Петриківські розписи в інтер’єрі. Випуск 1

Helen Skachenko
7 min readApr 21, 2018

Магія розписів Марфи Тимченко, Івана Скицюка та
Олени Скицюк

У Києві, на сучасній вулиці Великій Васильківській, 54, був дитячий магазин іграшок «Казка». Його стіни прикрашали 35 панно, розписаних петриківським розписом за мотивами 50 казок: українських, російських, народів світу.

Панно виконали народний художник України, заслужений майстер народної творчості Марфа Тимченко, її чоловік Іван Скицюк та донька Олена Скицюк.

Виконано розписи було у 1979 році до Міжнародного року дитини. Загальна площа роботи складала 270 м2.

Крім стін та шести прямокутних колон з казковими сюжетами у магазині був басейн, викладений декоративною плиткою з розписами та піч із казковими героями, оздоблена традиційним петриківським розписом. У кінці торговельної зали — невеличке кафе, оформлене за мотивами казки «Кицькин дім».

Розписи стін та колон були виконані в оригінальному сюжетно-пейзажному стилі живопису Марфи Тимченко, заснованому на принципах петриківського розпису. Всі три автори створювали та розробляли свої власні сюжети.

Допомагали авторам виконати розписи за їхніми ескізами художниці: Наталія Гуч, Неля Потова, Ніна Кіріненко і Тамара Жукова, дочка відомої художниці Віри Клименко-Жукової. На певному етапі до створення розпису долучалася також група майстрів з Петриківки на чолі з Надією Шулик.

Спілка художників України визнала розпис «Казки» кращим розписом року.

У 2002 році магазин було викуплено концерном “Європродукт” і під час реконструкції всі розписи були закриті гіпсокартоном і вважалися знищеними. У жовтні 2017 року компанія RedНead Family Corporation, до мережі якої нині належить магазин, анонсувала реставрацію розписів учнями Марфи Тимченко. До реставрації залучено Олену Скицюк та її дочку художницю Олену Кулик. Також будуть залучатися декілька професійних художників–реставраторів.

Розписи магазину «Казка» отримали дуже високі оцінки мистецтвознавців і широке визнання.

Заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства В. А. Щербак писав: «Квітково-сюжетні буйнобарвні композиції особливо вражали маленьких відвідувачів, які радісно впізнавали тут немало улюблених казкових героїв з неабиякою майстерністю і проникливістю зображених серед фантастичних квітів, дерев та зела Завдяки розписам магазин «Казка» впродовж тривалого часу був, по суті, одним з найоригінальніших і найпривабливіших художніх об’єктів міста».

Крім того, В А Щербак характеризував розписи інтер’єрів магазину «Казка» як «один з шедеврів декоративного малярства».

Мистецтвознавець і арт-критик З А Чегусова, заслужений діяч мистецтв України, характеризувала розписи магазину «Казка» як «твори монументально-декоративного мистецтва найвищої художньої цінності» і зокрема писала: «майстри створили унікальні настінні декоративні розписи в інтер’єрі магазину іграшок «Казка» в Києві, що закохали в їхню творчість усіх киян».

Заслужений художник України Ірина Левитська писала: «Органічним вплетенням народного мистецтва в архітектуру стали розписи Івана Скицюка та Марфи Тимченко в магазині дитячої іграшки «Казка» в 1979 роцi Це була виставка казок, куди водили дітей за зразкову поведінку в нагороду Розпис за мотивами казок — це світ дитини, зрозумілий і масштабний Це був діючий музей».

Подібний розпис у 1981 році родина виконала у центральній дитячій бібліотеці міста Біла Церква, розписавши «Кімнату казок»: повітряну, підводну і земну.

Марфа Ксенофонтівна Тимченко

Марфа Тимченко — народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, перший лауреат премії імені Катерини Білокур.

Член Національної спілки художників і Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Народилася 22 березня 1922 р. у с. Петриківки на Дніпропетровщині.

Навчалась у початковій місцевій школі, де її першим педагогом став Олексій Федосійович Статива. Закінчила Петриківську художню школу, навчаючись у народної майстрині Тетяни Пати.

Далі творчий шлях Марфи Тимченко проліг до Києва, де вона продовжила навчання у школі майстрів народного мистецтва та художньо-промисловому училищі.

У 1941 році стала працювати на фарфоровому заводі у місті Коростені на Житомирщині. Від 1951року, упродовж тридцяти творчих літ, працює на Київському експериментальному кераміко-художньому заводі, розвиваючи новий самобутній напрямок у декоруванні української порцеляни.

Виконуючи чудове оригінальне декоративне оздоблення художнього фарфору, М.Тимченко створює прекрасні станкові декоративні композиції на папері, картоні, полотні гуашшю, темперою, аквареллю, в яких своєрідно інтерпретує елементи петриківського розпису.

