5 scary myter og sandheder — om din smarte elmåler.

Vi punkterer myten om, at din smarte elmåler er en farlig, løgnagtig, stalker. I stedet bringer vi teknologiens potentiale i spil og giver magten tilbage til forbrugeren.

Inden udgangen af 2020 vil alle danske hjem have en ny, smart elmåler installeret. Det er politisk bestemt og er en del af den grønne omstilling, som er en uundgåelig del af vores fælles fremtid. Og i “the big picture” så er det jo umiddelbart rigtig godt.

Men hvad er fordelene og ulemperne ved de fjernaflæste elmålere og hvad betyder det for dig som forbruger? Og hvor stiller det dig, at din leverandør pludselig får en masse data omkring dit elforbrug?

Vores take på det er, at det ikke nødvendigvis er noget negativt du får ind i hjemmet — der er rent faktisk nogle vilde fordele ved de nye, smarte elmålere.

Hæng på, så forklarer vi hvorfor.

Dit hjem — din data!

Hos Barry mener vi, at din data skal være din. De nye, intelligente elmålere kommer til at generere en kæmpe mængde data om dit strømforbrug og din leverandør får — potentielt set — en masse viden om, hvornår du bruger din strøm.

Problemet er så bare, at disse data ikke umiddelbart er tilgængelige for dig som forbruger. Og så er det svært for dig som forbruger at blive klogere på, hvad du bruger din strøm på og hvordan du optimerer dit forbrug i forhold til de fleksible priser. Det vil vi i Barry teamet lave om på!

Med Barry i hånden vil vi give dig kontrollen tilbage over dit elforbrug, og give dig indsigt i hvad du bruger strøm på — time for time. Det vil i praksis sige, at du får fuldt overblik over dit strømforbrug og bedre kan vælge hvornår — og på hvad, du bruger din el. Og du ved endda hvornår den strøm du bruger er grøn eller kulsort. Det er det, vi kalder fuld gennemsigtighed og det er kernen i hele vores filosofi. Det ser vi frem til at kunne med vores real-time ledger der bliver implementeret i version 1.2.0 af Barry.

Dit hjem er personligt og dit strømforbrug er privat. Det tager Barry alvorligt, og vi mener at din data skal være din data. Når alt det så er sagt, så er det dog også nødvendigt at punktere nogle af de myter, der er derude omkring de nye, smarte elmålere.

5 myter — og sandhederne

Med forandring kommer som regel usikkerhed, og det er helt naturligt. Det er dog vigtigt ikke at komme til at overdrive de ”farer”, der ligger og lurer. Lad os lige tage dem én for én.

1. Smarte elmålere ved præcis hvad du laver. 😳

Nogle tror at de nye intelligente elmålere fortæller dit elselskab hvornår du sætter en vask over, bager en kage eller ser tv. Og måske endda hvad du ser! Men det er heldigvis ikke sådan det hænger sammen. De smarte elmålere bliver brugt til at samle data om hvornår du bruger strøm, ikke hvad du bruger den på. Men med vores app kan du selvfølgelig se i realtid, hvornår du bruger strøm — og da du selv ved, hvad du har tændt, så kan du jo selv lægge to og to sammen. Sådan fungerer det. Så nej, det er ikke en lille spion, dit elselskab har installeret.

2. Det bliver dyrere at være el-kunde. 😫

Det koster jo noget at få installeret de fjernaflæste elmålere, og den regning går videre til forbrugerne. Og så bliver det endda dyrere at bruge strøm mellem kl. 17 og 20, hvor de fleste jo nok bruger det meste af deres strøm. Sådan lyder argumentet i hvert fald, og mens det er rigtigt nok, så giver det alligevel dig som forbruger en mulighed for rent faktisk at spare på elregningen. De dynamiske priser gør det dyrere at bruge strøm, når alle andre gør det — det er rigtigt. Men hvis du er smart, så venter du med at sætte opvasken over til efter kl. 20, og så sparer du rent faktisk penge i forhold til i dag. Og installations afgifterne, ja dem kommer vi nok ikke uden om desværre. Der skal vi alle slippe ca. 100 kr. ekstra om året. Så meget desto mere grund til at prøve at spare på elregningen!

3. De smarte elmålere kan hackes. 😱

En tech-savvy indbrudstyv kan hacke sig ind i dit hjem via de intelligente elmålere og fx slå din alarm fra. Eller kan de? Well, i allerværste fald vil en hacker kun kunne slukke for din strøm og din indbrudsalarm har et batteri integreret, så der kommer man ikke langt alligevel. Og hvis man virkelig vil stoppe for strømmen i et hus, kan man også gøre det uden at hacke sig ind. Derudover kan man ikke hacke sig ind over lang distance — en indbrudstyv ville under alle omstændigheder skulle hen til selve huset for at gøre det.

4. De er sundhedsskadelige. 😵

Nogle tror fejlagtigt, at de smarte elmålere er sundhedsskadelige, at de sender stråling ud der kan give kræft. Men det er ikke rigtigt fortæller blandt andre Christoffer Johansen, der er professor og overlæge på Onkologisk klinik ved Rigshospitalet, og rådgiver Sundhedsstyrelsen. Der er nemlig tale om et lille, afgrænset elektromagnetisk felt rundt om elmåleren, og ikke noget, der bliver skudt ud i hele huset. Og det giver altså ikke kræft. Som han konstaterer: ”Selv hvis man stod foran den hele dagen og kun kiggede på elmåleren, så vil man ikke blive udsat for særlig kraftige elektromagnetiske felter. Så jeg er overhovedet ikke bekymret. Det svarer til at sige, at man bliver stærkt beruset af en alkoholfri øl.”. Myte. Punkteret!

5. De er fulde af fejl 😡

En sidste, meget sejlivet, myte går på en hollandsk undersøgelse, der viste fejl på op imod flere hundrede procent. Og selvom undersøgelsen — og resultatet — jo er rigtig nok, så skal du heldigvis ikke forvente de store fejl i din smarte elmåler. Dansk Energi er nemlig helt opmærksomme på problemet og den type målere, der kan være disponeret for fejlene har fået installeret ny software og en alarm, der udløses, hvis der opstår problemer. Så ingen grund til panik her.

Faktisk er der et stort uudnyttet potentiale for både at optimere din sikkerhed og din økonomi med de smarte elmålere. Lad os fortælle dig helt konkret hvordan.

Har du en smart elmåler?

Hvis du er i tvivl om, hvilken type elmåler din husstand har, så klik her. Så undersøger vi sagen for dig.

Tag magten tilbage

Når vi har udviklet Barry, så er det fordi vi har en hel fundamental tro på, at indsigt og viden skaber tryghed og tillid. Og det er et godt udgangspunkt for enhver relation. Vores forretningsmodel bygger på 100% gennemsigtighed og når vi siger ”power to the people”, så mener vi det faktisk!

Du bestemmer selvfølgelig selv, hvilket elselskab du vil gøre brug af. Men det helt afgørende for os er at vise vores kunder præcis hvad deres penge går til. Og det gør vi ved hjælp af vores real-time ledger, hvor du i vores app snart vil kunne se hvor meget strøm du bruger — time for time, i krone og øre. På den måde kan du som forbruger udnytte det potentiale, der er i den database, vi kalder en smart elmåler, ved at optimere dit forbrug ud fra det.

Du er i trygge hænder med Barry og sammen kan vi ændre verden — elmåler for elmåler.

Hent Barry app’en i dag til iOS eller Android. Du kan også dykke længere ned i vores vision med Barry, de kommende features og teamet bag — her.