Exit Polls og de sidste meningsmålinger

Jonas Hedegaard Hansen
3 min readJun 19, 2015

--

Allerede nu har der været sagt og skrevet meget om meningsmålinger og Exit Polls ved Folketingsvalget 2015. Ja, nogle var hurtige på aftrækkeren og ville kræve pengene retur:

På valgaftenen og dagen efter er evalueringerne allerede i gang af både målingerne og de forskellige modeller, der blev lavet. Læs eksempelvis Peter Kurrild-Klitgaard og Erik Gahner Larsen om emnet her. Med rette samler opmærksomheden sig om Dansk Folkeparti, igennem valgkampen er målt til 18–19 procent, men endte på 21,1 procent. Grafen fra mine landskabsdominerende kollegaer viser pointen ret godt:

Hvis nu man er en partisoldat, vil man selvfølgelig også gerne vide, om man kunne regne med målingerne, når man sad til valgfest og ventede i spænding på resultatet. Men hvordan gik det egentlig med hhv. Exit Polls og de allersidste meningsmålinger, som alle kiggede på op til valget?

Exit Polls rammer alle undtagen DF rigtigt

På valgdagen ser vi her på de tre Exit Polls der kom: Fra Yougov hos Metroxpress (kl. 18.40), fra Epinion hos DR kl. 20 og fra Megafon hos TV2 kl. 20. Det giver i alt 30 estimater på partiernes opbakning (10 partier i tre Exit Polls). Konklusion:

27 ud af 30 gange rammer de tre Exit Polls indenfor 1 procentpoint af det endelige valgresultat. Kun DF rammer helt skævt.

Den oplyste statistiske usikkerhed er +/-2,1 pct.point hos Metroxpress og 1,5 procentpoint hos DR (TV2 oplyser det ikke, fy fy skamme). Kort fortalt betyder det, at vi i 95 procent af tilfældene må forvente, at den rigtige opbakning til partiet er indenfor en margen på 1,5 procentpoint. Så når DRs exit poll anslår Socialdemokraterne til at få 25,7 procent af stemmerne, vil deres opbakning i 19 ud af 20 gange være mellem 24,2–27,2 procent. (Der kan skrives meget mere om dette, men det bliver ikke her). Samlet set svarer 27/30 til en hitrate på lidt under 95 procent, men det er altså ikke helt katastrofalt.

En sidste observation til Exit Polls er, at 24 ud af 27 ramte indenfor +/-0,75 procentpoint af det endelige valgresultat. Det svarer til en standardafvigelse for de nørdede. Det er ret pænt.

Konklusion 2: Hvis du ikke var til DF’s valgfest, så har Exit Poll’en faktisk været ret præcis til at forberede dig på den stemning, du skulle gå efter.

De sidste meningsmålinger

Til sidst kan vi også tage meningsmålingerne fra onsdag d. 17/6 og om morgenen d. 18/6 med i billedet (tak til Erik Gahner for at dele data). Her har vi at gøre med 8 målinger af opbakningen til ti partier.

Når medierne udlægger målingerne dagen inden, er det ofte med en forventning om, at de rammer tæt på valgresultatet. Ikke mindst i denne omgang, hvor Exit Polls ikke blev bragt i løbet af valgdagen, blev der skelet til de sidste målinger og respondenttallet var i flere af dem pumpet godt op.

Uden at foretage statistiske beregninger her, vælger jeg at holde dem op imod usikkerheden på Exit Polls. Altså ser vi på, i hvilken grad meningsmålingerne lige inden valget rammer indenfor +/-1,5 procentpoint af det endelige valgresultat.

Konklusion 3: Det er ikke helt så godt som med Exit Polls, men det er tæt på.

Dansk Folkeparti rammes igen helt skævt. Hverken værre eller bedre end Exit Polls (estimeres konsekvent 2,6–3,6 procentpoint for lavt). I tre målinger undervurderes Socialdemokraterne faktisk med mere end to procentpoint (Epinion om morgenen, Wilke og Greens). En fjerde måling (Voxmeter) overvurderer både Enhedslisten (2 procentpoint) og SF (2,1 procentpoint).

Wilke, Gallup, Voxmeter og Epinion (om aftenen) indeholdte alle over 3500 respondenter — et højt antal. Udover DF, havde ramte denne Wilke-måling således Socialdemokraterne forkert med 2,3 procentpoint. Voxmeter-målingen ramte både SF, DF og Enhedslisten forkert med over to procentpoint. Dette til trods for 3.603 respondenter. Det kan være samplingen eller vægtningen der er gået galt, jeg ved det ikke. Men ikke just imponerende.

Lægger vi hele baduljen sammen, har vi 110 estimater for opbakningen til partierne. Af disse ramte 94 indenfor +/-1,5 procentpoint i forhold til valgresultatet. Af disse var 11 af fejlslagene DF.

Konklusion 4: Det var ikke godt med DF, men så dårlige var målingerne altså heller ikke. Og vi er langt fra britiske tilstande vurderet ud fra, hvad vi som offentlighed får lov at se.

(Bemærkning 1: At nogle partier svingede så relativt lidt på tværs af institutter og målinger kan faktisk være en bekymring. Statistisk set bør der være nogle udsving undervejs. Hør eksempelvis Asmus Leth Olsen forklare mere om det i Policast

Bemærkning 2: Dette indlæg ville have været tjent med noget grafik, men jeg er valgtræt og på vej ud af døren. Sorry, og tak fordi du læste så langt).

--

--

Jonas Hedegaard Hansen

Visiting Scholar @berkeleyIGS, PhD Candidate at #unicph. Political Participation, Get-out-the-vote & Experiments.