Henkilökuvan lopputulokseen vaikuttavat itse kuvattavan henkilön lisäksi kuvauspaikka, vuorokaudenaika sekä vuodenaika ja säätila — näin pelkistetysti sanoen. Näitä muuttujia vaihtelemalla kuvista saadaan hyvinkin erilaisia. Tässä kirjoituksessa käydään esimerkkikuvin läpi millainen vaikutus kuvauspaikalla on lopulliseen kuvaan.

Lopputulema on se, että henkilökuva voidaan ottaa missä tahansa — omalla takapihalla, parkkihallissa, luonnon helmassa tai toimistossa. Päätettäväksi jää kuinka paljon ja kuinka selkeästi ympäristöä halutaan kuvassa näyttää.

Image for post
Image for post

Image for post
Image for post

Hääkuvaukseen oli noin kaksi viikkoa aikaa ja selasin Kameratorin Fuji-tarjontaa. Lista lataantui ja siinä se oli — musta X100F. Mietin asiaa muutaman sekunnin, vaikka tiesin jo lopputuloksen. Tunnin päästä kävelin liikkeestä ulos ja olin… hämmästynyt X100F:n omistaja.

Hämmästyksen syy oli se, että vaikka olin juuri saanut omakseni tämän kauan himoitsemani kameran, en tuntenut niin suurta innostusta mitä olin ajatellut. Selitin asian itselleni sillä, että nyt hallussani oli “the paketti”, joka ei täydennystä enää tarvitse — X-Pro2 + 56mm f/1.2 ja X100F. Etsintä oli niin sanotusti ohi ja nyt pystyin keskittymään “vain” kuvaamiseen.


Image for post
Image for post

Useille meistä tulee eteen elämäntilanne, jossa valokuvaamiseen ja valokuvien käsittelyyn sekä organisointiin jää vähemmän aikaa. Tällöin tilanteeseen sopivasta kamerasta, vakiintuneesta työnkulusta (workflow), mobiilikuvankäsittelystä sekä sopivasta tietokoneesta on suuri apu.

Sopiva kamera

Parhaiten mukana kulkee sellainen kamera, joka on helppo ottaa mukaan ja jota on vaivatonta käyttää. Kännykkä on näillä kriteereillä lähes ideaali kamera, etenkin kun opettelee kamerankäytön pikatoiminnot (eli miten kameran saa käyttöönsä lukitulta näytöltä). Mikäli kännykän kuvanlaatu ei riitä, niin mukaan lähtee parhaiten pieni ja kevyt kamera.

Pienuuden ja keveyden lisäksi hyötyä on mahdollisuudesta kuvata takanäytöltä. Etsimelle on aikansa ja paikkansa, mutta jos haluaa kuvata vaivattomasti, niin takanäyttö antaa siihen mahdollisuuden. Sen avulla on myös mahdollista kuvata lähes maan tasosta ilman, että joutuu menemään vatsalleen makoilemaan. …


Image for post
Image for post

Hautajaiskuvaus vaatii valokuvaajalta erityistä huomaavaisuutta ja tunteiden käsittelytaitoa. Valokuvaajan on myös tehtävä kaikkensa pysyäkseen mahdollisimman huomaamattomana, jotta tilaisuus saa edetä vaatimallaan arvokkuudella. Keräsin tähän kirjoitukseen muutaman kohdan, jotka kuvaajan kannattaa ottaa huomioon hautajaisia kuvatessaan.

Valmistautuminen

1. Mikäli mahdollista, niin käy etukäteen tutustumassa kuvauspaikkaan. Visualisoi tilaisuuden kulku (kukkien laskeminen arkulle, papin puhe, kulkue) ja kiinnitä huomiota taustaan. Jääkö taustalle jotain häiritseviä tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa kuvien onnistumiseen? Mikäli häiriötekijöitä on olemassa, niin pystyykö ne siirtämään tilaisuuden ajaksi pois tai pystytkö hävittämään ne sopivalla kuvauskulmalla, -korkeudella ja/tai -rajauksella?

2. Varmista oma pukeutumisesi mielellään jo pari päivää ennen tilaisuutta; mahtuuko asu vielä päällesi, onko se puhdas ja onko kaikki osat tallella (esim. vyö, kangasliina takin taskuun, kengät). Kerää kaikki osat yhteen ja ripusta kokonaisuus johonkin turvalliseen paikkaan odottamaan päällepukemista. …


Image for post
Image for post

Sorin Sirkuksen joulushowsta on tullut jo perinne, enkä enää edes muista, kuinka mones kerta tällä kertaa oli vuorossa. Kertaakaan ei ole joutunut pettymään ja tämä kerta ei ollut poikkeus. Nuoret sirkustaiteilijat ovat tietenkin shown keskiössä, mutta heitä tukevat aivan huipputason puvustus, lavastus, valaistus sekä musiikki.


