Haber71.Net
6 min readAug 10, 2022

Varna, Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısında ve Bulgaristan’ın kuzey bölgesindeki üçüncü en büyük şehri ve bir sahil beldesidir. Varna; 238 kilometrekarelik bir alana yayılmış, 332,686 nüfuslu bir şehirdir. Stratejik olarak Varna Körfezi’ne konumlandırılmış şehir, yaklaşık üç bin yıldır Bulgaristan için önemli bir ekonomik, sosyal ve kültürel merkez haline gelmiştir. Geçmişte Odessos olarak bilinen Varna, Trakya sahil yerleşiminden Karadeniz’deki büyük limana kadar genişleyen bir bölgeyi kapsamaktadır. Varna, Varna ilinin idari merkezidir ve Bulgaristan’ın en büyük limanı burada bulunmaktadır. Varna’nın en önemli geçim kaynağı turizm ve limancılık olarak ön plana çıkmaktadır. Varna; Varna şehrinden ve Kamenar, Kazashko, Konstantinovo, Topoli ve Zvezditsa adında beş ayrı banliyöden meydana gelmektedir.

Varna Nerededir?

Varna, Sofya’nın 470 km kuzeydoğusunda bulunmaktadır. Kocaali Varna’ya 375 km uzaklıktayken, Romanya’nın Bükreş şehri Varna’ya 200 km uzaklıkta bulunmaktadır. Varna’ya en yakın büyük şehirler arasında kuzeyinde 45 km uzaklıktaki Dobriç, batısında 80 km uzaklıktaki Şumen ve güneybatısında 125 km uzaklıktaki Burgaz yer almaktadır.

Türkiye’den Varna’ya Ulaşım Yolları Nelerdir?

İstanbul’dan Varna’ya doğrudan ve aktarmalı uçuşlar bulunmaktadır. Türkiye’den Varna’ya gitmek isteyen kişiler 1 saatlik yolculuğun ardından Varna Havalimanı’na iniş yapmaktadır. Varna’ya Halkalı-Kapıkule treninden sonra Varna istikametine yol alan tren ile yaklaşık 12.5 saatlik bir tren yolculuğu yapmak mümkündür. Varna’ya kişisel/kiralık araç ile ulaşmak isteyen yolcular 6 saatte şehre ulaşırken, otobüs yolculuğu 9–10 saati bulmaktadır. Türkiye — Bulgaristan sınırında Kapıkule Sınır Kapısı ve Uzunköprü Sınır Kapısı adında iki adet sınır kapısı bulunmaktadır. Uzunköprü Sınır Kapısı yalnızca tır ile seyahat eden kişilerin kullanımına açıktır; kişisel araçların Bulgaristan’a geçmek için Kapıkule Sınır Kapısı’nı kullanmaları gerekmektedir.

Varna’nın Coğrafyası Nasıldır?

