Ürün Yöneticiliği Size Uygun Bir Meslek Mi?

Hilal Rabia Yayla Koser
8 min readJun 12, 2023

--

Ürün Yönetimi son yıllarda çok popüler olan bir iş. Ayrıca yazılım sektörüne yakın olduğu için getirisinin de fazla olduğu düşünülüyor — görece doğru da olabilir — .

Eğer sadece kazancı için bu mesleğe girmek istiyorsanız, “oturur çalışır, paramı da alırım” diyorsanız, bence bir daha sorgulamalısınız. Ürün yöneticiliği, sabah 09.00 akşam 17.00 çalışılan, bir kere öğrendin mi öğrendiğini devamlı kullanabileceğin, kitabı olan bir meslek değil. Dolayısıyla belirli becerilere sahip değilseniz ya da bazı işleri yapmaktan hoşlanmıyorsanız, ürün yönetimi size çetrefilli bir iş olarak gelebilir.

Eskiden…

1. Okulunuzda dahil olduğunuz grup projesinin en yüksek puanı alması için elinden gelen her şeyi yapan o çocuk muydunuz?

Ürün yöneticisi, en iyi ürünü, en iyi özelliği sunabilmek için elinden ne geliyorsa yapar. Konuyla ilgili doğru kişileri bulmak ve bu kişilerle konuyu değerlendirmek üzere saatlerce toplantı yapabilir. Toplantılardaki tüm notları alıp paylaşmak durumunda kalabilir. İşlerin istediği gibi ilerlediğinden emin olmak için yapılan işleri takip etmesi gerebilir.

2. Grubunuzun okul projesini bitirmesine ve A almasına yardımcı olmak için elinden gelen her şeyi yapan, ardından övgüyü ve dikkatleri kendine değil de grubun üzerine çeken o çocuk muydunuz?

Ürün yönetici, farklı ekiplerle ve kişilerle beraber çalışır. Pek çok noktada karar alıcı olarak davransa da ortaya çıkan iş ‘iyi organize olmuş bir ekibin’ çıktısıdır. Bu noktada, ürün yöneticisi ‘ben yönlendirdim de bu kadar başarılı olduk’ düşüncesinde olmamalıdır. Beraber çalıştığı insanlara ve ekiplere dikkatleri çekmeli ve onların katkılarını ortaya çıkarmalıdır.

3. Her şeyi denemek isteyen ve okuldan sonra en az 8 farklı ders dışı aktivite yapan bir çocuk muydunuz?

Ürün yöneticisi, doğuştan meraklı bir insan olmalıdır; pek çok farklı şeyi denemiş olmanın bir sonucu olarak “her işte usta” denilen bir tipte olmalıdır. Ürün yöneticisi, daha önce duymadığı pek çok şeyle karşılaşabilir, dolayısıyla sürekli öğrenmek ve sürekli denemek hayatının bir parçasıdır. Geniş bakış açısına, farklı bilgilerden gelen farklı perspektiflere sahip olmak, bir o kadar başarılı ürünler oluşturulmasına yardımcı olur.

4. Pek çok farklı arkadaş grubuyla iyi geçinen o çocuk muydunuz?

Eğer sadece kendi 3 arkadaşı ile iyi geçinen, sadece kendi grubunuzun iyi ve eğlenceli olduğunu düşünüp diğer herkes ile dalga geçen ve kimseyi umursamayan çocuk iseniz, biraz zorlanabilirsiniz. Ürün yöneticisi mühendisler, tasarımcılar, satışçılar, pazarlamacılar, müşteri hizmetlerinde çalışan kişiler, mutlu ve mutsuz müşteriler ve pek çok farklı yönetici ile iyi geçinmek ve iyi ilişkiler kurmak zorundadır.

