Olumlu düşünmenizi sağlayacak 4 öneri

Sürekli olumlu düşün telkinleriyle karşılaşmanıza rağmen başarılı olamayabilirsiniz. Zihninizde kabarmaya başlayan olumsuz düşünceleri yok etmek için doğru yöntemleri kullanmalısınız.

Grisayfalar
4 min readJan 8, 2020
Photo by Pacto Visual on Unsplash

Sahip olduğunuz düşünce yapısı gün içerisinde karşınıza çıkan durumlara karşı verdiğiniz duygusal cevapları içerir. Sağlıklı ve kaliteli bir hayata sahip olmak istiyorsanız düşünce yapınızın olumsuz düşüncelerden arındırılması gerekir.

Sizi olumsuzluğa itip duran nedenleri değiştirebilecek güce sahip olamayabilirsiniz ancak dilerseniz olumsuz düşüncelere meydan okuyarak hayatınızda yer alan hayal kırıklıklarına karşı daha dirayetli olup hayatınızın kalitesini yükseltebilirsiniz.

Olumlu düşünce yapısına sahip olmak için izlenmesi gereken standart bir formül yoktur. Her insanın hayatında yaşadığı olaylar farklı olabileceği için herkesin farklı bir yol çizmesi gerekebilir. Bunun bilincinde olduğunuzda daha doğru adımlar atabilirsiniz.

Olumsuz düşüncelere meydan okumak, hayata bakış açınızı değiştirmek ve sağlıklı bir biçimde yaşamaya çalışmak olumlu bir düşünce yapısına sahip olmanıza yardımcı olabilir. Bu konudaki eksikliklerinizi kapatmak istiyorsanız okumaya devam edip neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

1. Olumsuz düşüncelere meydan okumak

Olumsuz düşüncelere meydan okumadığınız müddetçe olumlu düşünce yapısına sahip olamazsınız. Olumsuz düşüncelere meydan okumak için önce olumsuz düşüncelerinizi tespit etmelisiniz. Daha sonra onlara karşı nasıl davranmanız gerektiğine karar verip harekete geçebilirsiniz.

  • Olumsuz düşüncelerinizi tanımlamalısınız. İnsan düşüncelerini değiştirerek davranışlarını değiştirebilme kabiliyetine sahiptir. Çünkü düşünceler davranışlarımızın oluşmasını sağlayan temel etkenlerdir.
  • Olumsuz düşüncelerinizi tanımlama konusunda sıkıntılar yaşıyorsanız düşüncelerinizi kayıt altına almayı denemelisiniz. Bu kayıt işleminde çevrenizde yer alan etkenler hakkında düşüncelerinize yer vermelisiniz.
  • Düşüncelerinizi susturmayı deneyebilirsiniz. Bu kolay bir şey değildir ama denemekle bir şey kaybetmezsiniz. Aklına olumsuz bir düşünce gelirse duraksayıp onu olumlu bir düşünceyle değiştirmelisiniz.
  • Memnuniyet duyduğunuz anları hatırlamaya çalışabilirsiniz. Olumsuz düşüncelerinizi kovmanın en kolay yolu hiç kuşkusuz hayatta memnuniyet duyduğunuz şeyleri hatırlamaktır.
  • Olumlu düşünce pratiği yapabilirsiniz. Kendinizi başarılı yerlerde hayal ederek bunu başarabilirsiniz. Olumsuz düşünceler genelde “ben bunu yapamam” diye seslenir ama siz işin seyrini değiştirebilirsiniz.

2. Bakış açısını iyileştirmek

Olumlu düşünmeye başlamak istiyorsanız olaylara bakış açınızı değiştirmeniz gerekir. Bunu yapmak zor olabilir ama hayatın çıkardığı zorlukların olumlu taraflarını görmeye çalışabilirsiniz. Hayatın sunduğu hayal kırıklıklarına karşı davranışlarını değiştirmek iyi bir fikirdir.

  • Hayata ait zorlukların olumlu yönlerini görmelisiniz. İleriye doğru hareket etmeye özen göstermeli ve hayatın zorluklarına kafa tutmalısınız. Zorluklarla mücadele etmeniz oldukça önemlidir.
  • Hayal kırıklıklarına karşı tepkilerinizi değiştirmelisiniz. Hayatımız hayal kırıklıklarıyla dolu olabilir. Çoğumuz bu hayal kırıklıklarına takılı kalmayı tercih ederiz. Öncelikle bu fikirden uzaklaşmalısınız.
  • Sakinleşmeniz için kendinize vakit ayırmalısınız. Hayatta türlü türlü olumsuzluklarla yüzleşmeniz gerekebilir. Yolunuzu bulmak istiyorsanız sakinleşmek için yöntemler keşfetmelisiniz.
  • İyi olduğunuz etkinlikleri gerçekleştirmeye çalışmalısınız. Olumsuzluk ve hayal kırıklığı bir aradayken verimliliğiniz dibi boylar. Bunun için iyi olduğun bir şeyler yapmaya çalışmalısınız.
  • Medyadan uzak durmalısınız. Araştırmalar olumsuz düşüncelerin medya yoluyla daha kolay yayılabildiğini gösterirler. Sürekli olarak olumsuz fikirleri yayan medyadan uzaklaşmayı düşünebilirsiniz.
  • Mizah olumlu düşünmeyi destekler. Eğlenmek ve sürekli gülmek ruh halini değiştirir. Gülmeye alışkın olan ve eğlenmek için mizahla ilgilenen insanlar olumlu düşünmeye biraz daha yatkındırlar.

