MH17: Framing?

Eindelijk was het zo ver, de Onderzoeksraad voor Veiligheid(OVV) presenteerde de resultaten van het onderzoek naar de crash van de MH17 vlucht. Een volle zaal journalisten luisterde aandachtig naar de presentatie van Tjibbe Joustra, met achter hem een prachtig decor. Hartstikke leuk allemaal

De redacties van alle grote kranten en actualiteiten programma’s smulden van het 297 pagina’s(excl. bijlages) tellend rapport. De kunst is dan om zo snel mogelijk je lezers op de hoogte te stellen van de conclusies daarin. Aan alle conclusies in het rapport werd aandacht besteed, zo werd door veel kranten terecht gemeld dat het Oekraïense luchtruim gesloten had moeten zijn. Zeker gezien het grote aantal militaire toestellen dat in de weken daarvoor werd neergehaald door de rebellen. De Oekraïense autoriteiten werden in allerlei media aangevallen op het niet sluiten van het luchtruim, maar de meeste verzuimen dan wel iets heel belangrijks te vermelden. Oekraïne waarschuwde Nederland wel degelijk over de onveilige situatie in het luchtruim. Dat werd in januari bekend na antwoorden op Kamervragen, daar werd toen keurig over bericht maar bij de berichtgeving over het rapport was dat alweer vergeten.

Nou ben ik geen complot denker, maar als ik dan hiernaar kijk en de manier waarop er over dit onderwerp wordt geschreven in de Nederlandse media. Dan bekruipt bij mij het gevoel naar binnen dat Oekraïne en Rusland soms opzettelijk als ‘de vijand’ worden neergezet. Ik zie Rusland niet bepaald als onze beste vriend op het internationale toneel, maar om het nou op deze manier aan te stippen lijkt me niet nodig. Kom op jongens, wel de waarheid blijven vertellen.