Hoe de reissector kan meegenieten van vakantiefoto’s

De fotoflow van KrisKras in samenwerking met Flowbox.

De zomervakantie is eindelijk voorbij! Gedaan met al die selfies op witte zandstranden met obligatoire zonnebril en tandpastasmile die mijn social media friends posten op zowel Instagram, Facebook, Snapchat en noem er nog maar wat. Deze ik-deel-al-mijn-vakantiefotos-op-sociale-mediatrend is meer dan ooit een teken van deze gedigitaliseerde tijd geworden. Helaas of gelukkig?

Vakantie op beeld

Volgens deze infographic van Go Gulf delen we het liefst foto’s met onze online peers (43%), gevolgd door meningen (26%) en updates over wat we op dat moment aan het doen zijn (26%). Een vakantiefoto is de perfecte combinatie van dat allemaal.

Meer dan de helft van alle vakantiefoto’s belandt namelijk op sociale netwerken en een mooie 70 procent van de toeristen post terwijl ze nog op vakantie zijn (gratis wifi op de hotelkamer!). Thuisblijvers kunnen dus mee genieten van idyllische vergezichten — of hun jaloezie proberen te onderdrukken — maar vooral de toeristische sector kan in haar handen wrijven.

Vakantiefoto van één van mijn Instagramvrienden

Als je in je achterhoofd houdt dat 50 procent van de consumenten UGC geloofwaardiger vindt dan branded content, dan weet je dat zo’n vakantiefoto natuurlijk positieve marketing is, die daarenboven geen cent heeft gekost. Toeristen worden niet langer overtuigd door websites met de mooiste foto’s, maar willen échte inspiratie opdoen en overtuigd worden door échte, authentieke ervaringen van andere toeristen. People trust people. Het potentieel voor het toerisme is dus enorm.

Met de massale groei in aantal smartphones — en dus ook camera’s — en het massale delen van foto’s online, vooral op Instagram, zijn we ondertussen ook gewend geraakt aan real life pictures. Stockfoto’s worden er meteen uitgepikt. Bovendien heeft iemand, voordat die een reis boekt, gemiddeld al 27 websites doorzocht op de beste deals en best mogelijke ervaringen… van andere reizigers.

Dat is dan ook net wat TripAdvisor doet. De website gebruikt user generated content van toeristen om andere toeristen aan te trekken. Het succes van de website heeft een ware revolutie betekend voor het toerisme. Als je niet in de top 5 staat, dan maak je kans om klanten te verliezen. Horecapersoneel, gidsen, reisleiders… zijn dan ook steeds vaker bezig om positieve reviews op social media en websites als TripAdvisor los te peuteren.

De toeristische dienst van Australië bijvoorbeeld, heeft bijvoorbeeld volop de kaart getrokken van UGC. Voor hen gaat het over a different experience die toeristen zoeken in Australië en over het feit dat mond-op-mond reclame altijd al belangrijk is geweest in het maken van beslissingen, zeker over reizen. En wie zijn er betere ambassadeurs voor hun merk/land dan de bewoners en toeristen zelf? In 2013 hadden fans al meer dan 229.000 foto’s via Instagram en 180.000 via Facebook verzonden om specifiek door Tourism Australia te worden gebruikt en hun sociale platformen.

Community van BoardX in samenwerking met Flowbox

Authentieke foto’s van accomodaties, reviews van uitstapjes… geven een geloofwaardiger en realistischer beeld van wat toeristen kunnen verwachten. Klanten vertrouwen steeds meer op peer reviews en foto’s van hun vrienden of kennissen om tot een boeking over te gaan. Reisorganisaties die geen UGC op hun website gebruiken, riskeren potentiële klanten te verliezen.

Een tijdje geleden hebben surfvakantieaanbieder BoardX en jongerentravel KrisKras in samenwerking met Flowbox een online community gecreëerd, waarop UGC van vakantiegangers wordt getoond. Bovendien heeft KrisKras er ook een leuke wedstrijd aan gekoppeld. De volgende zomervakantie is iets om naar uit te kijken!

Door: Elke Ramsdonck