Hamza Üzümcü
Sep 2, 2018 · 1 min read

Adresinin Hollanda’da olması sadece senin n26 veya benzeri bir ürünü kullanabilmeni sağlıyor. Vergi ancak parayı çektiğin ülkede oluşabilir. Her ülkenin de kendine göre kuralları var. Birçok ülke belli bir miktara kadar ses çıkarmıyor. Ticaret hacmi arttıkça sıkıntı olabiliyor. Sorduğun senaryoda hiçbir problem yok bu model çalışır. n26'nın vergi boyutuyla alakalı birkaç bilgi verelim;

ABD vatandaşıysan, ABD’de konum gösterdiysen, ABD şirketin varsa ve n26 kullanıyorsan n26 tüm bilgilerini ABD ile paylaşır ve adına vergi oluşur.

https://support.n26.com/read/000001291?locale=en şurada detaylı bilgi var. Birçok ülkede vatandaşlar ödeyeceği vergileri kendileri beyan ediyor. Bu nedenle n26 ve muadili ürünler, bize hangi ülkede verginizi ödediğinizi söyleyin ki bize sorarlarsa bilgileri paylaşalım bizden iş çıksın kafasındalar. Fakat ciddi hacimleri geçen işlemlerde sizi sorguya çekiyorlar. Örneğin ben “bunq” kullanırken 15–20 k euro işlem başı olmak üzere +100k euro hacim yapmıştım ve hesabımın tüm işlemlerini incelemeye başladılar. Tecrübeme dayanarak şu bilgiyi vereyim; 0–5000 euro arası aylık işlem hacminiz varsa sıkıntı çıkarmıyorlar ,1–2 yıldır ben problem yaşamıyorum.

Vergi ödememeyi tercih edebilirsiniz, fakat uzun süreli bir çözüm değil bu. Vergisiz bir ülke yok arkadaşlar bunu kabul edelim. Bir muhasebeci ayarlayıp kişi olarak vergi ödeyip işinizin sürekliliğini sağlayabilirsiniz, eğer ciddi ticaret hacimleriniz varsa. Aylık 1000 euro’ya kadar yan geliriniz varsa ilk etapta vergi falan pek kasmanıza gerek yok. Vergisiz bir ülke olmadığını bilin yeterli. Elbet karşınıza çıkacaktır özellikle yüksek hacimlerde.

    Hamza Üzümcü

    Written by

    Autodidact, Entrepreneur, Programmer