημα των Γερμανικών εξαγωγών ουδώλος έχει να κάνει με την τιμή των προϊόντων που εξάγονται. Τα γερμανικά προϊόντα ήταν και είναι ακριβότερα από άλλους για τον απλούστατο λόγω πως μια Mercedes είναι ένα status symbol αντί ένα απλό αυτοκίνητο όπως το Toyota. Οι αγοραστές των Γερμανικών προϊόντων ή η αγορά στην οποία στοχεύουν οι Γερμανοί είναι εύποροι upper middle class και οι συγκεκριμένοι αγόράζουν status και όχι ένα χρηστικό προϊόν και ως εκ τούτου δεν τους απασχολεί η τιμή.

Για το δεύτερο λάθος η κυρία Θεολόγου φαίνεται να ξεχνά (ή να μην γνωρίζει) πως τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβρη του 2016 η ΕΚΤ θα αγοράζει 12 δις ευρώ ομόλογα (και ABS) το μήνα συνεπώς το ευρώ θα παραμένει υποτιμημένο τουλάχιστον μέχρι τότε, λόγω της άφθονης ρευστότητας της ΕΚΤ. Ας μην ξεχνάμε δε πως η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ παρέχει ακόμη ένα τοίχος προστασίας έναντι της εξόδου της Ελλάδας διότι με τη δεδηλωμένη πως η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα των χωρών μελών του ευρώ ουσιαστικά διασφαλίζει χαμηλές αποδόσεις για τις χώρες που έχουν πρόβλημα (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλλία, Κύπρος).

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την επιτυχή αξιολόγηση της Κύπρου η μόνη χώρα που δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι η Ελλάδα και τα ομόλογα της εν λόγω χώρας έχουν εκτοξευθεί στο 24% για ομόλογα που λήγουν σε 2 χρόνια και στο 10% για το benchmark δεκαετές.

Η Ελλάδα θα ανακάμψει με το δικό της νόμισμα.

Η κυρία Θεολόγου προχωρεί απτόητη και μας λέει:

Με την χρήση του δικού της νομίσματος, θα μπορεί να παράξει, θα γίνει ανταγωνιστική απέναντι στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, θα διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά που τόσο πολύ χρειάζεται, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα μειωθεί η ανεργία.

Αυτά είναι κυριολεκτικά κουβέντες του καφενέ. Υπάρχει το παράδειγμα της Αυστροουγγαρικής νομισματικής ένωσης που καταδεικνύει πόσο εσφαλμένη είναι η άποψη της κυρίας Θεολόγου. Και εκεί υπήρχε μια ανισοσκελής νομισματική ένωση μεταξύ πολλών χωρών της Αυστροουγγαρίας με αποκλίνουσες οικονομίες (με την Ουγγρική βαριά βιομηχανία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αυστρίας) . Τα 2 αυτά κέντρα της Ουγγαρίας και της Αυστρίας μετά τη διάλυση της Αυστροουγγαρίας καταστράφηκαν και οι χώρες μπόρεσαν να ορθοποδήσουν μόνο όταν η Συμμαχία των Εθνών (League of Nations) ο προκάτοχος του ΟΗΕ συμφώνησε σε ανοικοδόμηση.

Περιττό δε να τονίσω πως ούτε η Αυστρία ούτε η Ουγγαρία μπόρεσαν ποτέ να επανακτήσουν το πλεονέκτημα που είχαν με την Αυστροουγγρική κορώνα.

Η Δραχμή ΙΙ θα φάει λάχανο την Κύπρο.

Προχωρούμε στο επόμενο απόθφεγμα ημιμάθειας της κυρίας Θεολόγου:

Επίσης, δεν γνωρίζουμε την έκθεση που έχουμε αυτή την στιγμή στα ελληνικά ομόλογα. Δυστυχώς, οι συνέπειες για την Κύπρο φαντάζουν τραγικές.

Θα απογοητεύσω σφόδρα την κυρία Θεολόγου και θα της απαντήσω πως γνωρίζουμε την έκθεση που έχουμε στα Ελληνικά ομόλογα και είναι ένα πολύ ωραίο μηδέν. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως η συνολική έκθεση της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα το Μάρτη του 15 ήταν 600 εκατομύρια ευρώ με βάση την παρουσίαση των ενδιάμεσων στοιχείων της Τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο του 2015 και με δείκτη ιδιών κεφαλαίων στο 14% (σαφώς ψηλότερο ακόμη και από το 10.5% του Basel III).

