Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı

Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı

Kitap Özeti

Muhammed Göksu
3 min readJun 18, 2020

--

Amerikalı ünlü bir blog yazarı olan Mark Manson, Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı adlı kişisel gelişim kitabında insanların daha mutlu olabilmeleri için sürekli olarak pozitif düşünmenin çok büyük önem arz etmediğini, hayatta zorluklarla ve engellerle karşılaşılabileceğini fakat karşımıza çıkan bu sorunlarla nasıl başa çıkabileceğimizi anlatıyor.Kitap dokuz ana başlıktan oluşuyor.

  1. Çabalama: Bu bölümde daha iyi bir yaşama sahip olmanın anahtarının daha fazlasına sahip olmaya çabalamak olmadığını, aslında daha aza önem vermek olduğunu anlatıyor. Kafaya takmamayı hiçbir şeye aldırmamak olarak değil de tam tersine, amaçlarına ulaşmaya çalışırken karşısına çıkan tersliklere aldırmamak olduğunu söyler.Kafaya takmamayı aydınlığa kavuşturmak için ustalık gerektiren üç başlık vardır. Birinci ustalık: Kafaya takmamak kayıtsız olmak anlamına gelmez, kayıtsız olamamanın sizi rahatsız etmemesi anlamına gelir. İkinci ustalık: Zıtlıkları kafaya takmamak için o zıtlıklardan daha önemli bir şeyi kafaya takmanız gerekir. Üçüncü Ustalık: Farkında olsanız da olmasanız da her zaman neyi kafanıza takacağımıza kendimiz karar veriyoruz. Hayatta hep bir şeylere ulaşmak için çabalama zorunluluğumuz olduğunu ve bu süreç içinde ıstırap çekeceğimizi fakat bu ıstırabı aşmanın tek yolu olarak da önce ona katlanmamız gerektiğini savunuyor.
  2. Mutluluk Bir Sorundur: Bu bölümde sorunsuz bir hayata sahip olunamayacağından bahsediyor. Sorunsuz bir hayatı umut etmemek gereketiğini bunun yerine daha az sorunlu bir hayat dilemek gerektiğini söylüyor. Bazı durumlar da duygusal ve psikolojik ıstırabın sağlıklı ve gerekli olduğunu söylemiştir.
  3. Özel Değilsiniz: Bu bölümde kişisel sorun diye bir şey olmadığını, eğer bir sorun varsa bu sorunu tek bir kişinin değil de herkesin yaşayabileceğini anlatarak bu durumlarda kurban olmadığımızı belirtmiştir. Bir konu da gerçekten istisna olan özel insanların bunu istisna oldukları için yapmadıklarını, tam tersine kendilerini geliştirmeye kafalarını takmış oldukları için mükemmel olduklarını söyler.
  4. Istırap Çekmenin Değeri: Bu bölümde ıstırap çekmenin kaçınılmaz olduğunu çünkü hayattaki sorunlarımızın kaçınılmaz olduğu görüşüne değinmiştir. Sorunlarımız öz değerlerimizi belirlediğini ve buna bağlı olarak sorunlarımızın doğasınında yaşam kalitemizi berlirlediğini savunur. Sürekli pozitif olmanın hayatın sorunları için geçerli bir çözüm olmadığını hatta bunun bir inkâr biçimi olduğunu söylemiştir. İnsanın kendini sürekli pozitif olmaya zorlaması yaşamdaki sorunlarını inkar ettiğinin göstergesidir.
  5. Seçim Sizindir: Bu bölümde gerçekte hiç kafaya takmamak diye bir şeyin olmadığını hatta bu olayın imkansız olduğunu söylemektedir. Hepimizin bir şeyleri kafaya taktığını, hiçbir şeyi kafaya takmamanın da bir şeyi kafaya takmak olduğunu söylemektedir.
  6. Her Konuda Yanılırsınız (Ben De Yanılırım): Bu bölümde sürekli doğru ve haklı olmayı aramak yerine nasıl sürekli yanlış olduğumuzu aramanın doğruluğundan, neye inandığımız konusunda dikkatli olunması gerektiği, son derece emin olmanın tehlikeleri ve kendimizden biraz daha az nasıl emin olabiliriz gibi sorunları üzerine değiniyor.
  7. Başarısızlık İlerlemektir: Bu bölümde bir konu üzerinde ilerlemenin binlerce küçük başarısızlık üzerine inşa edildiğini ve başarının cüssesi o konuda ne kadar başarısız olunduğuna bağlı olduğu görüşü üzerindedir. Başarı ölçütünün önemi anlatılıyor. Başarı ölçütü sadece bir şey yapmak olduğunda, başarısızlığın bile sizi ileri ittiği söyleniyor.
  8. Hayır Demenin Önemi: Bu bölümde geri çevrilmenin hayatınızı iyileştirdiğini, insan sınırlarından, güvenin nasıl inşa edileceğinden ve bağlanarak nasıl özgür kalınacağından bahsediliyor.
  9. Ve Ölürsünüz: Bu bölümde ölümün bizi korkuttuğunu ve bizi korkuttuğu için de onu düşünmekten, hakkında konuşmaktan ve varlığını kabul etmekten kaçındığımız anlatılıyor.

--

--