Merhaba, bugün sizlere Elasticsearch nasıl kurulur bundan bahsedeceğim. İsterseniz Elasticsearch için sanal makine kurup Ubuntu üstünden de kullanabilirsiniz. Ben bugün size Windows için kurmayı anlatacağım sonrasında da bende oluşan sorunları nasıl aştığımı anlatacağım.
Öncelikle Elasticsearch Java gerektirir, bu nedenle sisteminize Java’yı indirip yüklemeniz gerekir. Sisteminizde olup olmadığından emin değilseniz cmd’yi açıp java -version yazabilirsiniz. Eğer Java yüklüyse hangi versiyonun yüklü olduğunu görebilirsiniz.
İlk olarak Elasticsearch’ü indirmek için bu sayfaya gidin. İndirdiğiniz paketi seçtiğiniz bir klasöre çıkartın (Ben direkt C’ye çıkarttım). Ardından Elasticsearch’ün içindeki bin klasörünün yolunu kopyalayın ve cmd’nin içine cd komutuyla birlikte yolu girin. Bu şekilde bin klasörünün içine girmiş olduk. Şimdi elasticsearch.bat yazarak elasticsearch’ü başlatın.
Sunucunun başlatılıp başlatılmadığını öğrenmek için tarayıcınıza localhost:9200 yazarak teyit edebilirsiniz. Eğer bir çıktı aldıysanız localhosttan başarılı bir şekilde yüklenmiş ve kurulmuş demektir.
Elasticsearch, komut istemi açık kaldığı sürece açıktır. Kapattığınız zaman Elasticsearch de kapanacaktır. Kapattıktan sonra localhost’a girmeye çalışılırsa bağlanma hatası alınır.
Ben yükleyip kurmaya çalıştığım zaman localhost bana hiç veri göndermiyordu. Aynı zamanda cmd ekranında received plaintext http traffic on an https channel, closing connection Netty4HttpChannel şeklinde bir çıktı alıyordum. İnternette hatayı detaylıca araştırdığım zaman şöyle bir çözüm buldum; config dosyasının içindeki elasticsearch.yml dosyasını açıyoruz ve içinde xpack.security.enabled: true ve enabled: true kısımlarını false yapıyoruz ardından kaydedip kapatıyoruz.
Bu değişimleri yaptıktan sonra tekrar cmd ekranını açıp bin klasörüne girip elasticsearch.bat yazıp Elasticsearch’ü çalıştırıyoruz. Bu şekilde localhost:9200 artık verileri gönderiyor. Umarım işinize yaramıştır. Okuduğunuz için teşekkürler. :)