Veriga slabă

Donațiile pentru diferite cauze sociale au devenit mai populare în Moldova și asta e bine. Punem umărul, strângem mână de la mână și rezolvăm problema împreună. Donațiile dezvoltă spiritul de comunitate și ohoho! Se schimbă mentalitatea! Unii donează 10 lei, alții 500 euro, public sau anonim. În SUA se donează cu sutele de milioane cu prioritate în domeniul educației.

Ideea despre oportunitatea și destinația donațiilor am auzit-o la o conferință în New York, de la Malcolm Gladwell, jurnalist și autor al unor cărți foarte bune. Haideți să ne gîndim un pic.

Unde ar trebui să donăm, ca să conteze cu adevărat.

Omul de afaceri Henry Rowan este considerat un erou. El a donat o sumă considerabilă unui colegiu modest de inginerie din New Jersey, o instituție de învățământ, care după asta i-a purtat numele. Donațiile de la oamenii de afaceri sunt foarte des întâlnite. Phil Knight, co-fondator Nike, a donat 500 milioane pentru University of Oregon. Harvard University a primit doi ani în urmă alte 400 milioane de la John Paulson. Filantropia în educație este atît de răspîndită în SUA, încît instituțiile de învățămînt practic nu ar putea activa doar cu banii pe care îi primește de la stat, nici din valoarea contractelor de studii. Însă aceste donații nu au sens uneori, ele merg într-o direcție greșită, din motive absolut greșite. Universitățile de top deja au bugete de miliarde de dolari, pe când ideea de bază a filantropiei este să îi ajuți pe cei care nu au acești bani. Care este sensul să donezi pentru cei, care deja au bani?

Fotbal — un joc bazat pe verigi slabe

Pentru că fotbalul este un joc colectiv, performanța depinde de un sistem format din mai multe verigi (inele care alcătuiesc un lanț). În cartea “The numbers game”, autorii analizează cum o echipă de fotbal ar putea avea rezultate mai bune. În primul caz, aduci un super-jucător scump în atac, sau de aceeași sumă aduci 4 jucători medii, dar mai buni decît cei pe care îi ai deja pe anumite poziții. E demonstrat că pentru a înbunătăți jocul echipei, nu e necesar să schimbi o verigă puternică cu una și mai bună, dar trebuie îmbunătățite verigile slabe, ca lanțul să fie mai puternic. În fotbal o greșeală înseamnă gol primit, sau mai multe, care devin greu de recuperat chiar și cu cel mai bun atacant.

O echipă de fotbal are 11 jucatori. Multe pase bune consecutive, dar dacă un jucător greșește pasa, totul se compromite și trebuie să o iei de la început. Dacă ai posesia, crești șansa de a marca. În concluzie, înlocuiești cei mai slabi jucători, echipa face mai puține greșeli și cîștigă mai multe meciuri. Fotbalul este un joc bazat pe verigi slabe interdependente. Tottenham a făcut 48 de pase înainte de a marca un gol, la faza din video au participat toți jucătorii. Imaginați-vă că unul din ei făcea o greșeală.

Baschet — un joc bazat pe veriga puternică

Spre deosebire de fotbal, baschetul este un joc construit în jurul super vedetelor. Aici nu contează cât de bun este al 5-lea jucător. Contează cât de bun este cel mai bun jucător al tău: Michal Jordan, Kobe Bryant, LeBron James. Baschetul e un joc al verigilor puternice. Un MVP recuperează și poate marca de unul singur.

Revoluția industrială

Care este motivul din care revoluția industrială a început în Anglia și nu în Franța sau Germania? O teorie ar putea să spună ca a avut mai mulți genii decît restul, dar nu este așa. Franța și Germania aveau foarte mulți savanți. Explicația simplă este că Anglia a avut mai mulți meșteșugari, ingineri și cositori. Aceștia au fost oamenii, care au perfecționat invențiile apărute în acea perioadă. Acești oameni le-au pus în practică. Revoluția industrială a fost un fenomen al unei economii bazate pe verigi slabe (muncitorii), nu pe cele puternice (savanții). Pentru că Anglia a avut mai mulți ingineri decât celelalte două țări, a fost în avantaj.

Cum faci diferența dintre veriga slabă și veriga puternică?

Henry Rowan a fost un tip care a înțeles rolul unei verigi slabe. El nu a donat MIT-ului cele 100 milioane, pentru că deși el a absolvit anume MIT, ei deja aveau un buget de 750 milioane și 100 milioane nu ar fi făcut o diferență substanțială. Investind în MVP, nu ajuți atît de mult pe cît ai putea ajuta o verigă slabă din lanțul societății. Donațiile contează cel mai mult tocmai atunci, cînd fac diferența. Rowan University nu e cea mai sofisticată clădire, e o școală de inginerie cu un contract de 9000$ pe an, foarte mic pentru SUA. 95% din studenți au un job garantat după absolvire. Rowan a considerat că societatea din SUA este un sistem de verigi slabe și donația lui va avea efect anume contribuind la îmbunătățirea acestor verigi din lanț.

Revoluția tehnologică

Noi am intrat într-o nouă fază de revoluție industrială, de această dată tehnologică. Cu ce ne ocupăm noi ca societate în loc să facem din educație o prioritate? Moldoveanul dă bănuțul la biserică și mai departe “С божей помощию”. Cum se fac aceste donații și mai ales, modul cum aceste donații sunt utilizate nu este transparent. “O mînă întinsă trebuie să spună o poveste” iar mulți preoți chiar se pricep la spus povești. Toată lumea vorbește despre bitcoini, începutul revoluției blockchain. Block chain nu este nimic altceva decât o tehnologie construită de un lanț de verigi, care vor schimba curând lumea așa cum o știm noi. Se întâmplă deja acum.

Comunitatea lui Ilie’s Vlogs

În video în care veriga slabă, devenit verigă puternică, vloggerul Ilie Bivol roagă lumea să doneze pentru casa lui, el a spus: “Noi toți împreună avem putere foarte mare, ca o comunitate, să ajutăm pe toți”. Corect. pe toți, în special pe cei, care au mai mare nevoie și unde o sumă poate să facă diferența. Dacă are dubii, îl provoc să doneze acești bani pentru reconstrucția și echiparea unei școli din Moldova, poate chiar școala din satul Bardar, raionul Ialoveni. Asta chiar va face diferența și va da un exemplu pozitiv pentru alții să doneze pentru educație. Speranța mea este că Ilie, la fel ca Hank Rowen, va considera că efortul comunității să fie direcționat spre îmbunătățirea verigilor slabe din societate.

Moldova e “fotbal” sau “baschet”?

În lumea în care locuim, cel mai bun ROI (randament) al filantropiei sunt donațiile în verigile slabe din societate: educație, sănătate, ecologie, media sau politică. Să zicem că vrei să donezi 100 euro. Care e valoarea acestei sume dacă o oferi unei verigi puternice? Dar cât de mult faci diferența, fiind investiți într-o verigă slabă? Fiecare se gîndește și decide pentru sine.