Αυτή η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη απ’την εικόνα που παρουσίαζαν οι τράπεζες το 2012 με έκθεση στην αγορά της Ελλάδας 24 δισεκατομύρια και άλλα 8–10δις σε Ελληνικά ομόλογα και με αρνητικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Μετά η κυρία Θεολόγου θεωρεί πως ένα υποτιμημένο νόμισμα στην Ελλάδα θα ωθήσει όλους τους τουρίστες στη χώρα και η Κύπρος θα μείνει με δυό χείλη καμένα.

Εδώ πάλι έχουμε να κάνουμε με κουβέντες του καφενέ. Σίγουρα ένα υποτιμημένο νόμισμα είναι ευχής έργον για τους τουρίστες αλλά όταν ο πλυθωρισμός τρέχει διψήφιος και σίγουρα μετά την έξοδο απ΄το ευρώ πιθανές κοινωνικές αναταραχές θα απωθήσουν τους τουρίστες είναι τουλάχιστον αμφίβολο αν θα προτιμηθεί η Ελλάδα έναντι άλλων προορισμών όπως η Τουρκία η Κύπρος και η Ιταλία.

Εν κατακλείδι να υπενθυμίσω ξανά στην κυρία Θεολόγου τις επενδύσεις δις που έγιναν στον τομέα του τουρισμού τα τελευταία χρόνια όπως Μαρίνες, γήπεδα γκόλφ και το καζίνο.

Αξίζει να δείτε το ντοκυμαντέρ του Αλφα και του Αντώνη Σρόιτερ για το πώς κτίστηκε η Μαρίνα Λεμεσού και πως ακόμη ψάχνονται στην Ελλάδα για το τί θα γίνει με το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού σχεδόν 14 χρόνια μετά που έκλεισε.

Πρωτογενής Τομέας δεν είναι ο Τουρισμός κυρία Θεολόγου μου!

Κλείνοντας η κυρία Θεολόγου γράφει:

Θα πρέπει να στοχεύσουμε στην παραγωγή και στις πολιτικές τις οποίες δίνουν κίνητρα στον πρωτογενή τομέα να παράξει και να γίνουμε ανταγωνιστικοί στα ίδια προϊόντα που θα παράγει η Ελλάδα.

Μετά από ανερμάτιστες σκέψεις για τον τουρισμό (τριτογενής τομέας/υπηρεσίες) και κινδυνολογίες βασισμένες εν πολλοίς σε άγνοια του συγγραφέα η κυρία Θεολόγου μας πετάει και έναν πρωτογενή τομέα που ήθελε παράξει!

Μα αλήθεια ξέρει η κυριά Θεολόγου τί είναι ο πρωτογενής (γεωργία) ο δευτερογενής (μεταποιητικός/βιομηχανίες) και ο τριτογενής (υπηρεσίες/χρηματιστηριακά/τουρισμός)?

Με ποιά φόντα η Κύπρος πρέπει να δώσει κίνητρα στους αγρότες απ΄τη στιγμή που η ίδια η μορφολογία του εδάφους οι κλιματικές συνθήκες δεν ευνοούν τη γεωργία και ουσιαστικά εισάγουμε κατα 80% τρόφιμα για να φάμε? Απροπώ η Ελλάδα εισάγει το 70% των τροφίμων που καταναλώνει διότι και εκεί οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι περιορισμένες.

Αυτό που δηλώνεις ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ.

Πρέπει επιτέλους να οριστεί τί είναι ο οικονομολόγος! Στις ΗΠΑ για να μπορείς να φορείς το καπέλο του οικονομολόγου πρέπει είτε να έχεις Μάστερ ή Διδακτωρικό σε οικονομικές επιστήμες ΚΑΙ να έχεις δουλέψει τουλάχιστον 5 χρόνια σε συναφες επάγγελμα.

Στην Κύπρο δυστυχώς επιτρέπεται στην κυρία Θεολόγου και στην κάθε κυρία Θεολόγου να δηλώνουν ότι θέλουν.

Αυτό πρέπει να σταματήσει!

Εν κατακλείδι η κυρία Θεολόγου φαίνεται να αγνοεί βασικές παραμέτρους της οικονομικής επιστήμης και αραδιάζει με ελαφρά την καρδία αρλούμπες προς τέρψην των τρομολάγνων.