ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΩΜΗ, ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ;

Μολονότι η Θεσσαλονίκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την “μαγευτική” Χαλκιδική, τις παραλίες της οποίας επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι, εντούτοις οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς φαίνεται πως προτιμούν περισσότερο τη μεταφορά αυθημερόν σε έναν κοντινό προορισμό ώστε να κάνουν το μπάνιο τους, παρά την εξόρμηση στην υπέροχη μεν αλλά πολυέξοδη δε Χαλκιδική.

Αναμφίβολα, οι γύρω περιοχές της Χαλκιδικής κεντρίζουν σχεδόν πάντα το ενδιαφέρον του κοινού που ενδιαφέρεται να επισκεπτεί τα μέρη μας, ωστόσο το γεγονός αυτό δείχνει να μην συγκινεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας, οι οποίοι επαναπαύονται στις παραλίες των κοντινών τους περιοχών.

Γιατί όμως αυτό; Όπως πιθανώς γνωρίζεται, δεν είναι μόνο η Χαλκιδική που έχει δικές τις παραλίες και beach bar. Αντιθέτως, περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως η Επανωμή και η Περαία, διαθέτουν και αυτές με τη σειρά τους τα προαναφερθέντα, χωρίς να έχουν να ζηλέψουν σε κάτι τη Χαλκιδική (πιθανώς μόνο τα υπέροχα, καταγάλανα νερά της).

Σίγουρα δεν θα απαντούσε αρνητικά κανείς αν του έδιναν δύο εισιτήρια και του έλεγαν να μείνει για τέσσερις μέρες σε ένα ξενοδοχείο στη Σίβηρη. Γίνεται όμως κάτι τέτοιο; Δε γίνεται.

Ένας λόγος λοιπόν που οι Θεσσαλονικείς προτιμούν τις κοντινές θάλασσες είναι τα οικονομικά έξοδα. Η μεταφορά και, κυρίως, η διαμονή σε μέρη όπως η Σίβηρη είναι δαπανηρή για τον μέσο Θεσσαλονικιό, επομένως απαγορευτική, γεγονός που τον οδηγεί στην αναζήτηση της οικονομικότερης λύσης, που δεν είναι άλλη από τις παραλίες της Επανωμής και της Περαίας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο άνθρωπος είναι “φύσει κοινωνικό ων”, επιθυμεί δηλαδή να συναθροίζεται​ σε κοινωνικές ομάδες και να συνάπτει κοινωνικές σχέσεις.

Ένας άλλος λόγος παραμονής των ντόπιων στη Θεσσαλονίκη είναι οι κοινωνικές σχέσεις. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από εμάς διατηρούμε με μεγαλύτερη συχνότητα φιλίες εντός της πόλης σε σχέση με το εξοχικό, πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς πως μένουμε εννιά μήνες στο σπίτι μας και, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μόλις τρεις μήνες στο χωριό.

Αυτό έχει ως συνέπεια να διαθέτουμε, τις περισσότερες φορές, τους πιο κοντινούς φίλους και τις πιο κοντινές φίλες μας, εντός Θεσσαλονίκης. Εύλογα συνεπάγεται το κρίσιμο γεγονός της παραμονής στην πόλη, αφού δεν επιθυμούμε να τους αποχωριστούμε με τίποτα.

Άλλος κρίσιμος λόγος παραμονής πολλών ντόπιων στη Θεσσαλονίκη είναι οι υποχρεώσεις. Οι περισσότεροι από τους ενήλικες δεν έχουν τα καλοκαιρινά διαλείμματα που απολαμβάνουν ετησίως μαθητές και φοιτητές, αντιθέτως υποχρεούνται να δουλεύουν σε καθημερινή βάρδια, προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην. Τα διαλείμματα, αν βέβαια υπάρξουν, διαρκούν λίγες μόνο μέρες, λειτουργώντας πολλές φορές κατασταλτικά στην όποια επιθυμία τους να γευτούν την χαρά των διακοπών.

Τί πιο ευχάριστο επομένως από ένα διάλειμμα στην παραλία της Επανωμής; Beach bar έχει, ξαπλώστρες υπάρχουν, θάλασσα διαθέτει. Γιατί λοιπόν ο κουρασμένος ενήλικας να μην την προτιμήσει ένα καλοκαιρινό και καυτό Σαββατοκύριακο και αντ’ αυτού να τρέχει ως τη Χαλκιδική για ένα μπάνιο;