Varna köylerindeki Avren Yaylası gibi yaylalar, 1.200 metrelik rakımı bulan yüksekliklerde yer almaktadır. Varna’da Karadeniz’e uzanan Varna Körfezi ve yapay göletler bulunmaktadır. Varna Körfezi kıyısı boyunca yaşam alanları ve eğlence/dinlenme alanları, batı kanadında genellikle ulaşım ve sanayi tesisleri bulunmaktadır. Varna, antik çağlardan beri üzüm bağları, meyve bahçeleri ve ormanlarla çevrilmiştir. Varna şehir merkezinde 20 kilometreden fazla alanı kaplayan bir sahil ve sıcaklığı 35–55°C’yi bulan termal su kaynakları bulunmaktadır. Bulgaristan’daki ortalama yağışın yaklaşık üçte ikisi Varna’ya düşmektedir. Varna’nın bol miktarda yeraltı suyu bulunur; yeraltı suları ormanlık tepelerin yaz boyunca yemyeşil kalmasını sağlamaktadır. Varna iklimi, uzun ve ılıman geçen Akdeniz iklimine benzemektedir. Varna’daki sonbahar ayları güneşli ve sıcak, aynı zamanda rüzgarlı geçmekte ve düzenli yağış almaktadır. Karadeniz etkisiyle ılımlı olan Varna, Akdeniz yazlarından daha serin ve ferah geçmektedir. Varna’nın nemli subtropikal iklimi Karadeniz etkisi ile kuzeydoğudan ara sıra gelen soğuk hava kütlelerinin etkisini azaltmaktadır. Varna, bol miktarda güneş ışığı almaktadır. Varna’da yaz, mayıs ayından ekim ayı başına kadar sürmektedir. Yaz aylarında Varna’da sıcaklıklar genellikle gündüz 27–30°C, gece 17–18°C aralıklarında seyretmektedir. Yaz aylarında Varna deniz suyu sıcaklığı genellikle 24–27°C aralığındadır. Varna’da kışın sıcaklıklar gündüz yaklaşık 6–7°C, gece 0°C olarak ölçülmektedir. Ocak ve şubat aylarında Varna’da yaşanan kar fırtınaları zaman zaman sert soğuklara neden olabilmektedir. Şimdiye kadar Varna’da kaydedilen en yüksek sıcaklık 1927 yılının temmuz ayında 41.4°C, en düşük sıcaklık 1929 yılının şubat ayında -24.3°C olarak ölçülmüştür.

Bulgaristan Varna Köyleri Hangileridir?

Bulgaristan Varna köyleri aşağıda listelenmiştir.

  • Kalimantsi
  • Samotina
  • Zdravets
  • Ezerovo
  • Straşimirovo
  • Brestak
  • Kazashko
  • Konstantinov
  • Krusha
  • Trastikovo

Kalimantsi Nerededir?

Kalimantsi (Gevrekler) köyü, Aralık 2017 itibarı ile Varna’ya bağlı 328 nüfuslu, 14.3 kilometrekarelik bir alanda yer alan bir köydür. Kalimantsi nüfusunun neredeyse tamamı (%96) Bulgar Ortodoks Kilisesi’ne mensup Bulgar kökenli vatandaşlardan oluşmaktadır. Kalimantsi Köyü nüfusu, 73 kişinin 60–69 yaş aralığında bulunan, %33'ü yaşlılardan meydana gelen halktan oluşmaktadır. Kalimantsi, Bulgaristan’ın kuzeydoğusunda yer almaktadır ve Suvorovo belediyesine bağlıdır. Kalimantsi; Varna şehrine 15 km, Altınkum beldesine 21 km uzaklıktadır. Kalimantsi; Avrupa’da kabul edilen nadir birkaç çölden biri olan, doğa fenomeni Pobitite Kamauni’ye (Taş Çöl) 4 km uzaklıkta yer almaktadır. Kalimantsi köyünün komşu köyleri Çernevoğ, Banovo, Nikolaevka ve Prosechen’dir. Kalimantsi avcılık, balıkçılık ve kırsal turizm için turistler tarafından uğrak noktası haline gelmiştir ve günümüzde Kalimantsi köyünde yabancı ziyaretçiler tarafından alınan birçok ev bulunmaktadır.

Samotino Nerededir?

Samotino, Bulgaristan’ın kuzeydoğusunda yer alan 18.505 kilometrekarelik bir alanda yer alan bir köydür. Samotino, Varna ilinin Byala belediyesinde bulunmaktadır. Eylül 2015 itibariyle Samotino köyünün sadece 2 kişilik bir nüfusu bulunmaktadır; bunlardan biri, köyde kalıcı olarak ikamet eden çiftçidir. Samotino köyüne sadece komşu köylerden uzanan toprak yollardan erişilebilmektedir.

Zdravets Köyü Nerededir?

