Patrick Goldsteen: “Als we geen fouten maken, experimenteren we niet”

Hacking Innovation | Hike One
Hacking Innovation
Published in
7 min readOct 5, 2018

Interview: Christel Don, Fotografie: Frank Poppelaars.
Productie: Hike One.
This article is also available in English.

Dit is het zesde interview in een serie interviews met innovatiemanagers in corporate Nederland.

Patrick Goldsteen (37), Innovation Director bij Talpa Radio en JUKE

Op de glazen wand in het kantoor van Patrick Goldsteen (37), Innovation Director bij Talpa Radio en JUKE, hangt een wirwar aan roze en groene post-its. Van links naar rechts zijn vijftien namen te lezen van product owners en teamleads die hij aanstuurt met daaronder de projecten waarmee ze bezig zijn. “Dit illustreert mooi waarom mijn hoofd af en toe overloopt”, lacht Goldsteen. Nog even los van het feit dat hij elke week met iedereen bijpraat, ‘ik probeer vooral een coachende rol in te nemen’, is Goldsteen ook continue bezig om verbindingen te maken. Een format van Talpa TV dat ook bij TV 538 geïntegreerd kan worden, bijvoorbeeld. Zit hij de ene dag bij een strategisch overleg van Talpa Network, het andere moment heeft hij een meet-up met enkele product owners om te kijken of ze nog ‘on track’ zitten met de performance van de apps en websites. “Dan fiets ik er vaak nog even wat strategische doelstellingen van Talpa Network in, want we vinden steeds meer haakjes met elkaar.” Dat laatste is essentieel, want je maakt volgens Goldsteen alleen ‘echte sprongen’ als je allerlei ontwikkelingen aan elkaar weet te knopen, en laat dat nu net zijn kracht zijn.

De nieuwe wereld

Als Goldsteen de vraag krijgt wat hij precies doet als Innovation Director (en die vraag krijgt hij nogal eens), dan wijst hij meestal eerst naar zijn kleurige post-it-collage aan de muur. .“Ik werk voor Talpa Radio, onderdeel van het grotere Talpa Network. Mijn werk is heel divers: denk aan het inrichten van nieuwe teams van product tot content, het invoeren van growth hacking, experimenten bij productontwikkelingen, lanceren van voice skills maar ook het realiseren van nieuwe formats voor TV 538 of onze YouTube-kanalen. Ons doel daar is bijvoorbeeld dat we de jonge 538 doelgroep op YouTube weten te vinden.” Talpa Network moet hét mediabedrijf van de toekomst worden, aldus Goldsteen. “Het is nogal wat om in deze tijd zo’n groot bedrijf neer te zetten dat zoveel facetten van media beheert. Daarbinnen investeren we ook bij Talpa Radio veel in digitaal: we willen sprongen nemen, geen kleine stapjes.”

“Je maakt alleen ‘echte sprongen’ als je allerlei ontwikkelingen aan elkaar weet te knopen.“

Andere werkwijze

Een voorbeeld van zo’n sprong is de streaming muziekdienst JUKE dat Goldsteen ook onder zijn hoede heeft. JUKE is een start-up binnen Talpa Radio in samenwerking met MediaMarkt. “Het is, in een notendop, de verbindende brug tussen radio en on demand streaming”, vertelt hij. “Alle luisterbehoeftes van onze luisteraars komen daar samen: we bieden 50 miljoen muzieknummers, maar ook de eerste podcasts, speciale audio formats, live radio en het beste van radio on demand. Allemaal op één plek.” Goldsteen noemt JUKE ‘de belichaming van onze transformatie’, vanwege de innovatieve manier van werken. “JUKE hebben we samen met gebruikers gebouwd. We doen design sprints, hebben user test panels, draaien experimenten met prototypes en werken bijvoorbeeld met een businessmodel canvas in plaats van een uitgekristalliseerd businessmodel. Dat doen we in een agile-scrum-team, dus alle disciplines die we nodig hebben zitten in één team.”

Patrick Goldsteen, 'Hé Alexa, zet Radio 538 op.'

Fouten durven maken

Noem Goldsteen gerust een corporate troublemaker pur sang, want er zijn weinig momenten dat hij níet tegen de stroom inzwemt, verklaart hij lachend. “Ik ben van nature onrustig, het kan mij niet snel genoeg gaan. Daarom pas ik goed bij Talpa, want hier kunnen dingen snel, iedereen heeft wel iets van die onrust. Aan de andere kant: de radio business draait al decennia optimaal. Kom ik daar met m’n ‘full funnel marketing’ en het idee dat het distributiebeleid anders moet.”

“Fouten durven maken, een format durven lanceren dat in eerste instantie misschien geen viewers heeft.“

Volgens Goldsteen loert soms dan ook het gevaar dat hij te ver voor de troepen uitloopt, met het risico dat hij teams niet meekrijgt. “Dus is het essentieel dat ik mijn verhaal goed vertel, zodat iedereen kan meekomen. En zeker niet alles klakkeloos ga veranderen, want dat is nergens voor nodig.” Als voorbeeld noemt hij het YouTube-kanaal van 538. “Daar hebben we de stap genomen om nieuwe formats uit te proberen: nieuwe gezichten in combinatie met onze eigen dj’s.” Volgens Goldsteen getuigt dat van lef. “Fouten durven maken, een format durven lanceren dat in eerste instantie misschien geen viewers heeft. Dat pakt de ene keer geweldig uit als een productie de miljoen kijkers aantikt en een andere keer komt iets de 10.000 kijkers niet voorbij. Dat is jammer, maar dan heb je het wel geprobeerd, dus kun je ervan leren.”

