- Røyking er ikke kult, sa de!

Det hjelper ikke å fortelle de unge hva som ikke er kult og hva som er kult. Det bestemmer de selv. Vi er voksne. Vi forstår jo ingenting.

Når jeg var ung så ble vi fortalt at det å røyke sigaretter ikke var kult. Likevel sto de kuleste kidza på ungdomsskolen og smugrøykte.

I den alderen er det ikke lett å skille mellom kul og lur. Når jeg tenker tilbake på den tiden og tenker på mange av de som sto og røykte så var det ikke mange av de som nødvendigvis var med å høynet karaktersnittet i klasserommet. Hvordan skoleverket og Reform 94 påvirket oss som vokste opp på 90-tallet er en helt annen diskusjon. Så nok om det.

Det som slår meg er at vi på den tiden fikk beskjed på skolen at å røyke ikke var kult. At røyking dreper. Det var på en måte det sterkeste kortet skolen hadde å gi oss.

Men ingen av de kule på skolen hadde havnet under torva pga røyking. Som ungdom flest så tenkte vi ikke på livet etter fylt 30. Vi levde som alle andre i nuet.

Så spoler vi frem i tid. Til i dag. 25 år har gått. Ungdom røyker fortsatt. Selv voksne som har blitt 25 år eldre røyker fortsatt. Men jeg har et inntrykk av at det er mange færre av dem nå. Staten har gått fra å si at noe ikke er kult til å legge opp til en hinderløype. Røykeloven, innpakning og tilgjengelighet av tobakk er endret på.

Røyking er fortsatt ikke kult. Men mitt inntrykk er at de unge ikke får beskjed om hva som er kult eller ei. For en ting har ikke endret seg fra den gang jeg var tenåring og frem til i dag. De unge lar ikke oss voksne fortelle dem hva som er kult.

Som småbarnsfar så sperret jeg opp øynene når Newton på NRK Super viste to par ekte menneskelunger. Det ene paret var fra et menneske som ikke røykte. Det andre paret fra et menneske som hadde røkt tobakk. Oisann! Skal si min 6 år gamle sønn sperret opp øyene og uoppfordret lovet at han aldri skulle røyke. Det er jo lett å love som 6 åring.

Jeg håper de samme bildene med jevne mellomrom blir vist på fjernsynet de neste 10 årene. For det var ikke bare 6-åringen som sperret opp øynene. Jeg hevet et øyenbryn eller to jeg også.

Den sammenligningen av to ekte lunger liggende på et bord gjorde mer inntrykk på meg enn skremselspropagandaen om at de voksne ikke ville synes jeg var kul om jeg røkte på 90-tallet.

Så stor kudos til Newton anno 2017. Kaktus til anti-røykekampanje anno 90-tallet.