“Corporate Venture”? Vi er bare et startup på steroider.

Du skal ikke fortælle mig, at jeg ikke er CMO for en ægte startup.=)

Hos Barry siger vi, at vi ikke er som de andre og det er faktisk noget der ligger i vores gener. For ligesom at vi på mange måder ikke er som de andre elselskaber, er vi heller ikke som de fleste andre startups. Med en stor, børsnoteret virksomhed i ryggen er vi nemlig ikke afhængige af venture capital eller andre business angels. Vi ser 100% os selv som et startup — bare på steroider.

Christophe Lephilibert, CMO / Head of Growth hos Barry

Men hvordan kan man kalde sig et startup, når man er en del af et stort selskab med mange penge? Det kan man med en visionær ejer, det rigtige mindset og et hold af ildsjæle, som brænder for den samme sag, for at bygge noget nyt, bygge noget bedre og for at gøre en forskel. Alt det har Barry.

Vi er bare ét af eksemplerne på en mindre virksomhed, som i løbet af de seneste år er udsprunget af et større selskab. I dag ser man flere og flere store virksomheder, der sætter startups i søen for at konkurrere med sig selv. Det kræver at være visionær og at have mod! Det handler for de større virksomheder om at være på forkant og at være villige til at investere i at realisere en idé, som kan være forbundet med en vis form for risiko. Sådan et projekt kaldes et corporate venture, og det er altså det, som Barry’s finske ejer, Fortum, har valgt at investere i. I princippet kunne det — som det er tilfældet i mange andre startups — ligeså godt have været en privat investor, der investerede venturekapital i Barry. Men her er der, som navnet corporate venture antyder, i stedet bare tale om en stor virksomhed.

Mange traditionelle brancher udfordres for tiden af nye spillere, der forsøger at disrupte et givent marked ved brug af nye muligheder og teknologier. I denne sammenhæng kan, alene i Danmark, nævnes Lunar Way (banksektoren), Grandhood (pensionsbranchen) og ikke mindst Undo (forsikringsbranchen). Sidstnævnte har forsikringsgiganten Tryg i ryggen og er altså ligesom Barry, et corporate venture. Jeg har personligt været hos MobileLife, Danske Banks tidligere innovationsafdeling, hvor man har skabt sunday.dk og june.dk-platformene. Men desværre kunne moderselskabet ikke rigtig “holde fingrene” væk fra de “corporate ventures”, og denne indblanding har ikke været særligt produktiv. Hos Barry er vi så heldige, at vores ejer har givet os fuld beføjelse til at rykke fremad, uden hensyn til Fortums øvrige forretninger. Dét er ENORMT befriende!

Nå, men hvorfor mener vi så hos Barry, at vi godt kan kalde os for et startup? Simpelthen fordi vi arbejder ligesom ethvert andet “traditionelt” startup. Foruden det faktum, at vi holder til hos Rainmaking Loft, som er et stort co-working space for iværksættere i København, arbejder vi med det samme drive, det samme engagement og den samme energi som ethvert andet startup. Vi bruger de samme smarte værktøjer — alt fra Slack, til GoogleHangout eller LastPass. Og så, endnu vigtigere, arbejder vi efter de samme grundlæggende principper som growth hacking og lean.

Vi er naturligvis meget bevidste om, at vi er i en anden økonomisk position end mange andre startups, men trods vores situation er der no free lunch fra Fortum. Vi skal gøre os den kapital fortjent! Derfor arbejder vi benhårdt for at skabe de resultater og leve op til de KPIs, som vi sammen med vores ejere har sat i starten af denne “MVP fase”.

Med udgangspunkt i Danmark vil vi skabe et energytech startup med store, europæiske ambitioner. Vi vil gøre en forskel! Vi vil gøre det nemt at have et aktivt og bevidst forbrug af strøm. Gør strøm fair, fun & gennemsigtig, så vi kan understøtte den grønne omstilling på europæiske niveau. Ja, drømmen og visionen fejler hellere ikke noget ;-)