“Bij JUKE hangt een poster aan de muur waar we steeds onze tien grootste fouten opschrijven. Is het lijstje vol, dan trakteren we op bitterballen.”

Volgens Goldsteen is het durven maken van fouten daarbij essentieel. “Bij JUKE hangt een poster aan de muur waar we steeds onze tien grootste fouten opschrijven. Is het lijstje vol, dan trakteren we op bitterballen.” Het moet wel, vindt hij, want “als we geen fouten maken, experimenteren we niet. En als we niet experimenteren, gaan we niet vooruit.” Toch is het een dunne balans, geeft hij toe. “Als je een fout maakt, haal je ook de targets van die maand niet. We blijven een commercieel bedrijf.” Maar, zo vraagt hij zich af, hoe kun je iemand afrekenen op een goed uitgewerkt idee dat niet blijkt te werken, terwijl het wel is uitgerold volgens allerlei kwaliteitskenmerken? Wat dat betreft leert Talpa Radio ook weer van de werkwijze bij JUKE, legt Goldsteen uit, waar het normaal is om voortdurend nieuwe dingen uit te proberen. “We hebben veel gesprekken met het managementteam waarin ik laat zien hoe we bij JUKE experimenteren; we leren mensen om van tevoren een assumptie te maken, dat uit te werken, te valideren en live te zetten. Als er een gedegen methode onder ligt, kun je daar niet tegen zijn.”

Nieuwe vraagstukken

Als Goldsteen zijn werk goed doet, dan is Talpa Radio over twee jaar ‘all over the place’. “Nóg meer dan we nu al zijn”, lacht hij. “Je gaat radio overal vinden op de manier waarop je het als luisteraar wil. De hele gebruikerservaring zal continue verbeteren. Dan loop je bijvoorbeeld je huiskamer in en zeg je tegen je slimme speaker: hé Alexa, zet Radio 538 op. En dan gaat het programma verder waar je in de auto of op je werk gebleven was.” Het klinkt allemaal zo simpel, maar het is complexe materie, zegt Goldsteen. “We krijgen met allerlei nieuwe vraagstukken te maken. Neem de zelfrijdende auto waardoor je straks tijdens het rijden je handen vrij hebt. Dan ga je wellicht radio kijken in plaats van luisteren. Dus wordt het visuele aspect van radio nog belangrijker. Een vraagstuk waar we ook in de distributie iets mee moeten. Vroeger zaten we met een fm-mast en een zenderlicentie, nu verschuift dat steeds meer naar digitaal radio luisteren en kijken via allerlei verschillende apparaten.

Soms is er weleens het risico dat Goldsteen voornamelijk bezig is met het proces, ‘het optimaliseren van de organisatie’, waardoor hij te weinig tijd overhoudt voor zijn andere kracht: het bedenken van nieuwe producten. “Mijn persoonlijke uitdaging is dan ook dat ik die verdeling omdraai. Ik krijg vooral energie van het lanceren van zoiets als een JUKE Voice Assistent waarbij je door te praten tegen een speaker radio kunt luisteren.” Aan de andere kant geldt dat zijn dag goed is als hij en zijn team net dat ene dingetje weten te verzinnen om een luisteraar dichterbij te brengen, besluit Goldsteen. “Het vetste is het als het ons als team lukt om mensen te raken, of ‘aan te zetten’ — zoals we dat hier zeggen. Als ik bijvoorbeeld een aftermovie van een 538-concert in de Ziggo Dome terugkijk of een nieuwe app lanceer met het product team, dan denk ik: vet, dat sjeffen we hier toch maar wel met z’n allen!”

Patrick Goldsteen

Huidige functie: Innovation Director bij Talpa en JUKE sinds januari 2017
Opleiding: Bedrijfskunde en Informatica aan de Hogeschool voor Economische Studies Amsterdam (1996–2001)
Eerdere functies (selectie): Director Digital bij Talpa (2015–2017), diverse functies bij Sanoma: van product manager tot hoofdredacteur bij Playboy (2005–2015)
Favoriete innovatieboek: All Marketers Are Liars van Seth Godin
Onmisbare gadget: Smart Speakers van Amazon of Google
Indrukwekkende innovatie: SpaceX van Elon Musk

Deze publicatie wordt u aangeboden door Hike One:

  • Will je praten over je innovatief idee en wat je moet doen om het tastbaar te maken? Neem contact op met Martijn Pillich.
  • Gaat het volgende artikel in Hacking Innovation over jou? Neem contact op met Rick le Roy.

--

--

Hacking Innovation | Hike One
Hacking Innovation

Stories from the corporate trenches about fast paced innovation. Produced by Hike One. More on: https://hike.one