Henkilökuvan lopputulokseen vaikuttavat itse kuvattavan henkilön lisäksi kuvauspaikka, vuorokaudenaika sekä vuodenaika ja säätila — näin pelkistetysti sanoen. Näitä muuttujia vaihtelemalla kuvista saadaan hyvinkin erilaisia. Tässä kirjoituksessa käydään esimerkkikuvin läpi millainen vaikutus kuvauspaikalla on lopulliseen kuvaan.

Lopputulema on se, että henkilökuva voidaan ottaa missä tahansa — omalla takapihalla, parkkihallissa, luonnon helmassa tai toimistossa. Päätettäväksi jää kuinka paljon ja kuinka selkeästi ympäristöä halutaan kuvassa näyttää.

Image for post
Image for post

Hääkuvaukseen oli noin kaksi viikkoa aikaa ja selasin Kameratorin Fuji-tarjontaa. Lista lataantui ja siinä se oli — musta X100F. Mietin asiaa muutaman sekunnin, vaikka tiesin jo lopputuloksen. Tunnin päästä kävelin liikkeestä ulos ja olin… hämmästynyt X100F:n omistaja.

Hämmästyksen syy oli se, että vaikka olin juuri saanut omakseni tämän kauan himoitsemani kameran, en tuntenut niin suurta innostusta mitä olin ajatellut. Selitin asian itselleni sillä, että nyt hallussani oli “the paketti”, joka ei täydennystä enää tarvitse — X-Pro2 + 56mm f/1.2 ja X100F. Etsintä oli niin sanotusti ohi ja nyt pystyin keskittymään “vain” kuvaamiseen.

Image for post
Image for post

Olin jo Canon-aikaan tottunut 85mm ja 35mm polttoväleihin (Canon 5D + 85mm f/1.8 ja Canon M + 22mm f/2) ja nyt käytössäni oli tuo sama paketti Fujin kuoseissa. Hääkuvausta ajatellen tämä Fujin versio tuntui juuri sopivalta, sillä molemmista rungoista löytyy täysin äänetön elektroninen suljin. Tosin X100F:n normisuljinkin on melkein äänetön ja etenkin keinovalaistuksessa se on hyvä juttu — elektronisella sulkimella otettuihin kuviin voi tulla tummia ja vaaleita juovia (banding). …


Image for post
Image for post

Useille meistä tulee eteen elämäntilanne, jossa valokuvaamiseen ja valokuvien käsittelyyn sekä organisointiin jää vähemmän aikaa. Tällöin tilanteeseen sopivasta kamerasta, vakiintuneesta työnkulusta (workflow), mobiilikuvankäsittelystä sekä sopivasta tietokoneesta on suuri apu.

Sopiva kamera

Parhaiten mukana kulkee sellainen kamera, joka on helppo ottaa mukaan ja jota on vaivatonta käyttää. Kännykkä on näillä kriteereillä lähes ideaali kamera, etenkin kun opettelee kamerankäytön pikatoiminnot (eli miten kameran saa käyttöönsä lukitulta näytöltä). Mikäli kännykän kuvanlaatu ei riitä, niin mukaan lähtee parhaiten pieni ja kevyt kamera.

Pienuuden ja keveyden lisäksi hyötyä on mahdollisuudesta kuvata takanäytöltä. Etsimelle on aikansa ja paikkansa, mutta jos haluaa kuvata vaivattomasti, niin takanäyttö antaa siihen mahdollisuuden. Sen avulla on myös mahdollista kuvata lähes maan tasosta ilman, että joutuu menemään vatsalleen makoilemaan. …

About

Heikki Saarinen

www.valomatka.com - lempääläinen henkilökuviin erikoistunut valokuvaaja.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store