5. Okuldayken bilmediğiniz ve anlamadığınız şeyleri öğrenmeye çalışmaktan hoşlanan bir çocuk muydunuz?

Ürün yöneticisi, neredeyse her gün — abartmıyorum — çözmesi zor olan durumlar veya problemlerle karşılaşır. Sorun gidermek veya problem çözmek, ürün yöneticisinin en güçlü olması gereken konulardan bir tanesidir. Eğer ‘zordan nefret ediyorum’ diyen kişilerden iseniz, her gün pek çok farklı zorluk ile karşılaşacağınızı bilmelisiniz.

6. Duyguları hakkında konuşmaktan korkmayan ve arkadaşlarını da duyguları hakkında konuşmaya teşvik eden o çocuk muydunuz?

Ürün yöneticisi, pek çok kişi ile temas halindedir. Özellikle de müşterileri ve yakın çalışıyor ise geliştirme ekibi üyeleri ile sürekli konuşma halindedir. Bu konuşmalarda insanlar ürün hakkında nefret ettikleri, zorlandıkları şeylerden ve nadiren çok sevdikleri şeylerden size bahseder. Ürün yöneticisi bu konuşmaları yapmaktan kaçmamalıdır. Olumsuz duyguları kabul etmeli ve memnuniyete çevirmeye çalışmalıdır. Bu konuşanlarda karşısındakine ‘sesinin duyulduğunu’ hissettirmelidir.

Bugün…

7. Yazı yazmaktan hoşlanır mısınız?

Bu mesleği yaparken sayfalarca notlar almanız gerekecek. O notları temize çekmek, ilgili tüm ekiplere anlayacakları terminoloji ile tekrar tekrar yazarak iletmeniz kaçınılmaz olacak. Benzer cümleleri farklı belgelerin içine eklemeniz kaçınılmaz olacak. Yazmayı sevmiyorsanız veya yavaş not alan birisi iseniz, zorlanabilirsiniz. Süreçleri hızlandırmak ve ilerletmek sizin işiniz olacak, bazı şablonları kullanarak veya başkalarından beklenti içinde olarak bu işi devam ettiremezsiniz.

8. Konuşmaktan hoşlanır mısınız?

Ürün yöneticisi iletişim yönü güçlü kişi olmalıdır. Farklı paydaşlar ile farklı iletişim teknikleri kullanarak paydaşlarını yönetmelidir. Eğer sadece e-posta atıp cevabını beklemekten hoşlanıyorsanız, zorlanabilirsiniz. Ürün yöneticiliği dinamik bir iştir, sadece oturarak cevap beklemek işlerinizi yavaşlatacaktır. Paydaşlarınızla yüz yüze konuşmaktan veya telefonda rahat iletişim kurmaktan kaçınmamalısınız.

9. Araştırma yapmaktan hoşlanır mısınız?

Ürün yöneticisinin günlük rutininin büyük bir bölümü küçüklü büyüklü pek çok soruya cevap vermek veya cevap aramakla geçer. Bazı soruların sorulabileceğini önden tahmin ederek bunların araştırmalarını titizlikle yapmalı ve hazırlıklı olmalısınız. Geliştirme aşamasındaki bir işte hangi API servisinin kullanılacağından, yapılacak bir ankette hangi yöntemin kullanılacağına kadar çeşitlilikte sorularla karşılaşabilirsiniz.

10. “En son ve en iyi” olan şeyleri takip eder misiniz?

Ürün yöneticisinin içinde doğal bir merak olmalıdır. Sadece kendi alanındaki değil kendi alanı dışındaki gelişmelerden, şirketlerden, yeni teknolojilerden, fikirlerden ve trendlerden haberdar olmaya ilgi duymalıdır — takip etmelidir iddialı olurdu — . Product Hunt uygulamasını duymadıysanız, ürün yönetimi konusunda heyecanlı kalmakta zorlanabilirsiniz.

Yetkinlikleriniz…

11. Excel veya diğer Microsoft uygulamalarını kullanıyor musunuz?

Excel’i öncelikle söylemek istedim çünkü finans ekipleri ve veri ekipleri çok sıklıkla Excel kullanır. Aldığınız Excel belgelerinden kendinize ait bilgileri almak için bir takım orta düzey yeteneklere ihtiyacınız olacaktır. Project veya PowerPoint gibi uygulamaları da sıklıkla kullanmanız gerekecektir.

