Babil Kulesi: Hikayesi ve Akıl Almaz Detayları!

HØGHHEIM
4 min readJun 3, 2022

--

1563 yılında Pieter Bruegel tarafından yapılan “Babil Kulesi” çiziminin günümüze kadar etkisini ve büyüsünü korumasının sebebi ne? Bu resmin arkasındaki hikayeye ve akıl almaz detaylarını öğrenmeye hazır mısınız? Hadi HØGHHEIM Blog’da bu özel eserin detaylarını beraber inceleyelim.

Babil Kulesi, onun hakkında yazılanlar ve çizilenleriyle tam bir başyapıt. Tevrat’ın birinci kitabı olan Genesis’te (Yaratılış Kitabı) onun hakkında, Büyük Tufan’dan kurtulan insan ırkının bir projesi olduğu yazar. Belirtilene göre, Kral Nemrut (Nimrod) asırlar önce “Tanrı’ya ulaşmak” maksadıyla yaptırıldı. Bugünkü Irak sınırları içerisinde yer alan Babil’de inşa edilen bu kule, henüz bitmemişken yıkıldı. Babil Kulesi’nin yıkılması Tevrat ve Kuran’da, Tanrı’nın gazabı olarak betimlendi. İncil’de ise Babil Kulesi için, insanlığın kibrinin cezalandırılması olarak anlatılır. Hakkında biraz farklı anlatılar olsa da, tüm bu anlatıların ortak yanı Babil Kulesi’nin 7 katlı oluşu ve görkemi!

7 katlı bir ziggurat şeklinde olan yapının her katı Tanrı’ya giden yolda şu aşamaları sembolize eder;

1. kat taşı,
2. kat ateşi,
3. kat bitkileri,
4. kat hayvanları,
5. kat insanları,
6. kat gökyüzünü,
7. kat melekleri

Bir insan ancak bütün bunları öğrenip anladıktan sonra, yani 7 basamağı sırayla çıktıktan sonra Tanrı’ya ulaşabilir.

Flaman ressam Pieter Bruegel de bu anlatılardan etkilenmiş ve 1563 yılında “Babil Kulesi” adlı tablosunu çizmiş. Bruegel, 16 YY.’da yaptığı bu tabloda Babil Kulesi’ni “imkansız” bir inşaat projesi olarak betimlemenin yanı sıra insanlığın günahkarca bir başkaldırısı olarak da yorumlamıştır. Ayrıca tablodaki onlarca detay ise yapımının üzerinden yüzyıllar geçse de büyüsünü korumasını sağlıyor.

İnanılmaz Detaylar

Bruegel, kulenin rengine büyük önem verdi. Üst kısımda tuğlalar hala parlak kırmızıdır, ancak alt seviyelerde yıpranmış ve renkleri daha açık hale gelmiştir.

Bu ayrıntı inceliği, sanatçının devasa kule etrafındaki insan faaliyetini tasvirinde de görülebilir. Bruegel binden fazla insanı resmetti. Kulenin dibinde solda, kulenin tepesine kireçle doldurulmuş çuvalları taşıyan adamlar görülebiliyor, böylece beyaz şerit kuleye çıkıyor. Solunda, kuleden tuğlaların kaldırıldığı geçidi gösteren kırmızı bir şerit var.

Kulenin üçüncü katında kilise penceresi şeklindeki bir kemerin arasından geçen bir geçit görülmektedir. Alayın altında, at sırtındaki şövalyeler kuleye tırmanıyor. Kulenin altındaki limanda da çok sayıda küçük insan figürü var.

Bu arada Google Arts’da özel görsellerle bu projenin tüm detaylarına ulaşabilirsiniz.

Sol alt köşede, Kral Nemrut’u görüyoruz, inşaat alanını ziyaret ediyor. Taş ustaları ona selam verirken ona mimarı ve muhafızları eşlik ediyor.

Ufukta doğa, göz alabildiğine uzanıyor: tarlalar, vadiler, ormanlar, çayırlar ve su yolları, insanoğlunun devasa ama beyhude çalışmasının aksine, dünyamızın harikalarının bir panoramasını sunuyor ve ilahi yaratılışın güzelliğinin altını çiziyor…

İnsan Yaşamının Muhteşem Tasviri

Bu tabloya yakından incelemek için zaman ayırırsanız, kulenin üzerinde ve çevresinde koşuşturan birçok karakter göreceksiniz.

Kuledeki birçok işçiyi resmeden Bruegel, her şeyden önce 16. yüzyılda Anvers (Belçika’da bir liman şehri) şehrinin zanaatkarlarının harika bir tasvirine de yer verdi. İyice bir göz atın: birçok teknik, birkaç ticaret (taş ustaları, duvar ustaları…) ve inşaat makineleri göreceksiniz.

Kolezyum’dan Esinlendi

Bruegel, yaklaşık 35 yaşındayken 1560 civarlarında Babil Kulesi’ni yapmadan önce Roma’yı ziyaret etmiş ve kulenin mimarisi konusunda Kolezyum’dan ilham almış. Zaten çizimde tasvir edilen insanların o zamanın Avrupa kıyafetlerini giyiyor olmaları da sanatçının tabloya kendi yorumunu kattığını gösteriyor.

Bruegel, 114 cm x 155 cm ebatlarındaki bu tablonun aynı yıl içinde daha karanlık, daha sade ve daha küçük boyutlu halini de çizmiş. 74,5 cm x 60 cm ebatlarındaki “The Little Tower of Babel” Rotterdam’da, büyüğü yani orijinali ise Viyana’daki Kunsthistorisches Museum’da sergileniyor.

Babil Kulesi’nin harika detaylarını yakından incelemek isteyenler HØGHHEIM.com’da bu sayfaya giderek ilgili ürünleri inceleyebilir ve hemen satın alabilirler.

--

--

HØGHHEIM

since 2391® Sıradanlığa razı olmayanlar için ürünler ve içerikler üretiyoruz! Bilinen evrende tek. #art #arthistory