Elektronik Kitap ve Kindle Hakkında

Hasan Sütcüoğlu
4 min readJan 26, 2016

--

Sık kitap okuyan birisi değilim, itiraf edeyim, ne zaman okumaya vakit bulsam ya Internet üzerinde blogları okuyorum ya da ilgimi çeken videolar arasında geziniyorum. Sanıyorum bugün her şeyi “konsantre” ve “hızlı” yaşamanın beraberinde getirdiği olumsuzluklardan birisi de bu, uzun paragraflar — betimlemelere zaman ayırmak yerine “özetlerle” idare etmek.

Diğer taraftan, kitap konusunda tam bir maymun iştahlıyım. Ne zaman Nezih, D&R, Remzi gibi kitapçıları görsem mutlaka kitap kısmında bir tur atıp kapağı ilgimi çeken kitapları karıştırırım. Üstelik okumayacağımı bildiğim halde, gün gelir okurum diye elim boş çıkmıyordum eskiden, en azından artık bu maymun iştahımı dizginlemeyi başardım.

Konuyu dağıtmamayı başarabilirsem e-Kitap okuyuculara getireceğim. Benim gibi “az” okuyan bir teknoloji düşkününü bile kitap okur hale getiren ürün oldu “Kindle”. Aslında Kindle olarak özelleştirmemek lazım, piyasada pek çok elektronik kitap okuyucu var, Kindle bunlar içerisinde kalite ve özellik bakımından en başarılılarından birisi. Bu yazı içerisinde, alışıla geldiği üzere elektronik kitap okuyucuların teknik özelliklerini birbirleri ile kıyaslamak yerine, neden elektronik kitap okuyalım fikrine odaklanmak istiyorum.

Öncelikle “kitap kokusu gibi yok” diyen arkadaşları kenara ayıralım. Henüz “kokulu” Kindle çıkmadı, dolayısı ile her şeyin eskisi makbuldür diye düşünenleri bu yazı ile ikna etmem mümkün olmayacaktır. Diğer taraftan, acaba daha çok kitap okumamı sağlar mı, kullanabilir miyim diye düşünenler için faydalı olacağını umuyorum.

Kindle / e-Kitap Okuyucu Nedir?
Adı üzerinde, kağıda mürekkep baskı yerine elektronik mürekkep kullanan bir ekran üzerine kitap okumamızı sağlayan cihazlara elektronik kitap ya da kısaca e-Kitap deniliyor. Klasik bir bilgisayar / tablet / telefondan en önemli farkları ekran teknolojileri. Bu cihazların ekranında bir yazı okumakla, kağıtta mürekkeple basılmış bir yazıyı okumak arasında fark yok.Neden bahsettiğimi anlamanız için aşağıdaki fotoğrafa bakabilirsiniz;

Avantajları Neler?
Klasik kitaba göre en büyük avantajı aslında boyutları. 200–300 sayfalık bir kitabı yanınızda taşımanız demek ağırlık demek. Üstelik tek bir e-Kitap içerisinde yüzlerce hatta binlerce kitabı taşımanız olası. Bunun dışında kitaplarda arama yapma, pratik ayraç ekleme, not alma, altını çizme gibi pek çok özelliğe de sahipsiniz. Güneş altında (örneğin kumsalda) kitap okumanızda hiç bir sorun yok, üstelik gece yatmadan hemen önce karanlıkta da ışıklı modelleri sayesinde kitap okuyabilirsiniz. Pili, elektronik aletlerde alıştığımız gibi her gün ya da gün aşırı şarj olmak zorunda değil. Günde 1–2 saat okuyacaksanız genelde ayda bir (evet ayda hatta iki ayda bir) şarj etmek yeterli oluyor.

En önemli avantajı ise bilgisayar, tablet vb. gibi gözlerinizi yormuyor.

Dezavantajları Neler?
Kitap kokmuyor.

Şaka bir yana düşününce çok da elle tutulur bir olumsuz tarafını göremiyorum. Belki şu an için en büyük olumsuzluğu, basılı her kitabın elektronik kitap sürümünü bulamamanız. Ama bu konuda oldukça iyi çalışan gruplar var.

Okumaya Etkisi
Açıkçası Kindle edindikten sonra ilk 2–3 kitabı hevesten okudum. Ancak, okumaya devam etmemde iki özellik etkili oldu. İlki, kitaplarda hoşuma giden kısımları işaretleyebilmem ve bu kısımları bir tekst dosyası olarak açıp blog yazılarımda kullanabilmek, müthiş bir kolaylık. İkincisi ise taşınabilirliği. Yazının başında bahsettiğim gibi özel bir “okuma vakti” yaratmıyorum, bu nedenle toplu taşıma araçları ile bir yere giderken, bir yerde birisini beklerken kısaca zaman harcamanız gereken her zaman kitaplarınız yanınızda. Bu da otomatik olarak kitap okumaya teşvik ediyor sizleri.

Bunun haricinde Kindle (ya da diğer e-Kitaplar) çok fazla özellik barındıran cihazlar değiller ki bu okumak için bir avantaj. Ne zaman iPad’de bir şeyler okumaya kalksam, ya üstten bir bildirim geliyor, ya birisi mesaj atıyor ya da elim Facebook / LinkedIn uygulamarı üzerine gidiyor ve kitap okumayı yarım bırakıp daha renkli “konsantre” içeriklere dalıyorum. Oysa Kindle ile sadece kitap okunabiliyor, bence bu önemli bir avantaj.

Yabancı Kaynaklar
Eğer Türkçe harici yabancı kaynakları da takip ediyorsanız, e-Kitap okuyucular daha da değerli hale geliyor. Bir kitabın basılı kopyasının Amazon’dan satın alındıktan sonra elinize ulaşması en az 1–2 hafta. Oysa, e-Kitap hali varsa dakikalar içerisinde satın aldığınız kitabı okumaya başlayabiliyorsunuz.

Sonuç
Her geçen gün daha çok elektronik kitap piyasada bulunurken, eğer sık seyahat eden ya da trafikte çok vakit geçiren biriyseniz, elektronik kitap okuyuculara bir şans verin. Kitap nasıl satın alınır, nasıl e-Kitap biçimine dönüştürülür gibi pek çok konuda Internet üzerinde çok sayıda kaynak bulmanız mümkün.

--

--