這個想法很好。

在創作者及受眾都日益傾向碎片化、即食化的時代,究竟嚴謹的創作還剩多少空間,亦是我不時深思的問題。

還記得有修讀文化研究的朋友說,我們個個喜歡看漫畫,而老一輩說「唔知有咩好睇」,其實不是眨義,而是真的看不懂。對於不同傳播媒介,都有一定的學習路徑,然後才掌握理解該媒介的方法。沒有看過漫畫的人,突然拿起漫畫畫,確實看不懂。文字亦一樣。

我們十多二十歲學習能力最強的時候,讀過金庸、梁羽生之類較長篇的文字作品,學習了接收這類媒介的習慣。但是下一代如果完全生活在資訊碎片化的環境,還能否學習到欣賞長篇創作的方法?

就如我們沒有欣賞傳統繪畫的習慣,對於國畫所使用的繪畫語言不理解,初接觸這些作品要下一番功夫。在這個社會,要受眾花時間,那怕只是按「More」的時間,似乎都很奢侈……

    思考 (hkxforce)

    Written by

    Just another engineer... http://hkxforce.net

    Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
    Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
    Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade