Sverige och EU litar på USA men…

Jag skrev några tweets om USA och soldater. En av mina följare skickade då DM och ville dela med sig av sina tankar som svenskamerikan boendes i USA. Texten nedan delas med medgivande av @CjPeter1 .

En kvinnlig sergeant från grannbyn stupade i ett eldöverfall i Irak för ca fyra år sedan. Jag såg själv när kortegen kom hem med henne här i Upstate NY. Det var det ”yellow ribbons” och massor med folk de sista fem-sex kilometrarna in till byn.

Säger inte att det är bra eller dåligt med USA:s krig. Men man måste tänka på att USA har varit i krig i mer än tio år. Försvarsmakten är sliten och vare sig pengarna eller rekryterna strömmar till lika lättvindigt som tidigare. Bor man i de delarna av USA där folk tar värvning så har man sett en hel del begravningar på lokal TV.

Naturligtvis inte jämförelsevis lika många irakier eller afghaner men när såna som hon sergeanten från Tuscarora, en ort med nästan 1500 invånare dör slår det hårdare mot den lokala moralen än om folk långt bort dör. Intressant är också att sorgmanifestationerna verkar bli större när en kvinna stupar. Nästan alla här har hur som helst någon bekant, eller bekants bekant, som kom kommit tillbaka i ett mer eller mindre dåligt psykiskt eller fysiskt tillstånd.

I veckan dog förresten en till soldat som kom från Dansville, en timme härifrån..

Det är tydligt att på riksplanet uppmärksammas inte de delar av USA som faktiskt står för större delen av personalförsörjningen. De områden som försörjer försvarsmakten och landet med folk som riskerar sina liv får inte den uppmärksamhet de förtjänar.

När jag kom hit 2003 trodde de flesta amerikaner jag träffade och pratade med att ”europeerna respekterar och gillar oss för att vi försöker skapa ordning och en bättre värld, även fast det inte alltid gått jättebra så får vi kredd för att vi åtminstone försöker”.

Sedan dess har många amerikaner varit stationerade i Tyskland och på andra ställen och kommit hem med en ny insikt ”europeerna föraktar oss ju, så varför ska vi bry oss om att försvara Europa?”

Mentalt har stora delar av framförallt de röda staterna i USA redan tagit sin boll och gått hem, det är inte längre “roligt” när ingen annan bryr sig. Som det känns nu här är det bara fyra länder som USA absolut skulle gå i krig för: Sydkorea, Japan, Israel och UK (inte EU).

Varför skriver jag det här?

Jo för jag får spel när vänner och bekanta hemma i Sverige — som inte sällan föraktar USA — ändå anser att det är en självklarhet att USA skall försvara Sverige och Europa vid behov.

Ta inget för givet Sverige.