3. İnsanlarla etkileşim kurmak

Olumlu düşünmek konusunda kendinizi geliştirmek istiyorsanız muhakkak olumlu düşünmeyi bir alışkanlık haline dönüştüren kişilerle etkileşim kurmanız gerekir. Etrafınızda olumlu düşünen insanlar olduğu sürece bu konuda kendinizi biraz daha rahat hissedebilirsiniz.

  • Olumlu düşünen insanlarla arkadaşlık yapın. Bir arkadaşınız olumsuz düşünürse olumsuzluğu kısa sürede sizi etki altına alır. Örneğin işinizle ilgili olumsuz fikirler üreten birisiyle karşılaşırsanız etkilenirsiniz.
  • Diğer insanlar hakkında olumlu düşünmelisiniz. Bazen olumsuz düşüncelerin asıl kaynağı sizsinizdir. İnsanlar hakkında olumsuz düşüncelere sahip olursanız olumlu yönleri göremezsiniz.
  • İlgi göstermeyi ihmal etmeyin. Başkalarıyla etkileşim kuracak olursanız onlara ilgi göstermeli ve onlara olumlu yönde yardımcı olmaya çalışmalısınız. Ancak, onların düşünce yapılarını değiştiremezsiniz.
  • Başkalarına yardım ederken yaptıklarınızı unutmamalısınız. Burada amacınız yardım yollarını ne şekilde kullandığınızı görmek ve başkalarına yardımcı olabilme memnuniyetine bir kanıt bulabilmektir.

4. Sağlıklı yaşam tarzı seçmek

Olumlu düşünce yapısına sahip olmak istiyorsanız yaşam tarzının sağlıklı olması gerekir. Gün içerisinde yapacağınız basit şeylerle sağlıklı bir hayata sahip olmanız mümkündür. Fazlasıyla yararlı alışkanlıklara sahip olmak ve düzenli olarak egzersizler yapmak bu basit adımlardan bazılarıdır.

  • Yeteri kadar uyumalısınız. Hayatın zorluklarıyla mücadele etmek kolay değildir. Kendinizi fazlasıyla yıprattığınız anlar olacaktır. Her gün 6–8 saat uyuyarak gerekli enerjiye sahip olabilirsiniz.
  • Yediklerine dikkat etmelisiniz. Sağlıklı ve en önemlisi düzenli beslenmeye çalışmalısınız. İşlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. Besin kaynağı açısından zengin sebzeleri ve meyveleri tüketmelisiniz.
  • Su tüketimine mutlaka dikkat etmelisiniz. Susuz kaldığınızda ruh haliniz olumsuz olması çok doğaldır. Günde 1,5–2 litre su tüketmeye özen göstermeli ve vücudunuzu desteklemelisiniz.
  • Düzenli olarak egzersiz yapmalısınız. Ufak egzersizler dahi vücudunda olumlu düşünmeyi teşvik edecek elementleri harekete geçirirler. Düzenli egzersiz yaparak stresten olabildiğince uzaklaşabilirsiniz.
  • Faydalı alışkanlıklara sahip olmalısınız. Boş vakitlerinizi değerlendirmek için okuma alışkanlığı gibi faydalı alışkanlıklar geliştirmelisiniz. Bu alışkanlıklar hayatınıza kalite katarlar.

Olumlu düşünmek hayatın her alanında ihtiyaç duyabileceğiniz önemli bir alışkanlıktır. Bu alışkanlığa sahip olmak çok kolay olmasa bile zamanla bunu başarabilirsiniz. Önemli olan bu yolu nasıl gitmek istediğinizi ve neler yapman gerektiğinizi bilmektir.

Umarım bu bilgiler olumlu düşünme konusunda size yardımcı olmuştur. Yazımı beğendiyseniz arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Bu tarz daha fazla yazı okumak istiyorsanız Grisayfalar’ı ziyaret edebilirsiniz.

--

--

Grisayfalar

“Daha çok oku. Daha fazla öğren. Daha iyi yaşa.” — Kaan Karadeniz | Blog adresim: https://www.grisayfalar.com/