Hamburger Carbon Index® 🍔= ?
Hoe verhoudt de milieu-impact van de planten die we bespreken zich tot hamburgers. Nog specifieker; hoeveel kilo plant kan ik eten voordat dat evenveel uitstoot als 1 kilo hamburger.
👑 Rode Biet (128 kg)
🥈 Rabarber (102 kg)
🥉 Ui (70 kg)
4 Knolselderij (58 kg)
5 Venkel (38 kg)
6 Groene Asperge (31 kg)
7 Sesam zaad (29 kg)
8 Kikkererwten (27 kg) 🥫 in blik
9 Boerenkool (19 kg)
10 Komkommer (16 kg) ⚡️ verwarmde kas o.b.v. fossiele brandstof
12 Groene Asperges ✈️ geïmporteerd per vliegtuig (2 kg)
12 Hamburger (1 kg)
Is het wel eerlijk om producten zo te vergelijken?
Wij vergelijken broeikaseffect van 1 kilo hamburger vlees met 1 kilo groente. Maar is dat wel eerlijk? Want 1 kilo hamburger levert meer energie dan bijvoorbeeld 1 kilo groene asperges.
Je krijgt 250 kcal per kg asperges vs. 2200 kcal voor een kilo hamburgers. Dus je haalt veel meer energie uit hamburgervlees. Al vertekent een vergelijk op calorieën ook. Dan zijn hele caloriearme producten (bv. koffie) ineens enorm vervuilend. En calorierijke producten zoals olie ontzettend goed. Terwijl je koffie en olie niet consumeert voor de calorieën.
Zoals je hierboven kunt zien is de teelt van planten in veel gevallen nog steeds minder belastend dan dierlijke producten. Maar het verschil is wel kleiner. En je kunt helaas ook niet leven op enkel calorieën.
Een andere manier om hier naar te kijken is de uitstoot per 100 gr proteïne. Dan kun je wel iets beter appels met appels vergelijken.
In de cijfers van Poore en Nemecek (2018) zie je dat we voor 100 gram rundvlees proteïne, 50 kg CO2e uitstoten. Vergelijk dat met 0,84 kg CO2e voor 100 gr proteine uit peulvruchten en 0,26 kg CO2e voor het equivalent uit noten. In deze vergelijking komt het rundvlees als nog belastender uit het onderzoek. Je kunt 5,9 kilo peulvruchten proteïne krijgen voor dezelfde uitstoot als 100 gram runderproteïne. En zelfs 19,2 kg notenproteine voor 100 gram runderproteïne
Dus hoewel het niet helemaal eerlijk is om kilo’s product te vergelijken is het wel gebruikelijk in de wetenschappelijke publicaties. En geeft het een vrij betrouwbaar en begrijpelijk beeld.
Waardevolle bronnen
- De denktank van Conchita Wurst — Concito
- De Duitse Geitenwollensokkenbond — IFEU
- Clune et al. in Journal of Cleaner Production
- Wageningen in Zweden — Sveriges Landbruksuniversitet
- De lijst van het RIVM waar niets op staat behalve water en hamburgers.
Wil je mee op onze ontdekkingstocht door de wereld van groentes abbonneer je dan op de Groentebroers podcast via Apple of Spotify. Of kijk op radiogroentebroers.nl.