Sightrunning is hip

Eszter startte 3 jaar geleden met Running Tours Budapest. De trend slaat ook aan in Hongarije.

Voor veel mensen is een training wel het laatste waar je aan denkt als je op vakantie bent. Maar wat als je cardio en sightseeing zou kunnen verenigen? Wel, Running Tours of Sightrunners slagen erin. De trend is aan een opmars bezig in verschillende internationale steden. Eszter, oprichtster van Running Tours Budapest, laat zien waarom.

Eszter start iedere Running Tour op het Buda Castle. De 25-jarige Hongaarse vindt dit de mooiste plek in Budapest. ‘Vooral s‘avonds wanneer de stadslichten aan zijn, is het zicht van hier boven prachtig. Ik woon zelf in Boedapest en sta hier wekelijks, maar iedere keer als ik hier kom blijf ik toch even stilstaan. Stilstaan en met bewondering kijken naar de stad, waar ik al heel mijn leven woon.’

Eszter begon met het organiseren van Running Tours in Boedapest na een bezoek aan Gent. Daar combineerde ze een gewone work-out met sightseeing. Naast het verbranden van calorieën, geraakte ze geïnspireerd.

Na een bezoek aan de Oost-Vlaamse hoofdstad in 2013 startte Eszter met haar vriend Adam een eigen tour in Boedapest. Daarna liep het snel. Eszter en haar vriend werden dagelijks gecontacteerd. Ze stippelde verschillende routes uit en leerden nieuwe dingen over de stad.

Het verleden van de stad echt leren kennen bleek nog de grootste uitdaging. Adam en Eszter zijn beide fervente lopers. Maar historici zijn ze niet. Ze trokken vaak de bibliotheek in leerden heel wat bij over de geschiedenis van ‘hun’ stad.

‘De echte details over de historie van de stad ken ik niet. Ik zorg er wel voor dat de uitleg die ik geef correct is. Vaak hebben de mensen ook niet zoveel commentaar. Als dat wel zo is, weet ik dat we niet hard genoeg aan het lopen zijn’, vertelt de jonge Hongaarse lachend. Uiteindelijk was het koppel genoodzaakt nog 2 extra gidsen aan te nemen, omdat de vraag te groot was. Running tours zijn een wereldwijde trend en Eszter begrijpt waarom.

‘Lopen is een unieke manier om een stad te bezichtigen. Iedere tour biedt architecturale kunst, mooie uitzichten en unieke plaatsen in de stad. Ook het contact met de mensen is veel informeler dan bij een gewone tour. Tijdens het lopen wordt er al eens een mopje worden gemaakt. En vaak zijn mensen ook heel open, wanneer je samen de stad al lopend bezichtigd.’

Gelukkig mag je zelf bepalen hoe snel je loopt. Eszter en haar team lopen al jaren marathons en zijn in topvorm. Dat is ook nodig zegt de jonge Hongaarse: ‘We komen vaak sporters tegen die van de Running Tour een doorgedreven training maken. Het is wel nog nooit gebeurd dat ik mijn klanten niet kon volgen.’

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.