Waterdrager

Een persoonlijke terugblik op het jaar.

Gerhard van den Top
6 min readAug 31, 2020

Hoe ziet het jaar van een dijkgraaf eruit? Net als vorig jaar wil ik u aan de hand van één gebeurtenis per maand laten zien wat er allemaal op mijn pad komt. Ik neem u mee naar waar ik vorig jaar eindigde: september 2019.

September ’19

Als dijkgraaf van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht vind ik de Amsterdam City Swim extra bijzonder. In de eerste plaats vanwege de doelstelling van dit evenement. Iedereen wil een steentje bijdragen aan het bestrijden van de vreselijke ziekte ALS. Dit voel je onder de deelnemers en het publiek. En ook ik heb dat zelf meerdere keren mogen ervaren als deelnemer aan dit fantastische evenement.

Daarnaast is het bepaald niet vanzelfsprekend om in deze stad zo’n groot zwemevenement te houden. Dat zagen we in 2018, toen hevige regenval de riolering deed overspoelen, waardoor we de veiligheid van de zwemmers niet konden garanderen. Het zeker stellen en verder verbeteren van de waterveiligheid en -kwaliteit in ons gebied: daar werken we als waterschap hard aan. Daarom ben ik ook zo trots dat de Amsterdam City Swim in 2019 weer kon plaatsvinden!

Dit jaar (2020) kan de Amsterdam City Swim helaas niet doorgaan vanwege corona, maar toch zijn we op een andere manier samen. Samen tegen ALS.

Oktober ’19

De minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, heeft mij benoemd tot voorzitter van het Expertise Netwerk Waterveiligheid.

Ik vind het een voorrecht om hier de komende jaren als voorzitter een bijdrage aan te kunnen leveren. De gevolgen van klimaatverandering vragen ook op het vlak van waterbeheer en waterveiligheid een grote investeringsopgave voor Nederland. Om deze opgave succesvol te kunnen oppakken is innovatie en goede samenwerking tussen kennisinstellingen, overheden en het bedrijfsleven van doorslaggevend belang.

Meer goed nieuws deze maand: Sander Mager — dagelijks bestuurder — trad toe tot het bestuur van de Unie van Waterschappen. De Unie van Waterschappen vertegenwoordigt de 21 waterschappen in het nationale en internationale speelveld, behartigt de belangen van de waterschappen en stimuleert kennisuitwisseling en samenwerking.

November ’19

Tijdens Museumnacht heeft ons waterschap op indrukwekkende wijze Het Scheepvaartmuseum ‘onder water gezet’. Binnen was de tentoonstelling van Kadir van Lohuizen over de stijgende zeespiegel te zien. In mijn ogen een belangrijke tentoonstelling, want wij zorgen er - onder andere dankzij de waterschapsbelasting - voor dat onze inwoners veilig en droog kunnen wonen en werken. Echter, zoals deze tentoonstelling aantoont, is dat niet vanzelfsprekend. ​

Met kunst kun je ervoor zorgen dat dit verhaal van het waterschap op een creatieve, inspirerende en laagdrempelige manier over het voetlicht kan worden gebracht. Hieronder kun je zien hoe indrukwekkend het er tijdens Museumnacht uitzag.

December ’19

De begroting van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht voor 2020 wordt vastgesteld. Een bijzonder moment, omdat het voor dit Algemeen bestuur haar eerste begroting is.

Vergadering van het algemeen bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (2019–2023)

Januari ’20

Jaap Kelderman was elf jaar lang secretaris-directeur van ons waterschap; de adviseur van het Algemeen en het Dagelijks bestuur. In januari namen we afscheid. Jaap Kelderman was een heel belangrijke steun en toeverlaat en heeft een belangrijke rol gespeeld binnen de samenwerking tussen Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waternet en de gemeente Amsterdam.

In Gritta Nottelman hebben we een mooie opvolger gevonden. Ik zie erg uit naar de nieuwe samenwerking.

Februari ‘20

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft een belangrijk besluit genomen om een groengasinstallatie te bouwen op het terrein van de Rioolwaterzuivering in het westelijk havengebied (RWZI-west). Groengas is geschikt om aan het aardgasnet te leveren, maar is ook te gebruiken als brandstof voor (vracht)auto’s. Zo ontstaat minder vraag naar aardgas. Dit draagt bij aan de transitie om van fossiele brandstoffen af te komen.

Door de productie van groengas levert het waterschap een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en de circulaire economie. En we zetten een grote stap richting klimaatneutraal werken.

Kinderen hebben de toekomst! Daarom wil ik deze maand het fantastische initiatief ‘De Baas van Morgen’ niet onbenoemd laten. Ik ben er trots op dat Dewi een dag lang ons waterschap zo goed geleid heeft.

Maart ‘20

Corona.

De impact van dit ongrijpbare, gevaarlijke, enge virus was en is enorm gebleken. Voor mensen, voor bedrijven; voor alles en iedereen.

Ik heb deze maanden intensief samengewerkt binnen onze veiligheidsregio’s. Ook voor Waternet, de uitvoerende organisatie van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht die “gewoon” door moest werken: van handhaving op het water om die anderhalvemetersamenleving te controleren tot onze rioolwaterzuivering.

En voor ons bestuur, dat na eeuwen vergaderen ineens werd geconfronteerd met videovergaderen.

Corona had en heeft een ongekende impact op ons allemaal. En ik kan niet anders dan een diepe buiging maken voor alle doorwerkers.

April ‘20

Hoe zou de Metropoolregio Amsterdam (MRA) — met het oog op de gevolgen van klimaatverandering — er de komende decennia uit kunnen zien? Waarin klimaatbestendige investeringen bij alle gebiedsontwikkelingen meegenomen worden? Die vraag leggen we voor aan ontwerpers, adviesbureaus en financiële experts bij het project Resilience by Design, waarvan ik juryvoorzitter ben.

Mei ‘20

Heel bijzonder en dankbaar. Het Algemeen bestuur heeft mij unaniem voorgedragen voor een nieuw termijn als dijkgraaf.

Juni ‘20

De laatste (digitale) vergadering voor het zomerreces duurde tot in de kleine uurtjes. Tijdens deze laatste vergadering nam het Algemeen bestuur een groot besluit.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waterschap Zuiderzeeland hebben besloten om hun zuiveringsslib vanaf 2023 te laten verwerken via de beoogde slibdrooginstallatie van HVC in Alkmaar. Ook is besloten om het gedroogde slib in beheer van HVC te laten verwerken.

Het is van groot maatschappelijk belang om de transitie te maken naar een circulaire economie, waarin we zuiveringsslib niet meer als afval zien, maar als bron van grondstoffen en energie. Daarbij zorgt de samenwerking met andere waterschappen ervoor dat we het systeem van slibverwerking in Nederland robuuster kunnen maken, zodat we niet meer in een slibcrisis zoals we die vorig jaar meemaakten terecht komen.

Juli ‘20

In februari 2019 overleed onverwacht Pieter Kruiswijk (lid van het Dagelijks bestuur). Ongelooflijk verdrietig, en de verslagenheid en de impact hiervan waren en zijn nog altijd groot.

Pieter had een prachtige staat van dienst bij ons waterschap. De grote schoonmaak van de Vecht hadden we afgerond; een enorme operatie waarvan de voorbereidingen onder zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid in 2010 startten. We zullen Pieter, en alles dat hij voor ons waterschap betekende, altijd met groot respect blijven gedenken. Deze maand hebben we een volledige elektrische patrouilleboot voor de Vecht in de vaart genomen. De naam van die boot mag geen verrassing zijn: Pieter Kruiswijk.

--

--