Op de set van een horrorfilm

Film maken: Het Idee

Je hebt het misschien al wel is vaker meegemaakt. Dat je iets ziet, leest of hoort en je denkt: hey! Dat zou wel is een tof of inspirerend idee voor een film kunnen zijn. Maar je weet niet zo goed waar je moet beginnen. Daarom wil ik een serie gaan schrijven waarin ik jou uitleg hoe het hele proces, dat film maken heet, werkt. En hoe je het vooral als beginnende maker nuttig en eenvoudig kan toepassen. Dit is het eerste gedeelte in de serie van de drie. Dit eerste deel gaat over het vormgeven van jouw idee. Laten we starten!

Het lijkt mij handig dat je weet wat voor mensen aan het begin staan van elke film. Wat ze doen en wat ze met elkaar gemeen hebben.

Regisseur Cristopher Nolan aan het werk op de set van de oorlogsfilm Dunkirk

Aan het begin staat de regisseur. Deze man of vrouw komt vaak met het idee van de film en kan (hoeft niet) ook de schrijver zijn van het script (scenario). De regisseur heeft de overal view van het creatieve proces en heeft in zijn hoofd hoe het er uiteindelijk op het witte doek uit komt te zien. Vaak hebben mensen een beeld van ‘de regisseur’ dat hij in zijn stoel zit en door een luidspreker roept wat er allemaal moet gebeuren. Dat is (bijna) NOOIT zo. De regisseur werkt doormiddel van het idee met de acteurs. Daardoor weet de acteur precies wat hij of zij moet overbrengen. De regisseur is ook een van de eindverantwoordelijken voor het eindproduct. Daardoor steekt hij in heel veel dingen zijn neus en laat hij niks aan het toeval over!

Vaak gaat de regisseur met zijn idee opzoek naar een goede producent. Dit is de persoon die weet of een filmidee eventueel geschikt zou kunnen zijn voor verfilming . Iedereen heeft vaak het beeld van een regisseur of een cameraman. Maar niemand weet nu eigenlijk wat een producent is en wat hij doet. Laten we dat even veranderen!

Op de set bij de Netflix original ‘Peaky Blinders’.

Het producentschap kan je eigenlijk verdelen in twee onderdelen: het creatieve en ondernemende producentschap (1) en de praktische kant van het producentschap(2). In de eerste variant wordt de producent de uitvoerende producent genoemd (ofwel executive producer) dit houdt in dat hij samen met de schrijver en regisseur het idee voor een film realiseert naar een compleet script met verschillende rollen. Daarnaast zorgt hij voor een budget om het daadwerkelijk te realiseren. En zorgt de uitvoerend producent ervoor dat een film uiteindelijk in de bioscopen komt te draaien. In de tweede variant wordt het iets gecompliceerder omdat dit vaak meerdere functies zijn op een set. Zo heb je bijvoorbeeld de line producer, de opnameleider, de productieleider of de locatiemanager. Wat al deze functies gemeen hebben is dat het om de praktische invulling gaat op een filmset. De locatiemanager regelt bijvoorbeeld alles rondom een locatie: dan moet je denken aan parkeergelegenheden, verkeersregelaars, contact onderhouden met de locatie, beveiliging, vergunningen etc. Hopelijk heeft dit kleine zijsprongetje een iets duidelijker beeld geschept van het vak productie. Terug naar het verhaal!

Op de set bij ‘Fantastic beasts and where to find them’.

De producent kijkt dus naast of het verhaal geschikt is om in de bioscoop te belanden ook naar alle praktische invulling aan een film en maakt daar een budget bij. Ook zorgt hij bijvoorbeeld voor contracten van acteurs en crewleden. Een producent zou eventueel ook mee kunnen schrijven aan een filmverhaal. Ook kan een regisseur zelf de producent van een film zijn.

Als derde van de driepoot heb je de scenarioschrijver. Dit is een schrijver die gericht is op filmscripts schrijven. Meestal werken scenarioschrijvers in een team. Een scenarioschrijver is vooral in de beginfase erg actief van het filmproces. De scenarioschrijver ontwikkelt samen met de regisseur de filmscripts en neemt ook deel aan leessessies van scripts voor eventuele feedback van acteurs en de regisseur.

Hoe pak je jouw filmidee nu aan?

Goed! Nou we dit weten kunnen we eindelijk bespreken hoe jij jouw filmidee gaat aanpakken: Misschien heb je wel een heel goed idee voor een spannende drama film of een heel eng verhaal voor een horrorfilm. Eerst kan je jouw idee omzetten in een synopsis. Een synopsis is niks meer dan 1 A4'tje met daarop jouw complete verhaal van begin tot het eind. Maak duidelijk wie of wat je hoofdpersonen zijn en in welke situatie zij zitten. Je hoeft in je synopsis bijvoorbeeld geen locaties te noemen. Alleen waar ze ‘fictief’ naar toe zouden gaan. Echte locaties komen later. Als je jouw synopsis af hebt kan je hem laten zien aan iemand die je kent. Kijken wat hij of zij vindt van jouw idee. Dit is een goede graadmeter voor de filmwaarde van je verhaal.

Nu je jouw synopsis af hebt is het tijd om het script te gaan schrijven. Je kan dit doen met een van de gratis programma’s Celtx of Adobe Story. Klik hier voor een tutorial over Celtx en klik hier voor een tutorial over Adobe Story. Als je eenmaal je script afhebt kan je met een producent in gesprek. Hij kan jouw werk beoordelen en kijken of hij het genoeg ‘filmwaarde’ vindt hebben. Zo ja, kan hij je aanbieden om een samenwerking aan te gaan. En zo niet, moet je verder opzoek of het zelf gaan doen. Het laatste geval komt vaak het meest voor bij beginnende makers. Dit is niet erg. Zeker omdat je in het begin je eigen producties nog goed zelf aankan.

Als je eenmaal besloten hebt om zelf alles te regelen is dat een goede keuze! Je kan nu beginnen met het zoeken naar crewleden. Afhankelijk van het verhaal dat je wil vertellen ga je een crew samenstellen. Je hebt altijd een cameraman, een geluidsman en eventueel een lichtman nodig. Daarnaast kan je ervoor kiezen om ook nog een productieassistent te vragen voor eventueel praktische zaken.

Hoe je de praktische kant van je film vormgeeft lees je volgende keer! Voor nu bedankt voor het lezen.

Ik ben 18 jaar, student filmmaker aan het ROC Tilburg en ambieer de opleiding productie aan de filmacademie. Daarnaast heb ik een eigen productiebedrijf genaamd GRAAF Media waar ik volop mee bezig ben.