2023'te Borsada En Çok Yükselen Hisseler, Kazandıran Hisse Senetleri

Hepekonomi
2 min readJan 8, 2024

--

Savaşlar, depremler, seçimler derken sıkıntılarla dolu bir seneyi geride bıraktık. Her anlamda sorunlu bir sene gibi geçen 2023, borsa yatırımcıları açısından ekstra sıkıntılı geçti. Yatırımcıların genel olarak para kaybettiği bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle enflasyon oranlaması yapıldığında çok az bir kesim yatırımcı para kazanmıştır diyebiliriz. Peki 2023'te hangi hisseler kazandırdı? Yatırımcıların en çok para kazandıran hisseler hangileri oldu? İşte 2023'te en çok değer kazanan şirket hisseleri ve 2024 beklentileri

2023'te En Çok Yükselen Hisseler

Likidite sorunlarıyla 2023 yılının son bir kaç haftası oldukça sıkıntılı geçti. Yan tahtalarda yaşanan aşırı satışlar, GUBRF tahtasının taban üstüne taban yemesi gibi detaylar borsa genelini de olumsuz etkiledi. 2024'ün ilk haftasında ise kısmen yaraların sarılmaya başlandığı izlenimi görülüyor.

2023 yılında en çok para kazandıran hisseler hangileri oldu diye detaylı bir araştırma yaptık. Burada aslında yatırımcıların hisseleri hangi fiyattan alıp sattıkları önemli. Bu nedenle net rakamlar söylemek belki doğru olmayabilir. Ancak yıl genelinde en çok yükselen hisse senetleri belli. Bu nedenle tabloyu 2023'te en çok değer kazanan şirket hisseleri olarak paylaşalım.

2023'te en çok değer kazanan hisse senetleri, en çok yükselen hisseler

tabloda hem tl bazlı getiri, hem dolar bazlı getiri hem de BIST100 endeksine göre rölatif geliri paylaşılmış. Tablonun detaylı haline 2024'te borsa ne olur sayfasından ulaşabilirsiniz.

2024'te Borsa İstanbul Rekor Kırar mı?

Şunu açıkça belirtmekte fayda var ki 2024'te borsada rekor kırılma ihtimali oldukça yüksek. Çünkü her ne kadar son birkaç hafta sıkıntılı geçmiş olsa da, ekonomik veriler, haber akışları ve teknik göstergeler borsada 2024 yılında yeni bir ralli olacağına işaret ediyor.

ABD Merkez Bankası FED’in faiz indirimine gidecek olması, ECB ve BOE’nin de onu takip etmesinin bekleniyor olması hisse senedi piyasaları için pozitif.

TCMB’nin de Ocak ayında 250 baz puan faiz artırarak, faiz artırımlarına son vermesinin beklenmesi diğer pozitif bir beklenti.

Eğer Rusya-Ukrayna ile İsrail-Filistin savaşları son bulur ise, bu durumda Borsa İstanbul için oldukça pozitif gelişmeler içerisinde yer bulacaktır.

Diğer taraftan kredi derecelendire kurumlarının not ve görünüm konusunda Türkiye’yi pozitif değerlendireceğine yönelik beklentiler de yüksek. İlk değerlendirme Moody’s 12 Ocak tarihine gelecek. Muhtemelen bir not artırım ihtimali düşük ancak görünümün pozitife çevrilme olasılığı yüksek. Bu yönde beklentiler mevcut. Yine yıl içerisinde not artırımı beklentileri de güncelliğini koruyor.

Seçimler yaklaşırken ekonomi yönetiminin reformlara devam edip etmemesi, seçimler sonrasında ekonomi yönetimine herhangi bir müdahale olup olmaması da kredi derecelendirme kuruluşlarının radarında olacak. Bu nedenle parasal sıkılaştırma politikasının erken sonlandırılması derecelendirme kuruluşlarının negatif değerlendirmesine neden olabilir. Dolayısıyla para politikasında atılacak adımları dikkatle takip etmekte fayda olacaktır.

Son olarak döviz kurlarının nasıl fiyatlanacağı da önemli bir gösterge olacak. 2024'te dolar ne olur , nereye kadar yükselir sorusunun cevabı da, kurumların değerlendirmeleri açısından önemli olacaktır.

--

--