Dublin'de Yaşam ve Yerleşme Süreci

Gözde Turan
2 min readAug 10, 2016

--

İrlanda hakkında Türkçe kaynaklarda bilgi bulmak oldukça zor. Bu sebeple eşimle beraber Dublin'e nasıl yerleştiğimizi ve burada öncelikli yapılması gerekenleri anlatan bir yazının İrlanda'da yaşamak isteyen kişiler için faydalı olacağını düşünüyorum.

Çalışma Vizesi

Öncelikli olarak İrlanda'da bir iş bulmanız gerekiyor. Bizim hikayemizde işi bulan eşim. Ben ise "Eş Vizesi" kapsamıyla İrlanda'ya yerleştim. Eşim görüştüğü şirketten teklif aldıktan sonra çalışma vizesine başvurdu. Tabi çalışma vizesine başvurabilmek icin en onemli şey çalışacağınız şirketin sizin adınıza İrlanda'da çalışma izni çıkarmış olması. "Critical skills employment permit" adındaki bu çalışma izninin çıkması ve bize postalanması yaklaşık 1 ay kadar sürdü. Çalışma izni elimize ulaştığında eşimle beraber VFS Global üzerinden vizeye başvurduk. Eşim çalışma vizesine, ben ise eş vizesine başvurdum. Eş vizesi icin klasik vize başvuru dokumanları dışında ekstra bir dokumana ihtiyaç bulunmuyor. Evlilik cüzdanı ya da ilişkinizi ispatlayan dokumanlar yeterli. Vizelerimiz 10 gün icinde elimize ulaştı. Verilen vizeler tek girişlik(single) veriliyor. Çok girişlik(multiple) vize için İrlanda'ya gittiğinizde başvuru yapabiliyorsunuz.

Şimdi gelelim İrlanda'ya gelindiğinde yapılması gerekenlere…

Ev Bulmak

Dublin'de ev bulmak kesinlikle ayrı bir yazı konusu olur. Biz şanslıydık ki Dublin'e geldigimizde şirketin bizim icin bir aylığına kiraladığı geçici bir evimiz vardı. Geçici eve yerleştiğimiz andan itibaren daft.ie sitesi üzerinden kiralık evleri takip ettik. Dublin'de ev bulabilmek gerçekten çok zor, üstelik kira fiyatları da yüksek. Evler genelde eşyalı olarak kiralanıyor. Bu yüzden mobilya, beyaz eşya vs. gibi problemler olmuyor.

GNIB kart

Bir göçmenin İrlanda'ya geldiginde yapması gereken ilk islerden biri GNIB kart almak. GNIB kart göçmen oldugunuzu gösteren 1 yıl sureli bir kart. Sebebini bilmediğimiz bir sekilde bana 1,5 yıllık verdiler :) GNIB kart alabilmek icin 1 gününüzü buraya ayırmış olmanız gerekiyor. Çok fazla göçmen olduğu icin inanılmaz bir kuyruk var. Erken saatlerde sıraya girmek gerekiyor. Birçok insan gece saat 3 ten itibaren kuyrukta beklemeye başlıyor. Biz sabah 8 e doğru kuyruğa girmiştik ve aksam 5 e doğru ancak GNIB kartımız elimizdeydi.(2016 sonunda online randevu sistemine geçtiler. Artık kuyruk beklemek yok:) GNIB kart başvuru ücreti 300 Euro. Bu ücret sadece banka kartı ya da kredi kartından alınıyor.

PPS Numarası

PPS numarası (Personal Public Service Number) bir sosyal hizmetler numarası. Bu numara vergi dairesine kayıt icin mutlaka gerekli. PPS başvurusu welfare.ie uzerinden randevu ile yapılıyor. Randevuya zamanında gitmek çok önemli. Randevuda gerekli belgeleri verdikten sonra PPS kartınız posta ile iletiliyor. Daha sonra posta üzerindeki talimatları takip ederek PPS numarasını aktive etmek gerekiyor.

Çok Girişli(Multiple) Vize Başvurusu

Başta bahsettiğim gibi ilk verilen vize tek girişlik olarak veriliyor. Yani İrlanda'dan çıkarsanız bir daha giremezsiniz. Çok girişli vize başvurusu randevu alınarak yapılabiliyor. Öncelikle bu başvuruyu yapmanız için GNIB kartınızın olması gerekiyor. Başvuru ücreti 100Euro. Bu ücret kart ile ödenemiyor. Randevuya gelmeden önce bankadan 100Euro luk bir banka çeki almak gerekiyor. Banka çeki, GNIB kart, pasaport ve fotoğraf ile randevu anında vizenizi alabiliyorsunuz.

Tüm bunları hallettikten sonra geriye rahat bir nefes alıp İrlanda'nın tadını çıkarmak kalıyor. Birbirinden güzel parkları, yemyeşil doğası ile iyi ki burdayım dedirtiyor.

--

--