12. Görev yönetimi araçları kullandınız mı?

Asana, Monday.com, Basecamp, Hackpad, Jira, Trello, Teamwork, vb. — bunlardan en az birini kullanma konusunda yetkin olmalısınız. Eğer sadece Jira’yı kullandıysanız, bir başkasını kullanmaya başladığınızda hızlıca adapte olabilmelisiniz.

13. Hızlı öğrenenlerden misiniz?

Ürün yönetimi doğası gereği sınırsız bir alan olduğu için öğrenme cesareti ve hızı gereklidir. Pek çok şeyi hızlı bir şekilde öğrenmeniz gerekecek çünkü başta müşteriler olmak üzere, şirket beklentileri ve geliştirme ekiplerinin ihtiyaçları sürekli değişir. Yeni endüstri trendleri, yeni rakipler, yeni gelen hukuki düzenlemeler ve hatta yeni işe başlayan kişiler, çalışma şeklinizi tamamen değiştirebilir ve pek çok şeyi hızlıca öğrenmeniz gerekebilir.

14. Düşüncelerinizi görselleştirmeyi sever misiniz?

Ürün yöneticileri farklı kişilerle farklı iletişim teknikleri ile etkileşim kurmalıdır. Çok farklı bakış açısına sahip kişilerle konuşmanın en riskli tarafı, aynı cümlelerle anlatılan fikirleri herkesin kendi bakış açısına göre anlamasıdır. Fikirleri ve düşünceleri, taslak çizimlerle, çeşitli grafikler veya diyagramlarla görselleştirmek, bazen bir şeyleri açıklamakta çok yardımcı olabilir. Bir ürün yöneticisi olmak istiyorsanız bu tür ek çalışmalar yapmanız gerekebilir.

Gerçekten iyi olduğunuz konular…

15. Başkalarını dinlemekte iyi misiniz?

Başkaları konuşurken size boş geliyorsa, bir noktadan sonra dikkatinizi veremiyorsanız, karşınızda konuşanın sözünü kestiğiniz oluyorsa, muhtemelen ürün yöneticiliği size göre olmayacaktır. Paydaşlarını, çalıştığı iş arkadaşlarını, yöneticilerini, farklı sektörlerde çalışanların anlatılarını dinlemek, bir ürün yöneticisinin en önemli genel becerilerinden biri olabilir.

16. Sosyalleşmek ve farklı insanlarla iletişim kurmakta iyi misiniz?

Ürün Yöneticileri, iletişimi kolaylaştırmak, şirket vizyonunu yaygınlaştırmak ve engelleri kaldırmak için sürekli olarak farklı insan gruplarıyla konuşur. Özellikle müşteri portföyü içerisinde çok farklı kişilerle karşılaşabilirsiniz. Tüm bu farklı alt yapıya sahip kişilerle kolayca iletişim kurabilmelisiniz.

17. Gergin ortamlarda sakin kalır mısınız?

Arkadaşlarınız arasında bir gerilim olduğunda, durumu sakinleştirmek yerine, taraf tutup haklı çıkma içgüdüsüyle ateşi körükleyenlerden iseniz, muhtemelen bu iş size göre olmayacaktır. Paydaşlarınız her zaman anlaşamaz, toplantıda bir araya getirdiğiniz insanlar arasında bir anda gerilim oluşabilir. Bir ürün yöneticisi, egoları yönetmeli ve gerilimi dağıtabilmelidir.

18. Öğrendiğiniz şeyleri basitçe anlatabiliyor musunuz?

