Insecten redden de wereld

Je hoort het misschien niet graag, maar insecten eten is de toekomst. Dat zegt insectenkok David Creëlle. Hij geeft ons een rondleiding in zijn wereld vol knapperige sprinkhanen, krokante krekels en glibberige meelwormen.

“Voor mensen die vegetariër zijn omwille van de negatieve ecologische impact van vlees, zijn insecten de oplossing”, zegt David Creëlle. Tijdens een reis door Thailand proefde hij voor het eerst insecten en raakte geïnspireerd. Na zijn terugkeer experimenteerde hij volop in zijn keuken, waarna hij met zijn vrouw een pop-up en later ook een echt restaurant opende. Nu heeft David Creëlle een bedrijf dat insectenkroketjes verkoopt aan frituren en grootwarenhuizen.

Waarom moeten we de beestjes proeven?
Creëlle: Insecten stoten geen schadelijke gassen uit, kunnen gekweekt worden op een hele kleine oppervlakte en zitten bovendien vol proteïnen en vitaminen. Je hebt ook veel minder voedingsstoffen nodig om de beestjes te produceren en zo wordt ons milieu gespaard. Om dezelfde eiwithoeveelheid te produceren heeft een krekel bijvoorbeeld 1.200 keer minder water nodig dan een koe. Om 1 kg rundsvlees te produceren, heb je 10 kg voer nodig. Bij
een krekel is die verhouding 1 op 1.

Durft iedereen ervan te eten?
Creëlle: Insecten eten is nieuw en mensen zijn vaak bang om te proeven. In mijn restaurant gaf ik iedereen de kans om te proberen. Mensen van alle leeftijden kwamen over de vloer en we kregen na een tijd ook vaste klanten.
Het was erg fijn om te zien dat ons product positief werd ontvangen.

En nu verkoopt u kroketjes…
Creëlle: Ja, ik kon de twee niet met elkaar combineren. Toen ik stopte met mijn restaurant om een bedrijf te openen, waren veel klanten teleurgesteld. Daarom zochten we een uitgeverij die het aandurfde om een kookboek uit
te brengen met insectenrecepten. Maar ik wou verder gaan met mijn product en het op de markt brengen om iedereen de kans te geven ervan
te eten. Nu leveren we drie soorten kroketten, namelijk bugballs, aan Bio-Planet en een vijftigtal frituren. We zoeken nog partners in Nederland, omdat we voelen dat men daar ook klaar is om de stap te zetten.

Eten we over twintig jaar allemaal insecten?
Creëlle: Dat hoop ik. Insecten eten is de toekomst, daar ben ik van overtuigd. Ik ben er zeker van dat het ooit even groot wordt als de vleesindustrie en dat insecten ook hun intrede gaan doen in de topgastronomie. De bevolkingstoename dwingt ons om op zoek te gaan naar een andere manier van eten. In China kopiëren ze het Westen en zijn ze nu allemaal vlees aan het eten. Ze vergeten hun eigen traditie van insecten eten. Wat wij nu doen door hun traditie verder te zetten, is volgens mij alvast een goed begin.

Auteur: Alix Cruyt