Image for post
Image for post
  1. Muutama vuosi sitten sain tarjouspyynnön yrityskuvauksesta, joka päättyi lopulta siihen, että yrittäjä totesi minulle “Kaverini voi ottaa kuvat melkein ilmaiseksi, joten en näe mitä lisäarvoa saan sinun kautta saatavilla kalliimmilla kuvilla.”
  2. Kysyin erään urheilulajin vetäjältä onko heillä tarvetta urheilukuville ja hän vastasi “Oli meillä kerran kamera mukana reeneissä, mutta ei niistä kuvista oikein tullut mitään, kun tuo meidän laji ei ole niin kuvauksellinen — emme siis tarvitse sinun palveluita.”
  3. Tuttavani kysyi tarjousta kaksihenkisen yrityksensä henkilökuvista ja päätyi lopulta tilaamaan kuvat yrityskumppaninsa tutulta, koska saivat kuvat sitä kautta melkein ilmaiseksi.

Nämä tapaukset ja etenkin niistä viimeisin sai minut pohtimaan kysymystä “miten valitsemme palveluntarjoajan?”. Esimerkiksi jos etsimme suutaria, hammaslääkäriä tai autokorjaamoa, niin suurin osa varmasti valitsee halvimman vaihtoehdon, jos yrityksestä saatava mielikuva on kunnossa. …


Image for post
Image for post

Vuosien mittaan olen kokeillut eri tapoja jakaa kuvia asiakkaiden kanssa. Melko vakiintunut tapa on ollut käyttää Flickr- ja Dropbox-yhdistelmää; tällöin asiakas on voinut selata kuvia Flickristä ja Dropboxista hän on voinut ladata kaikki kuvat yhtenä zip-pakettina.

Tämä on toiminut melko hyvin, mutta muutama asia on alkanut itseä hiertämään. Ensinnäkin jos Flickristä ei ole käytössä maksullista versiota, niin asiakas on nähnyt mainoksia kuvia selatessaan — ei kovin ammattimaista. Toisekseen yksittäisten kuvien lataaminen Flickristä on melkoisen etsimisen takana, jos palvelua ei ole entuudestaan käyttänyt. …


Image for post
Image for post
pexels.com

Sopiessani viimeisimmän ottelun kuvaamisesta, minulta kysyttiin mahdollisuuksista toimittaa kuvia jo ottelun aikana. Siinä vaiheessa huomasin, etten ollut aikaisemmin moista tehnyt ja lähdin selvittämään miten kuvat saisi nopeasti julkaisuun.

Canon 7D Mark II:ssa on oiva ominaisuus kuvien merkkaamiseen. Kuvia selatessa voi painaa Rate-painiketta, jolloin kuva merkitään tähdellä. Tämä sama merkintä näkyy esim. Lightroomissa, jolloin mieleeni juolahti, että voisiko Lightroomiin tuoda (import) vain tähti-merkityt kuvat. Pikainen testi osoitti, että eihän se ollut mahdollista.

Mutta miksi en toisi ensin kaikkia kuvia ja sen jälkeen listaisi vain tähdellä merkityt? Siitä yksinkertaisesta syystä, että parin sadan kuvan tuominen Lightroomiin kestää ikuisuuden; ainakin jos sen suhteuttaa siihen 15 minuutin ottelutaukoon, jonka aikana pyrin saamaan kuvat julkaistuksi. …


Image for post
Image for post

Jälleen yksi syy tykätä Fujifilm X-Pro2:sta — kuvien muokkaaminen ja julkaisu tien päällä käy (yleensä) ilahduttavan sulavasti. Tämän kirjoituksen kuvat otin Fujinon XF23mmF2 R WR -linssillä ja kuvat tallentuivat raakamuodossa muistikortille. Myöhemmin selasin kuvia läpi kamerassa ja tallensin muutaman JPEG-versiona käyttäen Classic Chrome -filmisimulaatiota. Osassa kuvia myös vähensin valotusta yhden aukon verran.

Tämän jälkeen lähetin kuvat puhelimeen ja avasin kuvat Snapseed-kuvankäsittelyohjelmassa. Siellä tein oikeastaan vain rajauksen ja yhteen kuvaan silmien kirkastustuksen sivellintyökalulla. Tämä pikamuokkaus tarjosi mukavaa vaihtelua isompitöiseen Lightroom + Affinity Photo -prosessiin. Kaikkeen käsittelyyn pikamuokkaus ei sovi, mutta esim. matkakuvien julkaisu reissun päällä on oiva käyttökohde.


Image for post
Image for post

Maaliskuun alussa käytiin kaveriporukalla katsomassa jalkapalloa Roomassa ja siinä sivussa jäi aikaa myös valokuvaamiselle. Tämä oli itselleni toinen kerta kaupungissa ja tällä kertaa keskityin suurimmaksi osaksi ihmisten kuvaamiseen.

About

Heikki Saarinen

www.valomatka.com - lempääläinen henkilökuviin erikoistunut valokuvaaja.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store