Waarom het in Kopenhagen NOG lekkerder fietsen is dan in Nederland

”Dank fietser, dat je voor de fiets hebt gekozen”. Vrijwel dagelijks zet ik mijn voet op die positieve boodschap. Hij staat namelijk op een slim geplaatste stalen handgreep naast de verkeerslichten bij drukke kruisingen. Zodat je snel weer op gang bent als het licht op groen springt. Handig!

Image for post
Image for post
Tak cyklister

Het illustreert goed hoeveel Deense fietsers door de overheid in de watten worden gelegd. Net als in Nederland liggen er in Kopenhagen overal aparte fietsstroken, struikel je bijkans over de fietsenrekken en kom je met je tweewieler op plekken die voor…


Vuurwerkoorlog woedt nu al drie dagen

“ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZOOOOOEEEEEF-BAAAMBAAAMBAAAAAAAAAAAAAAAAM-BAAAAAAAAAAAAAM” plotseling is de halve straat gevuld met rook. Een roedel jongens gehuld in zwarte hoodies stuift uiteen als er op hoge snelheid een auto door de straat raast. Uit het raam hangt een knul met twee vuurspuwende Romeinse kaarsen in zijn hand.

Image for post
Image for post
Ekstra Bladet

Zo gaat het hier in hartje Nørrebro dus al drie avonden op rij. Nu ben ik als ervaren Hagenees echt wel wat gewend, qua vuurwerk en rellen. …


Image for post
Image for post
Hoe hip wil je het hebben?

Internetcafé’s lijken een spook uit het verleden. Maar in de Deense hoofdstad heeft het fenomeen alleen een andere naam gekregen: De Sportschool.

Nu 4G overal om ons heen hangt en een wifi-wachtwoord nooit ver weg is, zijn de internetcafés in westerse steden zo goed als uitgestorven. Ook in Kopenhagen. Alleen in Azië stuit je sporadisch nog op een internetcafé, al tref je daar vooral fanatiek gamende en drakendodende kids met grote koptelefoons op.

Die oversized doppen zie ik ook steeds vaker opduiken in mijn Deense sportschool. Nou is die sportschool er eentje van het hippe soort. Gebouwd in de kelder van een oud en imposant omroepgebouw dat met hoge radiotoren meer weg heeft van een Oost-Europees spionagecentrum dan een fitnessruimte. Misschien dat…


Mooie reizen langs meren en paleizen.

Cykelpilot. Dat ben ik sinds kort. Al is piloot misschien een iets te stoer woord voor het werk wat ik doe. Want echt gevlogen over de Kopenhaagse fietspaden wordt er niet. Het is meer een soort cruisen.

Eigenlijk ben ik fietstaxicoureur. Mijn ‘klanten’ zijn volwassen mensen met een verstandelijke en vaak ook lichamelijke beperking. De ene is spastisch, de ander zwaar autistisch maar allemaal kunnen ze niet zelfstandig in de maatschappij functioneren. Dus gaat ze naar de dagopvang, waar ze bezig gehouden worden door de liefdevolle mensen van Lavuk Stjerner.

Daar zijn ze eigenlijk…


Ongelofelijk: Denen slikken hele woorden in!

Jeg flyttede til Danmark på grund af min kæreste”, was een van de allereerste zinnen die ik leerde in het Deens, nadat ik eenmaal begonnen was met les.

Hoewel ‘eenmaal’ in mijn geval slechts twee weken duurde. Ik wilde na de verhuizing zo snel mogelijk de taal leren. Dat geldt niet voor iedereen in mijn Deense klas.

Neem Eva uit Rusland. Zij en haar man wonen al zo’n acht jaar in Kopenhagen en begonnen onlangs pas serieus met het leren van de taal.

Dat kun je merkwaardig vinden, maar als expat zit je…


Hoe een Hagenees zijn weg vindt in de Deense hoofdstad

Image for post
Image for post

Sinds kort woon ik in Kopenhagen. Dat is voor een verstokte Hagenees als ik best even wennen. Een groot deel van mijn leven woonde ik in het Regentessekwartier, waar ik iedere straathoek kende en blind mijn weg kon vinden. Mijn nieuwe stad voelt als een paar schoenen dat nog moet worden ingelopen. Stijf en onwennig.

Toch is er niet eens zo heel erg veel veranderd, blijkt na een paar maanden. Vanaf mijn oude huis was ik binnen 5 minuten aan het strand. Nu doe ik er hooguit 10 minuten als…

Haags Deens

Hoe rolt een ex-filelezer in Kopenhagen

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store