Veri Yönetişimi: “Olsa İyi Olur”dan "Olmazsa Olmaz"a Yolculuk — 1. Bölüm

Güvenç Akbil
Bankalararası Kart Merkezi
2 min readJul 15, 2018

--

Dijital Dönüşüm, büyük veri gibi kavramlar kurumsal hayatımıza girip, paralelinde yasal zorunlulukları da getirdikçe, veri yönetişimi günümüzde önemini daha da güçlendiriyor. Peki bir zamanlar “olsa iyi olur” denen veri yönetişimi, zamanla neden “olmazsa olmaz” noktasına geldi?

Veri bulmaya ve temizlemeye harcanan zaman, veri analistlerinin ve veri bilimcilerinin ortak problemi. Söz konusu problem, en son katıldığım Oracle Open World’de verinin stratejik varlığı ile ilgili bir sunumda aşağıdaki şekilde ekrana yansıtıldı:

  1. Veri bulmaya harcanan zaman: Veri üzerinde çalışanlar, zamanlarının yarısını veri avlamak, hataları bulmak ve düzeltmek için harcıyor.
    Kaynak: HBR Temmuz 2016
  2. Veri temizlemeye harcanan zaman: Veri bilimcileri zamanlarının %60'ını verileri temizlemek ve organize etmek için harcıyor.
    Kaynak: CrowdFlower
  3. Saklı veri fabrikalarının maliyeti: Basit işlemlerde gizli veri fabrikalarıyla ilişkili maliyetin toplam maliyete oranı.
    Kaynak: HBR Temmuz 2016
  4. ABD’de 2016'da kötü veri kalitesinin maliyeti.
    Kaynak: IBM Business Consulting
  5. 2016'da büyük veri ve iş analizi uygulamalarına, araçlarına ve servislerine yapılan harcama (2019'da % 50 artacağı tahmin ediliyor).
    Kaynak: Pazar araştırma şirketi IDC

Bu problemler nedeniyle, veri ile yapılmaya çalışılan analizler kurumları doğruluktan saptırıyor, alınacak kararları yanlış etkiliyor, maliyetleri arttırıyor ve, en kötüsü, güveni sarsıyor. Bu problemlerin etki analizi ise:

  • Bir iş zekası projesi için ortalama uygulama süresi 17 ay.
  • İş Zekası projelerinin başarı yüzdesi <%32.
  • Doğru verinin doğru zamanda, doğru hedef kitleye ulaşma oranı %36.
  • 200 milyar USD üzeri varlığa sahip şirketlerin %42'si veri kullanımını kontrol etmek için standart işlem ve prosedürlere sahip değil.
  • Büyük veri projelerinin %72'sinin veri entegrasyonu güvenilirliği ile ilgili sorunları bulunuyor.
  • Planlanmamış bir veri kesintisinin ortalama maliyeti dakikada 7.900 USD (Dakikada 5.600 dolara mal olduğu 2010'a göre %41 artış).

Bu sorunlarla baş etmenin “olmazsa olmaz”ı olarak Veri Yönetişimi (Data Governance) karşımıza çıkıyor. Atılacak doğru adımlar ve sistematik yaklaşımlarla riski minimize etmek mümkün. veri yönetişiminin içeriği, başlama noktaları ve süreç adımlarını bir sonraki yazımda anlattım. Erişmek için linki tıklayabilirsini: Bölüm 2

--

--