Skulle vi sluttet å spise brød?

Det er ikke bare bunnløs applaus og lovord fra min side når det kommer til nye oppstartsbedrifter som utfordrer det eksisterende.

Ta for eksempel de som leverer brød på døren. Det skaper noen arbeidsplasser, men ikke fordi vi spiser mer brød. Det er fordi vi kjøper mindre brød i matbutikken. Likevel går de fleste på butikken, likevel kastes brød og det brukes mye energi på transport for å levere tjenesten. Det er ikke bærekraftig. Det er kanskje litt mer lettvint, men det er ikke løsning som er god over tid. Dette er den tøffe sannheten.

Jeg nevner ikke navn, men det kjede med frisørsalonger vokser frem ved å kutte priser og tid det tar for å fjerne hår. Det vokser, og faller kanskje til ro med god lønnsomhet; men andre frisører må legge ned. De er ikke like effektive. Ikke like kjent. Og kundegrunnlaget fordufter.

Det er vanskelig å formulere seg. Jeg sitter ikke på noen løsning, jeg kan ikke lene meg til forsking. Men det er grubleren i meg som skriver disse ordene.

Det blir som å ferie selvmål som om det skulle vært mål

Vel: Vi mennesker får ikke flere grunnleggende behov enn vi allerede har. Vi får heller ikke mer tid. Men vi får nye tjenester.

Jeg tror ikke det ligger noe vondt i gründere. De er modige. De vil gjøre det bedre. Tanken er flott.

Derfor må vi tenke større, uten for våre egne grenser. Det er svært krevende. Men det er der vi kan høste inn penger som driver landet.

Oppstartsbedrifter må ta langt større ansvar – for sine kunder, ansatte, samfunnet og verden. Gründere må være en del av løsningen som gjør at verden kan utvikle seg bedre for alle.