Gamze Sözen
2 min readJul 8, 2021

HANZADE DOĞAN BOYNER

1972 İstanbul doğumlu olan Doğan Boyner, Aydın Doğan ve Sema Doğan’ın üçüncü kızıdır. Babası medya patronu, iş adamı, girişimci, hayırsever ve Türkiye’nin en büyük holdinglerinden Doğan Holding’i kuran yatırımcıdır. Annesi, Doğan Şirketler Grubu Holding’de eski Yönetim Kurulu Üyesi’dir.

Doğan Boyner, İstanbul’da Saint Benoit Fransız Lisesi mezunudur. London School of Economics’den lisans ve New York’taki Columbia University’den işletme yüksek lisans derecesine sahiptir.

Türk iş kadını, hayırsever, girişimci ve e-ticaret öncüsüdür. Türkiye, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’nın en büyük e-ticaret ve teknoloji şirketlerini bünyesinde barındıran Doğan Online Şirketler Grubu’nun Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanıdır. “Doğu’nun Amazon’u” olarak anılan Hepsiburada e-ticaret platformunun Başkanıdır. Temmuz 2019'da Forbes dergisi, kendisini “dünyanın en başarılı kadın teknoloji girişimcilerinden biri” ilan ederken, Fortune Türkiye ülkenin dijital dönüşümüne liderlik ettiğini belirtmiştir.

Doğan Boyner, girişimcilik alanındaki başarılarının yanı sıra, Türkiye’deki köklü birçok şirketin yönetiminde de liderlik yapmıştır. Enerji, medya, sanayi, ticaret, sigorta ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük holdinglerinden Doğan Holding’in Başkan Yardımcısı’dır. Öncesinde, Türkiye’nin en çok satan günlük gazetelerinden biri olan Posta’ nın da bulunduğu Doğan Medya Grubu’nda Başkanlık görevini üstlenmiştir. Petrol Ofisi’nin Başkanlığını da yürütmüş olan Doğan Boyner, Doğan Holding ile Orta Avrupa’nın önde gelen petrol ve gaz şirketi OMV arasında stratejik iş birliği kurmak üzere yapılan ortaklık anlaşmasında aktif rol almış, ardından Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmiştir.

“Önemli olan, içinde o gücü hep hissetmen…” -Hanzade Doğan Boyner

Siz önemli bir soyadına sahipsiniz, zaten başarmış bir anne babanın elinde doğdunuz. Nasıl tanıştınız başarısızlık kavramıyla?

Aslında ben çok şanslıyım çünkü gerçekten müthiş bir girişimcinin, çok çok başarılı bir iş adamının kızı olarak doğdum. Aynı zamanda da çok güçlü değerleri olan sağlam bir annenin kızı. Ben büyürken annemle babamın “Çok çalışkan olacaksınız, sınıfta en iyi olacaksınız” gibi baskıları hiç olmadı. Daha çok “Ayaklarınızın üzerinde durun, yalan söylemeyin” dediler.

Ben de hayatımda yapabildiğimin en iyisini yapmak istedim. Okulda, ortalama bir öğrenciydim. Hep sınıfımı geçtim ama takdirlik bir öğrenci de değildim. Ne zaman ki Türkiye’de okumak istemediğime karar verdim, babamın çok büyük bir tepkisi ile karşılaştım.

Kadınlarla erkeklerin bu tip başarısızlıkları yaşarken farklı duyguları var mı?

Aslında dürüst olmam gerekirse bu kadın erkek arasındaki farkı ben pek yaşamadım. “Kadınlar böyledir, erkekler böyledir” diye etiketlemeyi de çok doğru bulmuyorum. Bence duygusal olan erkekler vardır, duygusal olan kadınlar vardır, daha az duygusallar vardır, daha rasyonel kadınlar vardır, öyle görüyorum.

Birçok iş adamının da bir işi kurtarmak için iki yıl, üç yıl uğraşabileceğini gözlemledim. Yani bu yapılan bir hata ve bence erkekler de utanıyor hatadan.

“Her şeyin bir anda yapılamayacağını kabul ettim. Her şeyin bir zamanı var ve neyin öncelikli olduğunu görmek hakikaten önemli.” -Hanzade Doğan Boyner

KAYNAKÇA

https://web.archive.org/

“Hanzade Doğan Boyner Biyogrofisi”

“Hanzade V. Doğan Boyner ’99 Başkan Yardımcısı, Doğan Holding, Türkiye”

Erişim Tarihi: 29.05.2021

http://kronikkitap.com/

“Bazen Olmaz Başarısızlıkların Hikayesi”

Erişim Tarihi: 29.05.2021