Kun aika todella on rahaa

Helsinkiläisellä mainostoimisto Wörksillä haluttiin siirtyä nykyaikaan ja ohjata valaistusta kätevämmin kuin sulkemalla sulakkeet päivän päätteeksi sähkökaapista. Mutta kun liikehuoneistossa ei ole lainkaan valokatkaisijoita tai edes johdotuksia, niiden vetäminen teettää ison remontin ja sulkee toimiston pölyn ja metelin vuoksi useiksi päiviksi. Ja se syö tietysti tuloja.

Ratkaisu löytyi Houm-valaisinohjausjärjestelmästä, joka asennettiin tilaan ilman johtojen vetämistä rumiin muovikouruihin tai seinien urittamista, paikkaamista ja maalaamista. Asennus hoitui muutamassa tunnissa ja toimisto oli koko ajan käytössä. Myös hintalapussa säästyi muhkea, vähintään nelinumeroinen summa verrattuna isoon remonttiin.

– Jos sähkötyöt olisi tehty pinta-asennuksena, kustannus olisi ollut ainakin 1500 euroa. Johtojen upottaminen seiniin olisi nostanut kustannukset vähintään 5000 euroon. Ei ihan pieni säästö, sanoo Tony Virolainen Kirkkonummen sähköstä.

Ei siis ihme, että toimiston perustaja Mikko Airas on tyytyväinen.

– Me siirryimme kertaheitolla tulevaisuuteen. Sisustusarkkitehti Johanna Ikävalko teki valaistussuunnittelun, ja järjestelmä mukautettiin siihen, Airas sanoo.

Wörksissä työntekijät käyttävät järjestelmää joko seinillä olevista katkaisijoista tai mobiililaitteillaan. Käytetyin toiminto on luonnollisesti päälle/pois, eli valot saa päälle juuri niihin tiloihin, jotka ovat kulloinkin käytössä. Ja viimeinen lähtijä todella sammuttaa koko toimiston valot -yhdestä katkaisimesta oven suusta.

Wörksin toimistoon on suunniteltu monenlaisia kekseliäitä tiloja pienille palavereille ja tiimityöskentelylle. Tilojen monipuolinen käyttö edellyttää, että valaistus on helposti mukautuva. Jos wörksiläiset haluavat hankkia uusia valaisimia, siirtää pöytien paikkoja, muuttaa istumajärjestystä tai jopa huonejärjestystä, tilan valaistus mukautuu Houmin ansiosta muutoksiin hetkessä. Järjestelmä helpottaa myös työskentelyä Suomen muuttuvissa valo-olosuhteissa.

– Järjestelmä on todella joustava, eli sitä voi muuttaa ajan ja uusien tarpeiden myötä. Syksyllä, kun siirrytään pimeään vuodenaikaan, valaisun säätäminen eri tiloissa himmentimineen tulee tosikäyttöön, Airas sanoo.

Joustavuuden ansiosta suurta remonttia ei tarvita myöskään tulevaisuudessa. Moderni mainostoimisto toimii vihdoin kaltaisessaan ympäristössä.

– Järjestelmähän mahdollistaa käytännössä mitä tahansa. Valot voi laittaa toimistoon päälle vaikka kotoa, jos haluaa, Airas naurahtaa.

Teksti & kuvat: Vilja Vehkaoja

Kohteen tiedot

  • 11 valaisinryhmää, 5 langatonta, paristotonta katkaisinta
  • Asennusaika 3 h
  • Suunnittelija: Johanna Ikävalko
  • Sähköurakoitsija: Tony Virolainen, Kirkkonummen Sähkö

Houm on langaton valaistuksenohjausjärjestelmä, joka on helppo hankkia, asentaa ja käyttää.

Like what you read? Give Houm.fi a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.