En ürkütücü derecede karmaşık şeyi, yeni başlayan birinin bile anlayabileceği şekilde basitleştirme konusunda yeteneğiniz var ise, eliniz kuvvetli demektir. Eğer en basit kavramları açıklarken bile, herkesin kafasında soru işaretleri oluşuyor ve farklı sorular ile karşılaşıyorsanız, ürün yöneticisi olmak için bu yeteneğinizi geliştirmeniz gerekebilir.

19. Olumsuz duygulardan kurtulmakta iyi misiniz?

Ürün yöneticiliği stresli bir iş. Çevredeki olumsuzluklardan, kulaklık takıp bir köşede saklanamazsınız. Çoğu zaman her şey sizin hatanız olacak; insanlara karşı çılgınca savunmaya geçmeden, düşünebilmeli, olumsuz duyguları kenara bırakarak pozitif sonuç elde etmeye odaklanabilmelisiniz.

20. Bir konudan diğerine kolayca geçebilir misiniz?

Ürün yöneticiliği çok yönlü bir iş ve çok çekirdekli olmayı gerektiriyor. Toplantıdayken, Slack’ten gelen acil kodlu bildirimlere cevap vermeniz gerekebilir, bir sunum hazırlarken satış ekibi ile toplantıya alınabilirsiniz, bir özelliği test ederken farklı bir konuda geliştirme ekibi ile çalışmanız gerekebilir — ki gerekir — . Yani çok fazla kesintiye uğrayacaksınız. Bu kesintiler içinde kaybolmadan işlerinizi devam ettirebilmelisiniz.

21. Ayrıntıları fark etmekte iyi misiniz?

Günlük yaşantınızda ayrıntıcı mısınız? Eşinizdeki değişimi hemen fark eden, evde yeri değişmiş bir eşyanın eksikliğini gören birisi iseniz şanslısınız. Ürünlerinizin nihai bekçisi ve sahibi siz olacaksınız. Varsa, çok az tutarsızlık veya kusurlar, bunları kartal gözleriniz ile bulabilmelisiniz.

22. Hikaye üretmekte iyi misiniz?

Ürün yöneticisi, ürününü ve özelliklerini, paydaşlara, ekip üyelerine, yöneticilere, müşterilere sürekli olarak anlatan ve kattığı faydaları dile getiren kişidir. Herkesi heyecanlandıran ve ikna edici bir dil kullanan ürün yöneticileri, herkesin beraber çalışmak istediği kişilerdendir.

23. Kararlı biri misiniz?

Ürün yöneticiliğinde kararsızlığa çoğu zaman yer yoktur. Bir ürün yöneticisi, elindeki nitel ve nicel verilere güveniyorsa, hayal ettiği özelliğin fayda katacağına ikna olmuşsa, karşılaştığı ilk bariyerde takılıp kalmamalıdır. Fikrinin doğruluğunu paydaşlara anlatmakta kararlı olmalıdır. Bu kararlılık, altı boş olan bir inatçılık ile karıştırılmamalıdır.

24. Dakik biri misiniz?

Erteleme hastalığına sahip ya da zor olan şeyleri sona bırakmak gibi eğilimi olan biri olmanız, ürün yöneticiliğinde sizi biraz zora sokabilir. Ürün yöneticisinin bir günü çoğunlukla, “o an çözülmesi gereken problemlerle” doludur. Bu problemleri, karar almayı bekleterek ertelemek, daha büyük sorunlara yol açabilir.

Zorlandığınız konular…

25. Toplantıları dinlemek

İşleri en çok kolaylaştıran şeyler arasında toplantılar baş sırayı çekecektir. Bir güne sığdırdığınız toplantı zamanı, kendi kendinize çalıştığınız zamandan kat be kat fazla olabilir. Bu toplantıların çok büyük kısmı çevrim içi toplantılar olacağından, bu toplantıları odaklı dinlemek önemli olacaktır.

