Tembelliği yenmenizi sağlayacak işe yarar 5 öneri

Tembellik ile mücadele etmek gerçekten yorucu bir iştir. Bir şeyler yapmaya çalışırken işlerin bir türlü bitmediğini fark edersiniz.

Grisayfalar
3 min readDec 24, 2019
Photo by Kate Stone Matheson on Unsplash

1. Her şeyi planlayın

Tembelliği yenme konusunda pek çok kişi yapılacaklar listesini kullanmanız konusunda tavsiyede bulunacaktır. Yapılacaklar listesi oluşturmak iyi bir adımdır ama tek başına bir çözüm değildir. Çünkü yapılacaklara aktif planınız içerisinde yer vermeniz gerekir.

Yapılacaklar listesi sizi tamamlanması gereken işler konusunda uyarır. Böylece işleri çok daha etkili bir biçimde yapmayı başarabilirsiniz. Ancak yapılacaklar listesini oluşturup onu bir kenara bırakırsanız hiçbir faydasını göremezsiniz.

Bunun en büyük sebebi kenara atılmış bir yapılacaklar listesinin aslında istek listesine dönüşmesidir. Yapılacaklar listesini hazırladığınız günlük veya haftalık planın parçası haline getirerek çok daha üretken bir biçimde hareket etmeye başlayabilirsiniz.

Yapılacaklar listesinde her neye yer verdiyseniz onu yapma konusunda mükemmel olmanıza gerek yoktur. Sadece onu tamamlamaya odaklanmalısınız. Belirli zamanlar belirlemeli ve işleri sınırları belli olan bu zaman içerisinde gerçekleştirmeye çalışmalısınız.

İşleri yapabilmek için bir bitiş süresi belirlemeniz durumunda erteleme alışkanlığı gibi son derece sıkıntılı olan bir rahatsızlığın ortaya çıkmasını engellersiniz. Böylece boş zamanınızda ve meşgul olduğunuz zamanlarda daha rahat hareket edebilirsiniz.

Bazı insanlar yapılacaklar listesine zamanlı bir biçimde bağlı kalmayı robot gibi yaşamak olarak görürler. Bu düşünce son derece yanlıştır. Zamana bağlı olarak hareket edip üretkenliğinizi iyileştirerek hayat kalitenizi yükseltmiş olursunuz.

2. Eve dönüş sürenizi hesaplayın

Size güzel bir sır vereyim. İşler kendilerine verilmiş olan zamansal boşluğu en iyi şekilde doldururlar. Bu nedenle iş hayatınız ve normal yaşantınız arasında bir denge oluşturmak zorundasınız. Böylece daha üretken olmayı başarabilirsiniz.

Eve dönüş sürenizi hesaplayarak işleri ne kadar süre içerisinde bitirmeniz gerektiğini belirlemelisiniz. Daha sonra günün geri kalanını elinde bulundurduğunuz zaman göre planlama yoluna gitmelisiniz. Bu yönteme başvurmanız durumunda iş ortamında tükenmişlik yaşamazsınız.

Çünkü çalışma takvimin tamamen sizin kontrolünüzde olur. Böylece iş stresini önemli ölçüde azaltmayı başarabilirsiniz. Bu durum daha çok kısa vadeli çalışmalar için işe yarar. Uzun vadeli işler için günlük değil daha uzun süreli planlar yapma yoluna gitmelisiniz.

3. Haftalık bir plan oluşturun

Kısa vadeli planlar her zaman insanı çok daha mutlu ederler. Ancak uzun vadeli planlar hayatın dengesini sağlama konusunda son derece işlevseldirler. Bunun en büyük sebebi ise hafta içerisinde yapacağınız farklı şeylerin olmasıdır.

Evli bir bireyin hayatı genelde şunları içerir: “İşleri tamamla, ailenle ilgilen, ailenle dışarı çık, aile büyüklerini ziyaret et, hafta sonu etkinliklere katıl, çocuklarına ekstra vakit ayır, çocuklarına bir şeyler öğretmeye çalış.”

