Топ-10 найвідоміших сучасних українських митців

Герольд
5 min readDec 12, 2016

--

  1. Анатолій Криволап
А.Криволап “Кінь. Вечір.”

Анатолій Криволап вважається найуспішнішим сучасним художником України. Про нього сьогодні говорять чи не найбільше. Він — найдорожчий серед представників сучасного українського мистецтва на міжнародному арт-ринку. У жовтні 2013 року на торгах аукціону “Phillips de Pury & Со” в Лондоні роботу “Кінь. Вечір” було продано за $186 тис. Рекордну суму ще ніхто з інших митців не зміг перевершити. Вартість його картин б’є національні рекорди: у середньому полотна продаються по $70 тис. В основному художник малює пейзажі та експериментує з кольором. Статус “найдорожчого” перетворив роботи Криволапа на обов’язковий предмет декору приймалень, кабінетів і віталень багатьох успішних співвітчизників, а його ім’я — бренд.

2. Іван Марчук

І.Марчук та його автопортрет

Цього художника називають сучасним українським генієм мистецтва. Британці навіть включили його до списку “100 геніїв сучасності” у 2007 році, в якому він, до речі, єдиний українець. Є засновником нових стилів у мистецтві, зокрема “пльонтанізму” (таку назву митець жартома дав своєму стилю — від слів “плести”, “пльонтати”). Ця авторська техніка передачі зображення — це нанесення фарби тонкими кольоровими лініями, їх переплетення під різними кутами (картини ніби створені з клубочків чудернацьких ниток), чим досягається ефект об’ємності й світіння. Таке зображення, балансуючи на межі рукотворного і технологічного, через складність філігранного виконання і трудомісткість практично не підлягає повторенню.

3. Борис Михайлов

Б. Михайлов “Вчерашний бутерброд”

Борис Михайлов — це єдиний український митець, який виставлявся у Нью-Йоркському Музеї Метрополітен (2011 рік). Він є членом Німецької академії мистецтв, лектором Гарвардського університету, а роботи його є в таких відомих зібраннях, як Музей сучасного мистецтва у Нью-Йорку, Мюнхенській Пінакотеці модерну, Музеї Вікторії та Альберта у Лондоні. Михайлов в основному прославився фотографією, хоча він також і малює. Зокрема Михайлов свого часу шокував українців картинами голих чоловіків.

4. Олександр Ройтбурд

О.Ройтбург “Прощавай, Караваджо!”

Олександр Ройтбурд — багатогранна особистість, один із найвідоміших сучасних українських митців в усьому світі. Його роботи є навіть в одному з найпрестижніших музеїв світу — Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку. Найвища задокументована ціна на роботи Ройтбурда — $97 тис. “Прощавай, Караваджо” на аукціоні Phillips de Pury & Company у червні 2009 року. Цікаво, що надихнув художника на створення серії успішних картин резонансний випадок: викрадення з Одеського музею західного і східного мистецтва роботи Караваджо «Поцілунок Іуди».

5. Василь Цаголов

В.Цаголов “Кого боїться Хьорст”

Київський художник, добре відомий закордоном. Брав участь у міжнародних виставках, його роботи непогано продаються на зарубіжних аукціонах. Роботи Василя Цаголова можна впізнати з першого погляду через їх характерну манеру: художник залишає непокриті фарбою плями. Свої шедеври він творить, поєднюючи міфологію з масовою культурою, на основних принципах сучасного постмодернізму. Картину Василя Цаголова з циклу “Офісна любов-2” придбали за $53, 6 тис. на аукціоні Phillips de Pury & Company на початку червня 2009 року. Того ж року на Sоthеbу’s картину Цаголова “Зайчик” купили за $41 тис. Це офіційно задокументовані продажі. Однак існує і неофіційний ринок “з рук у руки”. Інсайдери подейкують, що картину “Кого боїться Хьорст” один колекціонер придбав за близько $100 тис.

6. Олег Тістол

О. Тістол “Автопортрет”

Продовжуючи список відомих в усьому світі українських митців не можна забувати про Олега Тістола. Серед усіх вітчизняних художників він якісно відрізняється своєю манерою малювати, тому, напевно, його так поважають у Європі. Серед його яскравих робіт називають: “Проект українських грошей. Роксолана”, “TV + Реалізм”, “Ю.Бе. Ка”. У 2011 році його картину “Море” оцінили у $28, 75 тис. А вже в 2013 європейські цінителі мистецтва придбали картину “Розмальовка” за $53, 9 тис. Один із найважливіших проектів, у якому Тістола брав участь, вважається виставка 2014 року “Я крапля в океані” віденського музею Künstlerhaus.

7. Ілля Чічкан

І. Чічкан “Чарлі”

Ілля Чічкан ─ яскравий представник нової хвилі українського мистецтва. Його роботи часто виставляють в українських галереях. Його твори високо цінують у Європі. Одну з його картин “It” продали у 2007 році за $70 тис. Найчастіше автор використовує образи мавп для своїх робіт, його картину «Чарлі» продали за $20,5 тис. У 2009 р. Чічкан брав участь у Венеціанському бієнале, представляючи український павільйон.

8. Оксана Мась

О.Мась “DRIVE 9”

Оксана Мась — одна з небагатьох українських художниць, картини якої представлені в найвідоміших галереях світу. Критики називають художницю українським брендом, а її твори вважають такими, що випереджають час.
Художниця представляла Україну на 54-й Венеційському Бієнале з проектом, який надалі став частиною масштабної арт-інсталяції “Алтар націй”. Мозаїка із дерев’них яєць являє собою відтворення шедеврального Гентського Вівтаря епохи Відродження. На аукціоні Sоthеbу’s у 2009 році її роботу “DRIVE 9” купили за $55, 2 тис. На українському ринку картини Оксани Мась коштують від $20 тис.

9. Максим Мамсіков

М. Мамсіков “Морський бій”

Максим Мамсіков починав із мініатюрних чорно-білих пейзажів. Після декількох експериментальних серій на зразок “Кольоропробу” (на кожному полотні − збільшений до абсурдних розмірів мазок) художник знайшов стиль, за який його, ймовірно, назвуть легендою 2000–2010-х (як його батька Владислава Мамсікова називають легендою “суворого стилю” 1960-х). Максим Мамсіков брав участь у більш ніж 30 групових проектах в Україні, Росії, Греції, Німеччині, Норвегії, Франції, Великобританії та США. Починаючи з 2009 року, роботи художника були продані на таких аукціонах як, Sotheby’s, Phillips de Pury, Vladey і Macdougall’s. А картина “Морський бій” пішла з молотка за $35 тис.

10. Віктор Сидоренко

В. Сидоренко “Без назви” (Серія “Левітація”)

Віктор Сидоренко, кандидат мистецтвознавства і професор Харківської державної академії дизайну і мистецтв, а також засновник Інституту проблем сучасного мистецтва, − один із головних теоретиків в українському contemporary art. Двічі брав участь у Венеціанській бієнале і обидва рази виступав співкуратором. Як художник надає перевагу концептуалізму. Остання зі створених ним серій називається “Левітація” − чоловічі фігури, які ширяють у повітрі, змушують глядачів переглянути закони фізики і задуматися про сучасний світ. Робота з цієї серії принесла Сидоренку успіх на торгах Contemporary East будинку Sotheby’s в листопаді 2013 року. Твір було продано за $26 300, а в лютому 2014-го на лондонських торгах Phillips Сидоренко побив персональний рекорд: полотно “Без назви” із серії Reflection into the unknown було продано за $32 800.

Автор: Марина Молошна

--

--