26. Toplantıları planlamak

Başkalarının sizin için bir şeyler planlamasına alışkınsanız veya toplantı planlamanın “bir asistanın işi” olduğunu düşünüyorsanız, o zaman hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Toplantıları planlayanlar genellikle ürün yöneticileridir, çünkü bir ürün yöneticisinin işi başkalarının değil herkesin senkronize olduğundan emin olmaktır. Toplantı planlamanın en zor kısmı ise, insanların takvimlerinde ortak uygun bir yer bulmaktır.

27. Toplantıları yönetmek

Pek çok kişinin bulunduğu ortamlarda söze girmekten hoşlanmayan, kendi düşüncesini belirtmekten “bu kadar kişi varken ne gerek var” diyerek vazgeçen birisi iseniz, zorlanabilirsiniz. Katıldığınız toplantılarda ürün yöneticisi olarak, toplantının gideceği yönü belirlemeli, toplantının ana konusuna ait soruların cevaplandığından emin olmalı ve toplantıların bu yöne gitmesini sağlamalısınız.

28. Bilmediğiniz sularda yüzmek

Ürün yöneticileri günlük işlerinde küçüklü büyüklü pek çok farklı karar alır veya karar alınması için ilgili kişilerle bir araya gelir. Bu kararlar alınırken ürün yöneticisi nicel ya da nitel temellere dayanmalıdır: Bir anda hiç bilmediğiniz bir konu ile karşılaştığınızda, bunu bilmediğinizi ve elinizde güvenilir veri olmadan karar alamayacağınızı kendinize hatırlatmalısınız. Bilmediğiniz sularda yüzebilmeniz, her zaman kıyıya güvenle varabileceğiniz anlamına gelmez.

29. Hatayı kabullenmek ve bir sonraki iyi versiyona geçmek

Başarılı bir ürün yöneticisi pek çok hata yapmalıdır. Yapılmayan hatalar, öğrenilmeyen dersler, güvenli sularda yüzme çabaları bir ürün yöneticisinin gelişiminin önünü kesen en önemli unsurlardandır. Bir ürün yöneticisi iseniz, hata yapmaktan korkmamalı, yaptığınız hataların sorumluluğunu alabilmelisiniz. Hatalardan öğrenimler kazanarak kendinizi sürekli geliştirmelisiniz.

30. Karar vermek

Herhangi bir konuda; ne giyeceğiniz, akşam ne yiyeceğiniz, yemek yemeye nereye gideceğiniz, hafta sonu ne yapacağınız gibi günlük konularda, iki seçenek arasında kalıyor ve ne yapacağınıza karar veremiyorsanız, bir ürün yöneticisi olarak zorlanabilirsiniz. Ürün yöneticiliği, gün içerisinde küçüklü büyüklü pek çok karar almanız gereken bir pozisyon olacak. Kişisel yaşamınızdaki en küçük karar alma konusu bile refahınızı büyük ölçüde etkiliyorsa, ürün yöneticiliği muhtemelen size uygun bir meslek değildir.

31. Değişiklik yapmak

Akşam için evde oturmak gibi bir niyetiniz varken, arkadaşınızın arayıp size gelmek için yolda olduğunu söylemesi, bir şeyler yemek için gideceğiniz mekân belliyken gittiğinizde yer bulamadığı için başka bir yere gitmenizin gerekmesi gibi değişiklikler sizi rahatsız ediyor ve kolay adapte olamıyor musunuz? Bir ürün yöneticisi her duruma ayak uydurabilmelidir. “İşleri her zaman yapıldığı gibi yapmak” konusunda titizseniz, planlarınız değişmesinden hoşlanmıyorsanız ve sık sık yön, öncelik, görev yönetimi araçları, sandalye değiştirme düşüncesi sizi endişelendiriyorsa, ürün yöneticiliği size uygun olmayabilir.

Eğer buraya kadar gelebildiyseniz, sorulara verdiğiniz yanıtlarda içiniz rahat ve kendinize güveniniz tam ise, ürün yöneticiliğe size keyif veren bir iş olabilir.

Bu makaleyi yazmamda bana ilham olan kaynakları aşağıda bulabilirsiniz.

--

--