Bu döngüyü bozmak hayat dengesi açısından sıkıntı çıkarabilen bir durumdur. Tüm bunları düşünürken aslında kendinizi tembelliğe alıştırmış olursunuz. Ancak çözüm düşündüğünden çok daha kolaydır. Sadece onu nasıl aramanız gerektiğini bilmelisiniz.

Eric Barker’ın Cal Newport’dan aktardığı büyük resim mesajı oldukça ilgi çekicidir: “İnsanlar zamanlarına ve programlarına göre büyük resme bakmazlar. Her gün, günün her saati neler yaptığımı biliyorum. Her hafta, haftanın her günü neler yaptığımı biliyorum.”

Gözlerini kaçırmamalısınız. Mesaj gayet açıktır. Pazartesi sabahı kalkıp haftalık planınızı oluşturmalısınız. Varsa sana gelen mesajları veya e-postaları kontrol etmelisiniz. Yapılacaklar listesini kontrol etmelisiniz ve programındaki boşluklara bakmalısınız.

Asla ama asla tüm bunları zihninizde tutmaya çalışmamalısınız. Her birisinin yazılı olmasına dikkat etmelisiniz. Tembelliği yenmek ve daha üretken olmak istiyorsanız kendinizi yazılı bir şekilde takip etmeli ve kontrollü bir şekilde ilerlemelisiniz.

4. Az ama öz iş yapın

Oluşturduğunuz liste ve planda çok fazla işin yer alması sizi umutsuzluğa sürükleyebilir. “Hepsini nasıl yapacağım?” diye düşünmeye başlamış olabilirsiniz. Bu durumda çok fazla acele etmenize gerek yoktur. Çünkü çözüm oldukça basittir.

Daha az şey yapmalısınız. Her şeyi yapmanıza gerek yoktur. Yapılması zorunlu olan şeylerin dışında yapılacaklara ve “Hangisi hayatıma gerçekten değer katar?” sorusuna cevap bulmaya çalışmalısınız. Ardından geriye kalanları eleme yoluna gitmelisiniz.

Bu öneriyi dikkate almanız durumunda aslında hayatınızda enerji tüketmekten başka bir işe yaramayan gereksiz işleri ortadan kaldırmış olursunuz. Az ama öz iş yapmalısınız. Yaptığınız işlerde ise en iyi sonucu elde etmeye çalışmalısınız.

5. Daha derin işlere odaklanın

Yapman gereken işlerin hepsi aynı değerde değildir. Her birisinin kendine has nitelikleri vardır. Bu niteliksel durumlar arasından sığ olanları bir kenara ayırmalı ve daha derin işlere odaklanmalısınız.

Sığ olan işler e-postalar, buluşmalar, sohbetler ve bilgi aktarmaları gibi durumlardır. Bunlarda yeteneklerinizi tam anlamıyla kullanmanıza gerek yoktur. Derin işlerde ise yeteneklerinizi konuşturmanız ve limitleri zorlamanız gerekir.

Kariyeriniz açısından bakacak olursanız sığ işler, işten atılmanıza engel olurlar. Derin işler ise kariyerinde çeşitli terfiler elde etmenizi sağlarlar. Artık neyin sizin için daha önemli olduğuna kendiniz karar vermeli ve tembelliği üstünüzden atmak için ekstra çaba göstermelisiniz.

Umarım bu bilgiler tembelliği yenme konusunda size yardımcı olmuştur. Yazımı beğendiyseniz arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Bu tarz daha fazla yazı okumak istiyorsanız Grisayfalar’ı ziyaret edebilirsiniz.

--

--

Grisayfalar

“Daha çok oku. Daha fazla öğren. Daha iyi yaşa.” — Kaan Karadeniz | Blog adresim: https://www.grisayfalar.com/