ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΤΗΣ “ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑΣ” ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ

Το μπάσκετ λένε ότι είναι το άθλημα που κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Θα συμπλήρωνα και αυτός που επιδεικνύει το μεγαλύτερο πάθος και που έχει την τύχη με το μέρος του.

Η σπουδαία Σλοβενία του προπονητή Κοκόσκοφ και των Ντράγκιτς, Ντόντσιτς, Ράντολφ, Βίντμαρ, Πρέπελιτς και όλων των άλλων ταπεινών και φιλότιμων παιδιών υπέταξε το "θεριό" της διοργάνωσης και μεγάλο φαβορί για το φετινό Ευρωμπάσκετ Ισπανία με το επιβλητικό 92-72, κάνοντάς την να υποκλιθεί στο απαράμιλλο πάθος τους και των χιλιάδων οπαδών τους που ήταν καθ' όλη τη διάρκεια όχι μόνο του σημερινού, αλλά και των προηγούμενων αγώνων, δίπλα τους.

Για να πετύχει όμως τη μεγαλειώδη αυτή νίκη, η Σλοβενία σούταρε με το απίστευτο 14/24 έξω από τη γραμμή του τριπόντου, είχε έναν απίστευτο Ντόντσιτς (μόλις 18 ετών) που για μόλις δύο ασίστ δεν έκανε triple double (είχε οχτώ και ήθελε άλλες δύο για τις δέκα) και το πιο σημαντικό ΔΙΕΛΥΣΕ μία ομάδα που είχε στη δωδεκάδα της μία ολόκληρη στρατειά από ΝΒΑers (Πάου και Μαρκ Γκασόλ, Σέρχι Ροντρίγκεθ, αδέρφια Ερναγκόμεθ, Ρούμπιο) και έναν προπονητή με σπουδαίες εμπειρίες τόσο σε εθνικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο (Σέρτζιο Σκαριόλο).

Μπορεί Ντόντσιτς, Ντράγκιτς και Ράντολφ να είναι ξεκάθαρα οι σούπερ σταρ αυτής της εξαιρετικά καλοδουλεμένης "μηχανής", ωστόσο τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί εαν ο προπονητής της Σλοβενίας δεν χρησιμοποιούσε όσες περισσότερες εναλλακτικές λύσεις μπορούσε για να τους ξεκουράσει.

Γιατί το μυστικό της επιτυχίας δεν είναι να έχεις μόνο τρεις-τέσσερις παίκτες να σου κάνουν τη δουλειά, αλλά όλοι (ή, έστω, όσο το δυνατόν περισσότεροι) να συμβάλλουν τα μέγιστα ώστε να επιτευχθεί ένας μεγάλος στόχος, όπως δηλαδή το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της Σλοβενίας σε Ευρωμπάσκετ.

Αυτό δηλαδή που δεν έκανε χθες ο κόουτς της Εθνικής Ελλάδος, Κώστας Μίσσας, το να ξεκουράζει δηλαδή ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους βασικούς πέντε, βρίσκοντας λύσεις και από τον πάγκο, το έκανε σήμερα ο Κοκόσκοφ, προπονητής της Εθνικής Σλοβενίας, χωρίς να φοβηθεί τις συνέπειες τις απόφασής του και δικαιώθηκε.

Η Σλοβενία, μία κατά βάση μπασκετική χώρα, θα κατακτήσει (όπως και νά 'χει) την Κυριακή το βράδυ το πρώτο της μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ, ευχόμενη να πάρει με την πρώτη το χρυσό.

Απέναντί της θα βρει το νικητή του ζευγαριού Σερβίας-Ρωσίας και απ' ότι φαίνεται κανείς δεν την φοβίζει, αφού έβγαλε από τη μέση το "θεριό" που λέγεται Ισπανία.

Οι Σλοβένοι χαίρονται (επιτέλους) την εθνική τους. Και πολύ καλά κάνουν, γιατί πολλοί εύχονται να ήταν στη θέση τους. Και αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντικό το σπουδαίο επίτευγμα του μεταλλίου.

Like what you read? Give Γιώργος Ξανθιώτης a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.