Zdravets köyü, 2013 yılı itibariyle 317 kişilik bir nüfusa sahip, 24.947 kilometrekarelik alanı kaplayan bir köydür. Zdravets, Bulgaristan’ın kuzeydoğusunda yer alan, Avren belediyesine bağlı bir köydür. Zdravets köyü, Varna şehrine yaklaşık 15 km uzaklıktadır. Zdravets Barajı, Zdravets köyüne 2 km uzaklıktadır. Barajın kıyısında yer alan Zdravets, turistler ve yerel halk için güzel bir rekreasyon alanıdır. Zdravets köyünün yerel halk merkezi “Hristo Smirnenski” binasında geleneksel kostüm, mücevher, kıyafet ve ev eşyalarının sergilendiği etnografik bir koleksiyon sergisi bulunmaktadır. Zdravets köyünün temiz hava ve ılıman iklimi ziyaretçiler arasında popülaritesini artırmaktadır. Zdravets köyü, tatil köyleri alanları ve ekolojik turizm ile fırsat dolu bir bölge olarak bilinmektedir.

Ezerovo Nerededir?

Ezerovo, Bulgaristan’ın kuzeydoğusundaki Varna ili, Beloslav belediyesinde yer alan bir köydür. 9,299 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Ezerovo Köyü nüfusu, Eylül 2015 itibarıyla 1843'tür. Ezerovo’da bulunan ve 1851 yılında Osmanlı padişahının izniyle inşa edilen Aziz Nikolaos Katedrali, 1890 yılında onarılmış ve 2010 yılında yenilenmiştir. Ezerovo sınır başlangıcının yaklaşık yarım kilometre ötesinde, Bulgaristan’ın Osmanlı yönetiminden kurtuluşu için hayatını kaybeden, kimi Ezerovolu, tüm yerel halkın isimlerini taşıyan bir Şehitler Anıtı bulunmaktadır. Ezerovo köyünde yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunan Ezerovo Gölü bulunmaktadır. Ezerovo Gölü balık tutmak için uygun, küçük bir doğal havuz olarak bilinmektedir. Ezerovo köyünün başlıca turistik mekanları arasında Bulgar şair Vanya Petkova’nın evi ve müzesi bulunmaktadır. Vanya Petkova’nın çalışmalarının çoğunu yazdığı ve hayatının son yıllarını 1999–2009 yılları arasında geçirdiği ev ve sanatçının yaşamı, ziyaretçiler tarafından onurlandırılmaktadır.

Straşimirovo Nerededir?

Straşimirovo, Bulgaristan’ın kuzeydoğusunda, Beloslav belediyesine bağlı bir köydür. 7,016 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Straşimirovo köyünün nüfusu, Eylül 2015 itibarıyla 946 olarak kayıtlara geçmiştir. Straşimirov köyünde bulunan Straşimirov Bataklığı (Yatata, Aladansko Bataklığı) korunan kuş türlerini barındıran bir yaşam alanıdır. Straşimirov Bataklığı, her mevsimde görülen zengin bir kuş türü çeşitliliği ile karakterize edilmiş bir alandır. Straşimirov Bataklığı topraklarında 208 kuş türü tespit edilmiş olup, bunların 62'si “Bulgaristan Cumhuriyeti Kırmızı Veri Kitabı”nda yer almaktadır. Straşimirov Bataklığında küçük karabatak, pembe pelikan, dalmaçyalı pelikan, küçük su boğası, gece balıkçılı, kara leylek, beyaz leylek gibi korunan ilginç kuş türleri görülmektedir.

Varna’ya Ne Zaman Gidilir?

Varna’nın, yazları 22°C civarında seyreden ılıman havasından dolayı yaz mevsimlerinde ziyaret edilmesi önerilmektedir. Varna şehri yaz aylarında canlanan turizmiyle ve sosyal yaşamıyla canlanırken, kış ayları yaz mevsimine göre daha sakin seyretmektedir. Arkeoloji Müzesi, Roma Hamamları, Deniz Bahçesi, Varna’da yer alan asırlık evleri, diğer çeşitli müzeleri, sanat galerileri, canlı sahilleri, birbirinden keyifli barları ve zengin menüleri bulunan lokantaları için Varna şehir merkezinin ziyaret edilmesi önerilmektedir.

Varna Köylerini Gezmek İçin Kaç Gün Gereklidir?

