Realm

React Native ile Realm DB Kullanımı

Gökhan Namal
2 min readDec 15, 2017

--

React Native ile uygulama geliştirirken hepimiz database kullanımına ihtiyaç duyuyoruz. Bugün sizlere kullanırken hoşuma giden Realm DB’yi React Native uygulamalarınız da nasıl kullanacağınızı, en temel seviyede anlatmaya çalışacağım.

Ben geliştirme ortamı olarak MacOS kullandığım için, anlattığım bilgiler bu doğrultuda olacak. Daha detaylı ve ayrıntılı bilgi için RealmDB’nin kendi dökümanına göz atabilirsiniz.

npm install --save realm

React Native projeminizin olduğu klasöre gelerek Realm npm package dosyamızı yukardaki komut ile kuruyoruz.

react-native link realm

İkinci aşamada kurduğumuz Realm modulünü native uygulamamıza eklememiz gerekiyor. Bunun için Xcode projesinin içine manuel olarak ekleyebiliriz fakat yukardaki komut ile bunu React Native otomatik olarak yapıyor.

import Realm from 'realm'

ile Realm’i import ediyoruz. İlk olarak Realm’e bir şema oluşturmalıyız. Bu şema kullanacağımız dataların isimlerini ve türlerini gösterecek.

Schema

name kısmında oluşturduğumuz şemanın ismini belirtiyoruz. Properties kısmında ise DB’de tutulacak data isimleri ve türlerini olmalı. Default olarak bir değer ayarladığınız zaman, yeni üye kaydı yapıldığında, eğer bir değer yok ise default olarak ayarlanan değer kullanılacak.

Select İşlemi

Bunun için object methodunu kullanarak veri tabanındaki dataları çekebiliyoruz. Eğer bir tek şema ismi ile object methodunu kullanırsanız o objeye ait tüm dataları array olarak geri dönderecektir. Eğer data çekme işlemini koşula bağlamak isterseniz, filtered methodunu kullanabilirsiniz.

Select

Kayıt işlemi

Realm de tüm işlemleri “write” methodu ile yapıyoruz. Daha sonra yeni obje kayıt etmek için create methodunu kullanmamız gerekiyor. İlk parametre olarak objeyi kayıt edeceğimiz şema ismini, ikinci parametre olarak kayıt edeceğimiz objeyi kullanıyoruz. Eğer hata var ise catch ile hatayı yakalayabilirsin.

Write

Güncelleme İşlemi

Güncelleme işleminin de write methodu içinde olması gerekiyor . Bu örnekte üyeye ait olan objeyi istediğimiz yeni değerleri atayarak değiştirebiliyoruz.

Silme İşlemi

Silme işlemini de yine write methodu içinde delete methodunu kullanarak çok basit bir şekilde kullanabilirsiniz.

Delete

Medium’daki ilk yazımın sonuna geldik. Bildiklerimi kendi dilimden anlatmaya çalıştım, bazı terimleri anlamları dışında kullandıysam kusura bakmayın. Okuduğunuz için teşekkürler :)

Twitter : gokhanamal

--

--