Gezi Günlüğüm
4 min readMay 25, 2018

Dünyanın en zengin müzelerinden biri olan Topkapı Sarayı, Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasındaki Tarihi İstanbul Yarımadası’nın ucundaki Sarayburnu’nda 700 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu.

Fatih Sultan Mehmed’in 1453 yılında İstanbul‘u fethetmesinin ardından 1460’lı yıllarda yapımına başlanan ve 1478 yılında tamamlanan saray, Fatih Sultan Mehmed’den itibaren otuzbirinci padişah Sultan Abdülmecid’e kadar yaklaşık dört yüz yıl süreyle Osmanlı İmparatorluğu’nun idare, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılmış.

Topkapi-Sarayi-Muzesi

Dolmabahçe Sarayı’na hanedanın 19.yüzyılda taşınmasının ardından terk edilen Topkapı Sarayı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra 3 Nisan 1924 tarihinde müze haline getirilmiş. Cumhuriyet’in ilk müzesi olan Topkapı Sarayı Müzesi, mimari yapıları, koleksiyonları ve yaklaşık 300 bin arşiv belgesi ile dünyanın en büyük saray-müzelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Topkapı Sarayı giriş ücreti ne kadar

Harem bölümü hariç olmak üzere Topkapı Sarayı giriş ücreti 40 TL. Müze Kart ve biletle giriş yapan ziyaretçiler Harem bölümü ile Aya İrini Anıtı’na ayrıca para ödemek zorunda.

Topkapı Sarayı Harem giriş ücreti

Topkapı Sarayı’nın en çok ilgi çeken bölümleri arasında yer alan Harem ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu bölümlerini ziyaret etmek isteyenlerin giriş bileti dışında, Topkapı Sarayı Harem ücreti 25 TL ücret ödeyerek bilet almaları gerekiyor. Harem ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu’nda Müze Kart geçerli değil. Harem bileti satışlarında grup indirimi de uygulanmıyor. Harem biletini müze gişesi ve Harem girişinde bulunan gişeden almak mümkün.

Topkapi-Sarayi-Giris-Ucreti

Topkapı Sarayı Müzekart

Her müzeyi yılda ikişer kez ziyaret etme olanağı sağlayan Müze Kart 40 TL, bir yıl boyunca tüm müzelere sınırsız giriş sağlayan Müze Kart+ ise 50 TL karşılığında satılıyor.

Topkapı Sarayı online bilet

Topkapı Sarayı Müzesi ve Harem bölümüne online bilet alarak giriş yapmak mümkün.Topkapı Sarayı online bilet almak için linki tıklayın. Online bilet alarak gişede sıraya girmeden kolaylıkla müzeye giriş yapmak mümkün.

Topkapi-Sarayi-Muzesi-Istanbul

Topkapı Sarayı biletmatik

Müze bilet gişelerinde zaman kaybetmek istemeyenler için kolaylık sağlayan Topkapı Sarayı Bilet Matik’ler bilet gişeleri önünde, Sultanahmet Meydanı Hürrem Sultan Hamamı karşısında yer alıyor. Kredi kartı ile bilet satışı yapan bilet matiklerin kullanımı oldukça kolay.

Aya İrini giriş ücreti

Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan Aya İrini Müzesi’ne giriş için 20 TL ödemek gerekiyor. Müze Kart alan ziyaretçiler Aya İrini için ayrıca giriş ücreti ödemek zorunda. Aya İrini Müzesi’nde grup indirimi de yapılmıyor.

Topkapı Sarayı ücretsiz giriş

Topkapı Sarayı Müzesi’ne ücretsiz girebilecek kişiler arasında; 18 yaş altındaki Türk vatandaşları, bu yaş grubundaki öğrenci gruplarına refakat eden öğretmenler, 65 yaş ve üstündeki Türk vatandaşları, gaziler ve refakatindeki anne, baba, eş ve çocukları ile şehit yakını kimlik kartı sahipleri, Türk ve yabancı engelliler ve bir refakatçisi, er ve erbaşlar ücretsiz girebiliyor.

Yerli ve yabancı basın kartı sahipleri, ICOM, ICOMOS ve UNESCO kart sahipleri, seyahat acentesi sahip veya sorumlu müdürleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı personeli ve emeklileri ile refakatindeki anne, baba, eş ve çocukları, 12 yaş ve altındaki yabancı uyruklu çocuklar, biletli refakatçisi eşliğinde 6 yaş ve altındaki tüm çocuklar bulunuyor.

Topkapi sarayı giriş ücreti ne kadar

Topkapı Sarayı ziyaret saatleri

Topkapı Sarayı Müzesi, salı günleri hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. Kış sezonu (30 Ekim-15 Nisan) müze, Harem ve Aya İrini 09.00–16.45 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Bu dönemde bilet gişeleri saat 16.00’da kapanıyor.

Müze, Harem ve Aya İrini yaz sezonunda (15 Nisan-30 Ekim) 09.00–18.45 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Bilet gişeleri 18.00’de kapanıyor.

Topkapı Sarayı Müzesi’nde, eserlerin flaştan etkilenmemesi ve ziyaretçi dolaşımının rahatlığını sağlamak amacıyla fotoğraf çekimi yasak. Harem, Divan-ı Hümayun, Bağdat Köşkü, Revan Köşkü, Sünnet Odası, Sofa Köşkü ve III. Ahmet Kütüphanesi’nde fotoğraf çekimi serbest.

Müzeye bebek arabasıyla giriş yapılmasına izin verilmiyor. Topkapı Sarayı Müzesi Kutsal Emanetler Dairesi ziyareti sırasında şort, mini etek, askılı ve straples bluz giyilmemesi önemli.

Topkapı Sarayı’na nasıl gidilir

İstanbul’un en güzel tarihi yerleri arasındaki Tarihi Yarımada’da konumlanan Topkapı Sarayı’na ulaşmak için toplu ulaşım alternatifleri mevcut. Atatürk Havalimanı’ndan metroya binerek hat üzerinde tramvay aktarması yaparak Sultanahmet’e gelinebiliyor.

Marmaray hattının Sirkeci İstasyonu’nda indikten sonra Cağaloğlu — Vilayet çıkışını takip ederek İstanbul Valiliği önüne çıkabilirsiniz. Buradan sola doğru kıvrılan yolu takip ederek Gülhane Parkı girişine ulaştıktan sonra tabelalar müzeye kadar götürüyor.

Tramvay hattını kullanarak müzeye gelmek için ise Sultanahmet ya da Gülhane istasyonları kullanılıyor.

Topkapı Sarayı nerede

Topkapı Sarayı Müzesi
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü
Adres: Sultanahmet, Fatih, İstanbul
Tel: +90 212 512 04 80 Faks: +90 212 528 59 91
Web: http://www.topkapisarayi.gov.tr/tr

Dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Topkapı Sarayı Müzesi, Osmanlı tarihi ve imparatorluk yaşamına tanık olmak için müthiş bir kaynak. İstanbul’u ziyaret edenlerin mutlaka programına eklediği bu müzeyi görmeden seyahatinizi tamamlamayın.

Kaynak: https://gezievreni.com/topkapi-sarayi-giris-ucreti/

https://gezigunlugum.net/istanbul/topkapi-sarayi-giris-ucreti.html — #Giriş, #Sarayı, #Topkapı, #Ücreti #İstanbul, #Sultanahmet, #TopkapıSarayı