Varna’nın en ünlü köylerini gezmek için kişisel araç sahibi olunması veya kiralık araç tutulması önerilmektedir. Araç ile Varna köylerini günübirlik gezmek mümkündür ancak daha rahat bir tatil için 1–3 günlük bir süre ideal bulunmaktadır.

Varna’da Görülmesi Gereken Yerler Hangileridir?

Varna’da görülmesi gereken yerler aşağıda listelenmiştir.

  • Aladzha Manastırı
  • Dolphinarium
  • Morska Gradina (Altınkum)
  • Taş Orman
  • Varna Ekolojik Parkı
  • Varna Nekropolü
  • Varna Şehir Merkezi
  • Uspenie Bogoroditchimo Ortodoks Katedrali

Varna Gezisinde Ne Yenir?

Bulgaristan yemek kültürü hem Karadeniz hem de Anadolu kültürüyle harmanlanmıştır. Çoban salata, Rus salatası, tarator, turşu, köfte, sucuk, yoğurt, pilaki, lahana sarması (sarmi), biber dolması, musakka, güveç, işkembe, kebap, yahni, kapama, kavurma ve baklava yapılış biçimi bakımından Bulgaristan’a özgüdür ancak komşu kültürlerde de bulunan yemeklerdir. Ljutika ve lutenitsa sürmelik sosu, lukanka ve elenski eti, kahvaltılık banitsa, pirinçli Bulgar kebabı ve Bulgar çorbası teleshko vareno Varna restoranlarında tadılması önerilen ürünlerdir.

Bulgaristan Varna Köylerine Gitmek İçin Vize Gerekli Midir?

Bulgaristan Varna köylerine gitmek için umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Bulgaristan turistik vizesi almaları gerekmektedir. Hususi pasaport sahibi Türk vatandaşları, 180 gün içinde 90 gün geçerli olmak üzere Bulgaristan vizesinden muaf tutulmaktadır. Diplomatik pasaport ve hizmet pasaportu sahibi Türk vatandaşları Bulgaristan’da 30 güne kadar geçerli olmak üzere vizeden muaftır.

Varna’ya Gitmek İçin Bulgaristan Turist Vizesi Nasıl Alınır?

Varna’ya gitmek için Bulgaristan turist vizesi alınması gerekmektedir. Bulgaristan turistik vize işlemleri şahsen veya akredite acenteler üzerinden Bulgaristan vize yetkili aracı kurumunun başvuru merkezine yapılmaktadır. Turist vizesi Bulgaristan başvurusu için başvuru sahiplerinin Bulgaristan turistik vize evraklarını hazırladıktan sonra akredite acentelere veya vize başvuru merkezine ilgili evrakları teslim etmesi ve vize ücretini ödemesi gerekmektedir. Türkiye’den VZM Grup üzerinden yapılan Bulgaristan vize başvurusu için gerekli evrakların merkez ofisine iletilmesi, başvuru merkezine gidilmeden işlemlerin tamamlanması için yeterlidir.

Kırıkkale’den Bulgaristan Turist Vizesi Nasıl Alınır?

Kırıkkale’de vize başvuru merkezi bulunmamaktadır. Bulgaristan vizesi için gerekli belgeler vizem.net saha danışmanına elden teslim edilerek veya Ankara ofisine gönderilerek başvuru yapılabilir. Şahsen yapılacak başvurularda başvuru sahibi Ankara’daki VFS vize merkezine şahsen gelmek zorundadır.

Bulgaristan Turist Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

Bulgaristan turistik vize ücreti 12 yaş ve üzeri Türk vatandaşları için 80 eurodur; 12 yaşından küçükler için turist vizesi ücretsizdir. Bulgaristan turist vizesi ücreti, başvuru merkezine göre değişiklik göstermekle birlikte, Bulgaristan Konsolosluğu IBAN’ına gönderilerek Euro cinsinden ödenebilmektedir. 2022 yılı için Bulgaristan turist vizesi masrafları; vize harcı, danışmanlık hizmeti, biyometri işlemleri, seyahat sağlık sigortası ve gerekli görüldüğü durumlarda yeminli tercüme ücreti dahil ortalama 175 euro tutmaktadır.