Багатогранний талант майстрині виявився у різних галузях та жанрах мистецтва — декоративному малюванні, пейзажному і монументальному живописі, орнаментальному розписі на тканині і порцеляні, дереві.

Олена Іванівна Скицюк

Олена Скицюк — донька художників Марфи Тимченко та Івана Скицюка. Член Національної спілки художників України (з 1978), Національної спілки майстрів народного мистецтва України (з 1993).

Лауреат премії імені Катерини Білокур (2011).

Народилася 16 січня 1950 року у м. Київ. Упродовж 1968–1973 років навчалася у Львівському державному інституті декоративно-прикладного мистецтва (зараз — Львівська національна академія мистецтва). У 1973–1974 роках працювала на Київському експериментальному кераміко-художньому заводі, оздоблюючи розписом порцеляну, а з 1974 р. — на Київському комбінаті монументально-декоративного мистецтва.

З 1996 року викладала у Київській дитячій академії мистецтв, від 2000 — у Інституті декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука.

У мистецтві Олена Скицюк продовжує творчі ідеї Марфи Тимченко, оздоблюючи порцеляну петриківським розписом і виконуючи оригінальні сюжетні картини.

Джерела:

1. Архів родини Тимченко-Скицюк [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://fineartukraine.com/?/COMMON%20ARTISTIC%20WORKS/FAIRY%20TALE/ — Назва з екрана.

2. Кара-Васильєва Т. Марфа Тимченко / Т. Кара-Васильєва // Українки в історії / за заг. ред. В. Борисенко. — Київ, 2004. — С. 319–321.

3. Кошеля О. А. Декоративні розписи Марфи Тимченко: традиції та новаторство / О. А. Кошеля // Тридцять третя Міжнародна наук.-практ. конф. «Інноваційний потенціал світової науки — ХХI сторіччя» (20–27 трав. 2015 р.). — Київ, 2008. — С. 43–44.

4. Марфа Тимченко : альбом / упоряд. Б. Бутник-Сіверський. — Київ : Мистецтво, 1974. — 29 с. : іл.

5. Марфа Тимченко : комплект з 28 листівок / упоряд. та авт. ст.
О. І. Шестакова. — Київ : Мистецтво, 1980. — (Майстри народної творчості). — Текст укр., рос., англ., фр., нім., ісп. мовами.

6. Марфа Тимченко. Малярство. Розпис. Фарфор : альбом-каталог / авт.-упоряд. Є. Шевченко ; вступ. ст. Є. Шевченко, В. Щербак. — Київ : Народні джерела, 2007. — 152 с. : іл.

7. Мастерица Елена Скицюк [Электронный ресурс]. — Режим доступа: http://vakin.livejournal.com/789878.html. — Загл.с экрана.

8. Настінні розписи магазину іграшок «Казка» [Електронний ресурс] // Вікіпедія. Вільна енциклопедія. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki. — Назва з екрана.

9. Олена Скицюк про петриківський розпис [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://www.polit.ua/articles/2012/04/03/rospis.html. — Назва з екрана.

10. Олена Скицюк про початок реставрації казкових стінописів [Електронний ресурс] : інтерв’ю від 10.12.2017 р. // Petrykivka : авторський блог Ігоря Лісного про петриківку. — Режим доступу: http://petrykivka.dp.ua/interv-yu-olena-skitsyuk-pro-pochatok-restavratsiyi-kazkovih-stinopisiv/. — Назва з екрана.

11. Скицюк Іван Степанович // Художники України : енциклопед. довід. Вип. 1 / авт.-упоряд. М. Г. Лабінський. — Київ, 2006. — С. 508.

12. Скицюк Олена Іванівна // Художники України : енциклопед. довід. Вип. 1 / авт.-упоряд. М. Г. Лабінський. — Київ, 2006. — С. 508.

13. Тимченко Марфа Ксенофонтівна // Митці України : енциклопед. довід. / упоряд.: М. Г. Лабінський, B. C. Мурза ; за ред.
А. В. Кудрицького. — Київ, 1992. — С. 575.

14. Ховрах Марина. У київському магазині “Казка” хочуть відновити шедеври петриківського розпису [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://ukrreporter.com.ua/culture/u-kyyivskomu-magazyni-kazka-hochut-vidnovyty-shedevry-petrykivskogo-rozpysu.html. — Назва з екрана.

15. Шестакова О. Марфа Тимченко. Іван Скицюк. Декоративний розпис [Електронний ресурс] / Музей укр. нар. декор. мистецтва. — Режим доступу: http://www.mundm.kiev.ua/EXHIBIT/MTYMCH. SHTML. — Назва з екрана.

Підготувала Олена Скаченко

У рамках культурно-просвітницького проекту наукової бібліотеки КНУКіМ “Скарби нації”

--

--